Atlétika: Mátó a világrekorder ellen is készülhet 400 m gáton

Vágólapra másolva!
2020.07.07. 18:05
Címkék
A 400 méteres gátfutásban junior Eb-ezüstérmes Mátó Sára remek formában tért vissza a versenyszünetről, és nem kizárt, hogy hamarosan a szám világcsúcstartója, Dalilah Muhammad mellett fog bizonyítani.

A hosszabb szünet után élesben is megmutatta magát a junior Eb-n 400 méteres gátfutásban ezüstérmes atlétanő, Mátó Sára. A székesfehérvári ARAK Akadémia 19 éves sportolója múlt héten a veszprémi „Egyéni csúcsok” elnevezésű sorozat első állomásán 800 méteren állt rajthoz, és a verseny nevéhez hűen, nagyjából három másodpercet javítva korábbi rekordján, 2:06.78 percre kozmetikázta legjobb eredményét a távon.Mátó Sára. A székesfehérvári ARAK Akadémia 19 éves sportolója múlt héten a veszprémi „Egyéni csúcsok” elnevezésű sorozat első állomásán 800 méteren állt rajthoz, és a verseny nevéhez hűen, nagyjából három másodpercet javítva korábbi rekordján, 2:06.78 percre kozmetikázta legjobb eredményét a távon.

Mátó Sára remek formában tért vissza Forrás: atletika.hu
Mátó Sára remek formában tért vissza Forrás: atletika.hu

Mátó Sára remek formában tért vissza  •  Forrás: atletika.hu

„Az előző egyéni csúcsom egy többpróba végén volt, fáradtabban futottam, most jobban tudtam koncentrálni a versenyszámra – magyarázza szembetűnő javítását. – Az eredményem ettől függetlenül nagyon jó előrejelzésnek tűnik a szezonra. Teljes mértékben bizakodó vagyok, mert rengeteget edzettem a szünetben. Már több mint egy hónapja a pályán dolgozunk, szerintem ez is meglátszik. Remélem, hogy lassan a technikai része is összeáll a négyszáz gátnak. Egyelőre úgy érzem, a formám gáton és síkon is egészen jó. Ezért is várom a következő versenyeket.”

Tölgyesi Előd tanítványának a következő versenye a Honvéd-kupa lehet, amelyen a jelenlegi állás szerint 400 méteres síkfutásban indulhat. Fő számában pedig az sem kizárt, hogy a tavalyi évhez hasonlóan részt vesz az augusztus 19-re kiírt székesfehérvári Gyulai István Memorialon. Az eseményen a női 400 méteres gátfutás mezőnye is minden évben felvonultat nagy neveket, idén azonban a szám királynője, az olimpiai- és világbajnok világcsúcstartó, 2019 női atlétájának megválasztott amerikai Dalilah Muhammad is feliratkozott a rajtlistájára. Bár a járványügyi helyzetet tekintve még semmi sem biztos, nem lehetetlen, hogy Mátó és Muhammad találkozik a Bregyó közi atlétikai központ rekortánján.

Muhammad is bejelentkezett Székesfehérvárra Forrás: dailysabah.com
Muhammad is bejelentkezett Székesfehérvárra Forrás: dailysabah.com

Muhammad is bejelentkezett Székesfehérvárra  •  Forrás: dailysabah.com

„Egyelőre csak annyit tudok mondani, tervben van, hogy rajthoz állok négyszáz gáton. Ha összejön, a kimondottan erős mezőnyben talán egy igazán jó eredmény is születhet. Az is motivál, hogy hazai pályán versenyezhetek, na, meg persze az is, hogy valóban hihetetlen lenne Muhammaddal egy futamban szerepelni. Tavaly is úgy volt, hogy jön, de végül lemondta. Remélem, idén elindul, a jelenléte nagyon inspirálóan hatna mindenkire.”

Most úgy néz ki a versenynaptár, hogy augusztus 8-án kezdődik a jubileumi, 125. felnőtt magyar bajnokság, egy hétre rá jön az U23-asok és a juniorok, majd azt követi hét nappal az ifik országos viadala. Közben pedig megrendeznék a Gyulai Memorialt. Sára megjegyezte, természetesen augusztusra igyekszik időzíteni csúcsformáját. Ha ez sikerül neki, akkor könnyen lehet, hogy 400 gáton tovább farag 56.89 másodperces egyéni csúcsából. Ez egyben új U23-as hazai rekordot is jelentene.

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik