Asztalitenisz: az új főtitkár, Lajtai Kristóf az utánpótlás-nevelésről

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.09.17. 18:31
Címkék
Hétfőn vált hivatalossá, hogy Lajtai Kristóf váltja Felegyi Gábort az asztalitenisz-szövetség főtitkári posztján. A terveiről és a hazai utánpótlás helyzetéről beszélgettünk vele, de megtudtuk azt is, minek okán kérték fel a megtisztelő pozícióra.

Az asztalitenisz-szövetség hétfőn nevezte ki hivatalosan az új főtitkárát, Lajtai Kristófot. A szakember szívügyeként gondol az utánpótlás-nevelésre, különösen azért, mert 2003-tól 2016-ig a Héraklész-program sportági referense, utánpótlás-koordinátora volt.

Lajtai Kristóf lett a szövetség új főtitkára Forrás: moatsz.hu
Lajtai Kristóf lett a szövetség új főtitkára Forrás: moatsz.hu

Lajtai Kristóf lett a szövetség új főtitkára  •  Forrás: moatsz.hu

„Nagyon szerettem azt az időszakot, rengeteget tanultam, kiváló kollégákkal dolgozhattam együtt. Hét éve megbízott főtitkárként is tevékenykedtem, ugyanakkor 2016-ban eljöttem a szövetségből. Tavaly júniusban viszont felkerestek, és rendkívül megtisztelő ajánlatot kaptam: megkértek, hogy legyek a hazai rendezésű felnőtt-világbajnokság versenyigazgatója. A programok mentek tovább a vb-t követően is, így maradtam. A főtitkári felkérés hihetetlenül jól esett, kihagyhatatlan lehetőségnek tartom. Bízom benne, hogy megfelelek a szövetség igényeinek”− mondja.

Arról is beszél, hogy rengeteg változás történt a sportágban, amíg nem dolgozott a szövetségben:
„Két évig nem voltam itt. Azóta régiós edzések és utánpótlás-edzőprogram indult. A szándékom az, hogy ezeket a lehetőségeket fejlesszük. Persze, nem csupán ennyi a teendőnk; például a versenynaptárunk rendszerét is át kell alakítani, hiszen hatalmas terhelés nehezedik a sportolókra. Emellett központosítottabb edzésprogramra van szükségünk, a vidéki városokban rengeteg, kiváló kvalitású fiatal készül, nekik − sok esetben− nem megoldott a folyamatos, napi szintű edzéslehetőség. Ezek egyelőre friss ötletek, a részletek továbbra is tárgyalás alatt állnak.”

Szerinte van hová fejlődnie az utánpótlásunknak:
„Soha nem lehetünk elégedettek! Mivel a pingpong szinte teljes mértékben Ázsia-központúvá vált, így Európában kellene érdemi eredményeket elérnünk. Ugyanakkor azt nem mondhatjuk, hogy nincsenek kiemelkedő erőt képviselő utánpótláskorú versenyzőink: az ifjúsági korú András Csaba és a még serdülőkorú Tölgyes Dorottya például eljuthat az európai top tízes versenyre, Hollandiába. De említhetem a szintén serdülőkorú Huzsvár Eriket is, aki ugyancsak a kontinens legjobbjai közé tartozik.”

További korosztályos hírekASZTALITENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik