Sztrik Martin utanpotlassport.hu  A tizenöt éves Harimoto Tomokazu korát tekintve ugyan még serdülő, de már a felnőttek között asztaliteniszezik, és nem is akármilyen eredményekkel. A kínai származású japán tehetség 2010-től hazája diákversenyein tűnt fel, tizenkét évesen meghívták az ifjúsági válogatottba, így a valaha volt legfiatalabb japán versenyző lett volna a franciaországi korosztályos világbajnokságon, ám a vb-n az ázsiai ország játékosai nem vettek részt, tartva a párizsi terrortámadások utóhatásaitól. Egy évvel később, a dél-afrikai Fokvárosban ifjúsági világbajnoki aranyérmet szerzett egyesben és csapatban, illetve ezüstöt párosban, így 13 évesen ő lett a legfiatalabb győztes.

Harimoto 15 évesen hétről hétre világklasszisokat győz le a felnőttek mezőnyében Forrás: ittf.com

Harimoto 15 évesen hétről hétre világklasszisokat győz le a felnőttek mezőnyében  •  Forrás: ittf.com

Mára a csodagyerek nagyobb kihívásokra felelt meg sikeresen: tavaly megnyerte a Csehországban rendezett felnőtt Word Tour-versenyt, a döntőben a jelenleg a világranglistán harmadik, német Timo Bollt verve, legutóbb pedig hazájában diadalmaskodott, ahol az idei sorozat fukuokai állomását tartották. Itt olyan klasszisokat sikerült legyőznie, mint a háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok kínai Ma Long, valamint a háromszoros olimpiai és hétszeres világbajnok kínai Zhang Ji-ke. Utóbbit a döntőben 4:3 arányban múlta felül.

A világranglista tizedik helyén rangsorolt japán tinédzserről a legismertebb európai játékosok egyike, a már osztrák színekben versenyző kétszeres Európa-bajnok Gárdos Róbert beszélt honlapunknak.

„Nagyon tehetséges játékos, és ez csak most kezd igazán megmutatkozni. Korábban nem kedveltem a játékát, nekem túl passzív volt, ám az utóbbi időben agresszívebben kezdett el pingpongozni. Sikerességében nagy szerepet játszik édesapja, aki, mint tudjuk, szintén profi asztaliteniszező volt, és jelenleg ő az edzője is. Ott van minden edzésén, versenyén, és végigkiabálja a mérkőzéseket”‒ meséli a jelenleg Spanyolországban játszó Gárdos, aki a tavalyi indiai nemzetközi bajnokságon már megmérkőzött Harimotóval.

A 39 éves kétszeres Európa-bajnok Gárdos Róbert

A 39 éves kétszeres Európa-bajnok Gárdos Róbert

„Balul sült el számomra a verseny, ugyanis a második forduló előtt kibicsaklott a bokám a rosszul lerakott padló miatt, így nem voltam százszázalékos állapotban. Harimotóval a nyolcaddöntőben találkoztunk, és meglepően erős ellenfélnek bizonyult.  Fontos kiemelnem, hogy akkor még nem volt annyira jó, mint az utóbbi időben, de tehetsége már akkor is megkérdőjelezhetetlenül látszott. Végül négy-kettőre elveszítettem a meccset, de azt gondolom, ha egészséges vagyok, nyertem volna” ‒ állítja a világranglista 48. helyén álló magyar versenyző, majd a fiatal talentumok egyre növekvő feltűnéséről is beszélt ‒ „Rengeteg tehetséges fiatal bukkan fel évről-évre, főleg Ázsiából. A japán női válogatott például csak tizenévesekből áll, és saját edzővel rendelkezik mindegyikük. A fiúknál hasonlóan profi szinten biztosítják a sikerekhez nagyban hozzájáruló körülményeket. Nagy változást hoztak a pingpongba az  új labdák, amelyek már nem pörögnek annyira, így a sportág nem igényel akkora ügyességet, mint korábban. Ezáltal összeért a mezőny, nincsenek már akkora különbségek a játékosok között.”

A magyar felnőttválogatott Németországban légióskodó 21 éves asztaliteniszezőjét, Majoros Bencét arról kérdeztük, szerinte mitől ilyen sikeres ez a japán fiú, és mi kell ahhoz, hogy valaki ennyire fiatalon már a legjobbak között versenyezzen.

A felnőttválogatott 21 éves játékosa, Majoros Bence Fotó: MTI

A felnőttválogatott 21 éves játékosa, Majoros Bence  •  Fotó: MTI

„Nem látok teljesen bele a felkészülésébe és a munkájába, de amit érzékelek az ő esetében, az a profi mentalitás. Nagyon erős fejben, mindig maximálisan koncentrál, nem törik össze a nyomás alatt, és ez rengeteg számít a sportágban. Remekül ki tudja zárni a környezetet, ami körül veszi a mérkőzések alatt, és csak a játékra figyel. Az, hogy felnőttek között versenyez, inkább leveszi a terhet a válláról, mivel nem várnak el tőle nagy eredményeket,  ő mégis kiválóan teljesít. Mindenki tudja, hogy a tehetség nem minden, a legfontosabb a gondolkodásmód, ami ugyan tanulható, de valaki nem sajátítja el időben, feladhatja a profi karrierről szőtt álmait.”

 

További korosztályos híreink ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.

 

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport