Fiona és Larissa: sok nagy pillanat vár még rájuk Forrás: blogdisport.it

Fiona és Larissa: sok nagy pillanat vár még rájuk  •  Forrás: blogdisport.it

Arday Attila –utanpotlassport.hu Orvosnak orvos, tanárnak tanár, vívónak vívó a gyermeke; nem ritka jelenség ez a társadalomban. Ahogy az sem csoda, ha atlétának atléta, azon belül futónak futó, ugrónak ugró. Az ír O’Sullivan klán hölgytagjai után – az édesanya után a lánya is kitűnő  közép- és hosszútávfutó lehet - érdemes szót ejteni az olasz Iapichino családról is, bár ez a név elsőre talán nem mond annyit, mint az O’Sullivan.

Fiona Mayról viszont mindenki hallott, aki ismeri és szereti az atlétikát: ő a női távolugrás kétszeres olimpiai ezüstérmese, kétszeres világbajnoka, aki egyéni legjobbját, a 711 centit éppen Budapesten érte el, fura módon az akkor „csak” Európa-bajnoki ezüstérmet ért.

A világklasszis atlétanő története önmagában megérne egy regényt, hiszen a szülei jamaicaiak, ő maga Nagy-Britanniában született és hivatalosan brit lett, később viszont olaszként ismerte meg a világ. Gianni Iapichinóhoz, az olasz rúdugróhoz ment férjhez, 1994-ben maga is felvette házastársa állampolgárságát.

A házasságukból született Larissa Iapichino, aki szülei nyomdokain elsősorban ugró, azonbelül édesanyját követve távolugró lett, és jelenleg talán a legnagyobb tehetség Európában. Még a tizenhatodik születésnapját sem ünnepelte meg, de 638 centivel ő vezeti az U18-as ranglistát a kontinensen.

Más kérdés, hogy Magyarország neki egyelőre nem olyan szép emlék, mint édesanyjának. Miután június közepén az európai ranglista élére ugrott a közép-olaszországi Rietiben, favoritként érkezett július első hetében Győrbe, az U18-as Eb-re. Ám 612 centivel kénytelen volt beérni a hetedik helyezéssel, három centivel és két hellyel Endrész Klaudia mögött.

Nem csoda, hogy ezek után sok szót nem tudott kipréselni magából, csak annyit mondott:

„Nagyon lassú volt a lábam, rettenetesen csalódott vagyok.”

Ezzel együtt idővel nagy alakja lehet az atlétikának, hiszen még az U18-as mezőnybe sem nőtt bele, két év múlva is indulhat e korosztály világversenyén. „Kódolt" a nagy ugrásokra, egyéni legjobbjával talán a jelenleg zajló tamperei U20-as világbajnokságon is érmet lehetne nyerni.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport