Asztalitenisz: ezért mondta le Hartbrich Leonie a válogatottságot

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.02.19. 12:25
Címkék
A budapesti asztalitenisz World Tour-verseny nyitányának a legnagyobb meglepetését kétségkívül a húszéves Hartbrich Leonie okozta. Nem azzal, hogy a selejtező első fordulójában 4:2-es vereséget szenvedett a török Ozge Yilmaztól, hanem azzal, ami ezután történt: az U21-esek európai ranglistáján a hatodik helyen álló – Németországban és Magyarországon kétlaki életet élő – játékos közölte Bátorfi Zoltán szövetségi kapitánnyal, hogy lemondja a válogatottságot.

Hartbrich Leoniedöntése egyben azt is jelentette, hogy a felnőtt-világranglista 200. helyen álló pingpongos – akinek a korábbi sokszoros válogatott Kahn Szilvia az édesanyja – a párost sem vállalta, azaz a Fehér Orsolya, Hartbrich kettős már nem állt asztalhoz a chilei Ortega, Vega duó ellen. A fiatal arról számolt be, hogy a budapesti World Tour-versenyt tricepszsérülés miatt nem folytatta.Hartbrich Leoniedöntése egyben azt is jelentette, hogy a felnőtt-világranglista 200. helyen álló pingpongos – akinek a korábbi sokszoros válogatott Kahn Szilvia az édesanyja – a párost sem vállalta, azaz a Fehér Orsolya, Hartbrich kettős már nem állt asztalhoz a chilei Ortega, Vega duó ellen. A fiatal arról számolt be, hogy a budapesti World Tour-versenyt tricepszsérülés miatt nem folytatta.

Hartbrich Leonie a budapesti felnőtt-vb-n 2019-ben Fotó: Földi Imre
Hartbrich Leonie a budapesti felnőtt-vb-n 2019-ben Fotó: Földi Imre

Hartbrich Leonie a budapesti felnőtt-vb-n 2019-ben  •  Fotó: Földi Imre

„Másfél hónap után először szerepelhettem a válogatottban, de nem éreztem azt az azzal járó örömöt, amit korábban mindig. Nyomott voltam már az edzésre menet is. A döntés tehát már a verseny kezdete előtt megfogant bennem. Amondó vagyok, az emberek azért élnek, hogy boldogok legyenek, és ha valami ennek gátat szab, akkor azt el kell felejteni. Ezt érzem most a válogatottsággal kapcsolatban” – mondta honlapunknak a20 éves asztaliteniszező, aki – Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány döntése alapján – nem lett volna ott a nyári, tokiói olimpián.

A magyarázat ugyanakkor sok kérdést rejt magában. Végleges a döntése?Már magát a pingpongot sem szereti? Láthatjuk-e még világversenyen? Részt vesz-e a március 4-én rajtoló, varasdi U21-es Európa-bajnokságon, amelynek a korsztályos európai ranglista hatodik helyezettjeként vághatna neki?

„Egy éve az Eb-re készülök, megküzdöttem a kiemelésért. Ha csak ezt nézzük, akár azt mondhatjuk, hogy elhamarkodott volt a bejelentésem. A szakvezetőnek mindazonáltal jeleztem, hogy Horvátországban még szívesen képviselném az országot, de az ügyben a szövetség dönt. Félreértés ne essék: imádom az asztaliteniszt, magyarnak érzem magamat. Csupán arról van szó, hogy frusztráltabbá váltam a kelleténél az ezzel járó teher miatt. Egyelőre nem tudom, hogy végleges-e az elhatározásom, de az biztos, hogy a közeljövőben nem látom esélyét annak, hogy változtassak rajta.”

Bátorfi is kommentálta történteket:

„Sajnálom, de hozzá kell tennem, nem kötelező címeres mezben játszani, ez az ő elhatározása. Azt hiszem, a magyar asztalitenisz túléli a hiányát, ám az is igaz, hogy szép jövő állt előtte. Azt kértük tőle, hivatalosan, írásban is jelezze a szándékát Lajtai Kristóf főtitkárnak. Furcsállom, hogy a bejelentése ellenére részt szeretne venni még a varasdi Eb-n, erről a mostani verseny után döntünk.”

További korosztályos hírekASZTALITENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik