mátó-magyar-atlétikafészbuk

Mátó Sára két számban is rajthoz áll  •  Forrás: Magyar Atlétika/Facebook

Tizenegy ország 597 atlétája (312 férfi, 285 nő) szerepel péntektől három napon át a norvégiai Sandnesben, ahol a felnőtt atlétikai csapat Európa-bajnokság 1. ligás viadalát rendezik. A magyar válogatott két évvel ezelőtt került fel a 2. ligából a második vonalba, viszont ezúttal a bennmaradás is bravúr lenne a csapattól, hiszen a bajnokság rendszerét átalakították, miszerint egy ország jut fel a Szuper Ligába és öt esik ki a 2.-ba. A magyarok mellett Belgium, Fehéroroszország, Hollandia, Írország, Litvánia, Norvégia, Portugália, Románia, Szlovákia és Törökország csapata indul.

Együttesünk fiatal, de erős versenyzőkkel érkezik Sandnesbe. A küldöttség legnagyobb neve, a magyar atlétika első világbajnoka, Márton Anita a súlylökés mellett diszkoszvetésben is indul. Ami a fiatalokat illeti, a legifjabb magyar, a veszprémi Molnár Attila tagja a 4x400-as váltónak, ő legutóbb a bakui Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) lett harmadik 400-on, vele együtt fut a váltóban a 800-on U20-as Eb-negyedik Varga Lőrinc. A svédországi U20-as Eb-n szintén negyedik lett 5000 méteren Palkovits István, és 3000 akadályon Szemerei Levente. Utóbbi megnyerte a felnőtt országos bajnokságot is, mindketten rajthoz állnak Norvégiában.

A nők mezőnyében a felnőttbajnok, U20-as Eb-ezüstérmes, junior és U23-as magyar csúcstartó Mátó Sára a sikerszámában, 400 gáton, és a 4x400-as váltóban lép rekortánra. Az ugyancsak U20-as Eb-negyedik váltóban szerepelt, és most is ott lesz Répássy Hanna és Molnár Janka is.

„Arra törekedtünk, ha lehet, akkor fiatal versenyző ne induljon egyéni versenyszámban – mondta Lengyák György utánpótlás-szakreferens. – Mátó Sára azért kivétel, mert olyan nagy különbséggel jár a felnőttek előtt, hogy őt képtelenség kihagyni. A válogató a felnőttbajnokság volt. Az átalakított rendszer miatt nagyon nehéz lesz elkerülnie a csapatnak a kiesést, de bízom benne, hogy helyt állnak a fiataljaink. Arra külön büszke vagyok, hogy a válogatáskor sokan szóba kerültek. A szereplésünktől várok néhány egyéni csúcsot, talán a 4x400-as női váltónak van a legtöbb esélye javítani.”

Lengyák György azt is hozzátette, hogy akár több fiatal is lehetőséget kaphatott volna a keretben, azonban a 100-on és 200-on felnőtt bajnok első éves junior Takács Boglárka izomzata túl érzékennyé vált a fő versenyei után, valamint a szintén juniorok közé került Huller Dániel is fáradtság miatti pihenőt kapott, rá elsősorban 400-on és a 4x400-as váltóban számítottak volna. Akik a csapat tagjai lettek, szintén kimerítő hónapokon vannak túl, ám az edzőjük kérte és vállalta szereplésüket.

Az utazó magyar csapat névsora IDE KATTINTVA érhető el.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport