Arday Attila – utanpotlassport.hu Négy érem, tizenhárom kvóta az őszi Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára. Ez a győri U18-as Európa-bajnokság utáni tömör mérleg már mutatja, hogy a magyar csapat (túl)teljesítette az elvárásokat, hiszen Lengyák György utánpótlás-referens a viadal előtt három-négy éremről és tíz körüli („vagy picivel több”) kvótáról beszélt.

Amikor az Eb zárása után ismét beszélgettünk a szakemberrel, és felvetettük neki a fenti számokat, mondott egy még nagyobbat:

„Arra vagyok a legbüszkébb, hogy hatvanhét fiatalnak tudtunk versenyzési lehetőséget biztosítani.”

A szám hallatán kétszer is visszakérdeztünk, hiszen előzetesen nem volt szó ennyi emberről. A szakember azonban megerősítette, hogy ekkora létszámú tinédzserről van szó, beleértve természetesen az esemény végére tartogatott svéd váltókat is, amelyek gálaszerű befejezést adtak az Eb-nek. (A váltótagoknak egyre hosszabb távokat kell e számban futniuk, ami a fiataloknak élményt és tapasztalatot jelent.) Lengyák György szokás szerint kitért arra az utánpótlásprogramra, amelynek köszönhetően sok egészséges „gyerek” atletizálhat ilyen szinten, kiemelve a gyógytornászok tevékenységét.

A svéd váltóban a magyar lányok hatodik, a fiúk hetedik helyen végeztek. A lányoknál az érem is összejöhetett volna, ha például a 400 méteren hatodik Molnár Janka is csapattag, neki azonban már a kedden kezdődő junior-vb-re kellett utaznia Tamperébe. Ezzel együtt szép a magyar medálgyűjtemény: három ezüst után egy arany.

Huller Dániel, a csodafutó (balra) holtversenyben győzött Forrás: atletika.hu

Huller Dániel, a csodafutó (balra) holtversenyben győzött  •  Forrás: atletika.hu

„Ez biológiailag lehetetlen, de Huller Dani mintha verseny közben regenerálódna, úgy tud megújulni 400 gát közben” – mondta a szakember aranyemberünkről, akinek a célegyenesesben sikerült visszavernie francia ellenlábasa támadását, végül holtversenyben győzött.

Takács Boglárkát százon egy hajszál választotta el az aranytól, de az ezüst éppúgy értékes, akárcsak a súlyos sérülésből felépülő Illovszy Dominiké ugyanezen a távon vagy Apáti Bencéé 1500-on.”

A különleges mindebben az, hogy valamennyi érmünk futószámban született, pedig legutóbb az ötvenes években, még a volt világcsúcstartó Iharos Sándorék idejében  igaz, akkor a hosszabb távokon  tartoztunk a nagy futónemzetek közé. Talán azok leszünk újra.

Más lapra tartozik, hogy mi van, illetve mi lesz az ügyességi számokkal.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport