Atlétika: a csúcssorozatot futó Kőszegi a junior-vb-re készül

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.01.12. 19:11
Címkék
A 200 méteren fedett pályán és szabadtéren is ifjúsági országos csúcstartó Kőszegi Míra elsőéves juniorként nem ígér a tavalyihoz hasonló kirobbanó sikereket, ám egyéni rekordjain tovább javítana. A 2019-es év női ifjúsági atlétájának választott 17 éves futó számára a kenyai junior-világbajnokság lehet az idei fő verseny.

Egy évvel ezelőtt még utolsóéves ifjúsági versenyzőként térdelt a rajtgéphez a Budafoki MTE 17 éves futója, Kőszegi Míra, aki amelyik számban elindult, nagyot alakított. Fedett pályán többször is megjavította a 200 méter ifjúsági országos csúcsát, végül 24.29 lett a rekord, szabadtéren első versenyén kozmetikázta a korosztály addigi legjobb idejét 23.95-re, továbbá a felnőtt női 4x400-as váltóval is fedett pályás csúcsot (3:38.30) repesztett.Kőszegi Míra, aki amelyik számban elindult, nagyot alakított. Fedett pályán többször is megjavította a 200 méter ifjúsági országos csúcsát, végül 24.29 lett a rekord, szabadtéren első versenyén kozmetikázta a korosztály addigi legjobb idejét 23.95-re, továbbá a felnőtt női 4x400-as váltóval is fedett pályás csúcsot (3:38.30) repesztett.

A 100-on és 200-on szerzett ifi országos bajnoki címe a papírforma kategóriába tartozik, a bakui Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon elért 200-as ezüstérem azonban már bravúrnak nevezhető. Úgy érte el, hogy tulajdonképpen 400 gátra készült, de egyszer sem futott a versenyszámban. Bár az EYOF-on majdnem összejött gát, csak nem ért át a svédországi U20-as Európa-bajnokságról, ahol a 4x400-as váltóval csupán 18 századdal maradt le a dobogóról – negyedik lett.

Hát, röviden ilyen esztendőt kellene túlszárnyalnia a juniorkorba lépő Mírának 2020-ban. Vagy miért is kellene?

Kőszegi Míra az EYOF után a junior-vb-n bizonyítana Forrás: instarex.hu
Kőszegi Míra az EYOF után a junior-vb-n bizonyítana Forrás: instarex.hu

Kőszegi Míra az EYOF után a junior-vb-n bizonyítana  •  Forrás: instarex.hu

„Az biztos, hogy élményekben nem volt hiány tavaly. Az egész évet nagyon élveztem, több jó futásom is volt,azok mindig megtartották bennem a kellő motivációt. Végül nem sikerült 400 gáton elindulnom, de a 200 métert is rendkívül szeretem. Azt hiszem, majdnem a legtöbbet hoztam ki magamból, egyetlen dolog, ami nem sikerült, a szabadtéri 200-on való további javítás. Az első versenyemen futottam meg a csúcsot, aztán szerettem volna még faragni az időből, de betegség is közbejött, így nem lendültem vissza a formámba. Ettől függetlenül elégedett lehetek, viszont elsőéves juniorként ezeket a sikereket már nehéz elképzelni. A célom mindig az, hogy magamhoz képest javuljak, fejlődjek, most is igyekszema legtöbbet nyújtani. Tavaly sem volt tervezve egyetlen rekord sem.”

A nagyszerű eredmények elismeréseként Míra kiérdemelte az év női ifjúsági atlétája díjat, amelyet a szintén EYOF-ezüstérmes akadályfutó Varga Grétávalmegosztva kapott. De nem egyszerre. Bartha Attila tanítványa nem a szövetség díjátadó gáláján kapta meg a kitüntetést, hanem néhány nappal utána ítélték neki oda. A szövetség által adminisztrációs hibaként elkönyvelt „csúszás”, persze, mit sem von le az érdemeiből.

„Igazából a gála előtt azt sem tudtam, hogy van ilyen díj. Egyébként sem szoktam magam beleélni dolgokba, szóval nem is számítottam rá. Tudtam, hogy Grétivel ketten voltunk ezüstérmesek az EYOF-on, de én ugyanúgy örültem, mikor csak ő kapta meg. Voltak, akik csodálkoztak a helyszínen, de engem semmi nem érintett mélyen. Később természetesenjól fogadtam,hogy nekem is odaítélték, igazán motiváló díj, bár ilyenkor már azzal is számolni kell, hogy sokan sok mindent belelátnak a történetbe. Ez így alakult. Egyébként év végén vettem észre, hogy nem is tudok úgy örülni a sikereknek, ahogy örülhetnék. A jó eredmények, amelyeket elérek, egyszerűen nem realizálódnak bennem, nem érzem kellőképpen a súlyukat. Vagy ez így a jó? Én ilyen vagyok.”

Csodát azért sem ígér Míra év elején, mert miután a magassága miatt nem kedveznek neki a budapesti BOK-csarnok viszonyai, és ezáltal kisebb, hátráltató sérülésekkel is folyamatosan küzd, a fedett pályás szezont most jóval a szabadtéri mögé helyezi. Az elsődleges célja, hogy részt vegyen a nyári kenyai junior-világbajnokságon.

„Elsősorban 400 gáton szeretnék indulni, de az sem lesz baj, ha 200-on jön össze. Ott már eredményben, helyezésben nem gondolkozom, első évesként a kvalifikáció a cél. Ha sikerülne, a szüleim féltése talán annak ellenére hajlana át örömbe, hogy ők mindig aggódva engednek el a hosszabb utakra.”

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik