Atlétika: a 20 éves rúdugró, Klekner Hanga megcélozza a felnőtt Eb-t

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.01.09. 16:14
Címkék
2018-ban fedett pályán és szabadtéren is junior országos csúcsot javított. Tavaly betegség és sérülés hátráltatta, de a 20 éves rúdugró, Klekner Hanga újra formába lendült, és idén a felnőtt Európa-bajnoki szereplését sem tartja lehetetlennek.

Nyolc év teniszezés után váltott atlétikára Debrecenben, és némileg meglepő, hogy semmilyen más versenyszámot nem próbált ki, egyből a rúdugrással kezdett. Hogy jól döntött, azt a folyamatosan javuló eredményei igazolták, és már 2018-ban fedett pályán 412 centiméterre, szabadtéren pedig 415-re javította a junior országos csúcsot. A 20 éves Klekner Hanga tavaly első éves U23-as-ként nagy tervekkel vágott a felkészülésnek, de a fedett pályás szezon elején mononukleózist diagnosztizáltak nála, a betegség és a kihagyás alaposan rányomta bélyegét a teljesítményére.Klekner Hanga tavaly első éves U23-as-ként nagy tervekkel vágott a felkészülésnek, de a fedett pályás szezon elején mononukleózist diagnosztizáltak nála, a betegség és a kihagyás alaposan rányomta bélyegét a teljesítményére.

Júniusra rendbe jött. Olyannyira, hogy a Budapest-bajnokságon 420-ra szépítette egyéni rekordját, ám nem sokkal később a feszítő izma meghúzódott, újabb kényszerpihenő következett. A júliusi svédországi U23-as Európa-bajnokságra így makulátlan felkészülés hiányában érkezett, nem került döntőbe.

Klekner Hanga a felnőtt Eb-re készül Fotó: Igaz Bálint
Klekner Hanga a felnőtt Eb-re készül Fotó: Igaz Bálint

Klekner Hanga a felnőtt Eb-re készül  •  Fotó: Igaz Bálint

„Úgy gondolom, az U23-as Eb-n jobban is szerepelhettem volna, de nem csalódásként élem meg az eredményt, csupán úgy, hogy a lehetőséggel nem sikerült élnem – mondja Hanga. – Ettől függetlenül a tavalyi évem pozitív volt, nagyon sokat fejlődtem. A felmérésekből látszik, hogy folyamatosan gyorsulok, stabilabbá válok, számos technikai elemet tudtam kijavítani.”

A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola versenyzője, akit először Skoumal Péter, majd Géczi Gergő edzett, a középiskola után a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakán folytatta tanulmányait, ezzel együtt lett Szabó Dezső tanítványa, klubot azonban nem váltott.

„Amikor először jártam sportpszichológusnál, igen negatív élményekkel távoztam. Akkor határoztam el, hogy ezzel a szakterülettel szeretnék foglalkozni, de nem úgy, ahogyan akkor tapasztaltam. Később nekem is sokat segített a sportpszichológus. A fedett pályás körülményekmiatt is fontos volt a váltás, Debrecenben nincs rúdugrásra alkalmas létesítmény, amelyiket télen használni lehetne. Sokat hozzám tett Dezső is, de az egész csapat segített. Nagy húzóerő, hogy Krizsán Xéniával és Nguyen Anasztáziával tudok készülni, ők mutatják a példát. Most minden szempontból jól érzem magam. Az első, decemberi versenyen 405-öt ugrottam, ez bizakodásra ad okot, jó kezdésnek tartom. Nincs U23-as fedett pályás országos bajnokság, ezért a felnőtt bajnokság lesz az egyik legfontosabb következő versenyem. A nyári felnőtt Eb-re 445 a szint. A cél, hogy ehhez minél közelebb kerüljek. Nyilván sok munka kell, és nem egyik napról a másikra fogok 25 centit javulni, de nem tartom lehetetlennek, hogy megugorjam.”

Hanga tervei között ott szerepel, hogy ne csak junior, hanem U23-as országos csúcstartónak is mondhassa magát. Szabadtéren 430, fedett pályán 433 cm a jelenlegi legjobb. Ami viszont a legnagyobb motivációt jelenti neki, az a 2023-as budapesti felnőtt-világbajnokság.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik