Asztalitenisz: Harasztovich Fanni mégis utazhat az ifjúsági vb-re

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.13. 17:07
Címkék
Az elmúlt napokban nagy vihart kavart a párosban korosztályos Európa-bajnok asztaliteniszező, Harasztovich Fanni ügye, aki a tartaléksorból előlépve egyedüli magyarként kiharcolta a decemberi ausztráliai ifjúsági világbajnokságra a részvételt. A sportági szövetség első körben szakmai indokokra hivatkozva úgy döntött: nem nevezi a 17 éves lányt, leginkább a magas költségek miatt, mivel az összeg a fiatal fejlődése érdekében hasznosabban is elkölthető. A történet azonban pozitív véget ért: a Statisztika PSC versenyzője mégis ott lesz a Melbourne melletti Bendigóban rendezendő vb-n.

Sztrik Martinutanpotlassport.hu Az utóbbi időben ritka résztvevői a magyarok a hagyományosan az év végén tartandó ifjúsági asztalitenisz-világbajnokságoknak. Legutóbb 2015-ben utazott, akkor egyébként igen népes küldöttség a franciaországi viadalra. A kétéves szünetnek az volt az oka, hogy a magyar játékosok az elmúlt években a világranglistán nem harcoltak ki olyan helyet maguknak, hogy ott lehessenek a sportág legrangosabb korosztályos eseményén.Sztrik Martinutanpotlassport.hu Az utóbbi időben ritka résztvevői a magyarok a hagyományosan az év végén tartandó ifjúsági asztalitenisz-világbajnokságoknak. Legutóbb 2015-ben utazott, akkor egyébként igen népes küldöttség a franciaországi viadalra. A kétéves szünetnek az volt az oka, hogy a magyar játékosok az elmúlt években a világranglistán nem harcoltak ki olyan helyet maguknak, hogy ott lehessenek a sportág legrangosabb korosztályos eseményén.

Egyedüli magyarként vesz részt a decemberben rendezendő ausztráliai világbajnokságon a 17 éves Harasztovich Fanni Forrás: MOATSZ
Egyedüli magyarként vesz részt a decemberben rendezendő ausztráliai világbajnokságon a 17 éves Harasztovich Fanni Forrás: MOATSZ

Egyedüli magyarként vesz részt a decemberben rendezendő ausztráliai világbajnokságon a 17 éves Harasztovich Fanni  •  Forrás: MOATSZ

A vb-n egyébként nemenként nyolcvan-nyolcvan játékos indulhat: a tizenhat kvalifikáló csapat négy-négy sportolót delegálhat; rajtuk kívül további tizenhat versenyzőt az aktuális világranglista alapján hívnak meg.

Az idén az ausztráliai Bendigóban rendezik a vb-t, s mivel a 17 éves Harasztovich Fanni előlépett a tartaléksorból, lesz magyar indulója a viadalnak. Ez most már bizonyos, ám a sztori ennél árnyalatnyival szövevényesebb…

Amikor a hazai szövetséget (MOATSZ) a nemzetközi szervezet (ITTF) október közepén értesítette, hogy a Statisztika PSC párosban korosztályos Európa-bajnok versenyzője mégis részt vehet a vb-n, a szakmai stáb úgy döntött: nem nevezi őt. Ennek elsődleges oka – amellett, hogy az ázsiai hegemónia miatt a vb-n várhatóan hatalmas bravúrok kellenek a jó eredmény eléréséhez – a magas költség volt, illetve az, hogy a tetemes összegből inkább azt finanszírozták volna, hogy Fanni hasznosabbnak ítélt európai versenyeken szerepeljen.

A történetet Fanni édesapja, egyben egyik edzője, Harasztovich László idézte fel honlapunknak.

„A legnagyobb probléma az volt, hogy a szövetségtől október közepe óta nem kaptunk információt. A lányom egészen különös módon a múlt heti, szombathelyi nemzetközi utánpótlásversenyen tudta meg német párostársától, hogy ott lehetne a vébén. Kell-e mondanom, milyen arcot vágott. Majd azonnal hívott engem, hogy járjak a dolog végére.”

Az édesapa már szeptemberben ‒ amikor még csak csekély esély nyílt arra, hogy Fanni eljuthat Ausztráliába ‒ jelezte: ha sikerül kiharcolni az indulás jogát, ő a teljes költséget magára vállalja, vagyis önerőből finanszírozza lánya vb-szereplését. „A szövetségben akkor ezt a felajánlást elvetették, ahogyan néhány napja is, amikor kiderült, hogy Fanni ott lehetne Bendigóban.”

A hét elején aztán fordulatot vett a történet: a MOATSZ úgy döntött, a világbajnokságot mégsemagyar pingpongozó nélkül rendezik meg.

Nátrán Roland, a szövetség elnöke elégedetten kommentálta a pozitív fejleményt:

„Örülünk, hogy sikerült megoldani a helyzetet, egyben elismerem: hibáztunk a kommunikációban. Tanulni szeretnénk az esetből. Ami az ügyet illeti: úgy gondolom, elnökként nem vagyok hivatott felülbírálni a szakmai stáb döntését, szakembereink úgy ítélték meg, hogy hasznosabb lenne az összeget európai nemzetközi versenyeken történő indulásra fordítani, hiszen azok jobban elősegítenék Fanni fejlődését, mint a kevés eséllyel kecsegtető vébé. A személyes meggyőződésem viszont az, hogy ha valaki kiharcolja a világbajnoki részvételt, akkor elő kell teremtenünk a szükséges összeget. Így aztán megváltoztattuk az eredeti döntést, és szurkolunk Fanninak a minél sikeresebb szereplésért.”

Nátrán hozzátette, Harasztovich repülőjegyét a család, míg edzője, Oláh Zsuzsa útiköltségét klubja, a Statisztika állja, minden egyéb kiadást magára vállalt a szövetség. Sőt: ellentételezésként Fanni ott lehet majd két előre nem tervezett európai viadalon is, míg a Statisztika úgynevezett céltámogatásként megkapja a tréner útjának árát.

További korosztályos híreink ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik