BudapestCowbellsU19Champ_511x365_acf_croppedG.G. utanpotlassport.hu – Boda Gábor, a Magyar Amerikai Futball Szövetség (MAFSZ) elnöke elmondta, óriási eredménynek tartják a szervezetnél, hogy idén már egy harmadik korosztályban is tudtak bajnokságot rendezni. Ráadásul egyre stabilabbak az ifjúsági csapatok, ami ezt jelenti, hogy  „az edzéseken megfelelő létszámban tudnak dolgozni a csapatok, van elég edző, akik egyénileg is foglalkoznak a játékosokkal, nemcsak úgy ad-hoc jelleggel vezényli le valaki a tréningeket" – nyilatkozta az elnök.

A juniorbajnokságban idén tíz csapat küzdött egymással két csoportban, négycsapatos rájátszással, az U17-esek mezőnyét pedig öt együttes alkotta. A felnőttek kiemelt osztályában, azaz a HFL-ben szereplő kluboknak kötelező juniorcsapatot is működtetniük, így értelemszerűen ezeknél az egyesületeknél a legerősebb az utánpótlás képzése, ettől függetlenül egyre inkább jönnek fel a vidéki gárdák. Ezt jól mutatja, hogy csak a juniorok között nyert bajnokságot fővárosi csapat, ráadásul a Budapest Wolvesnak nagy sorozata szakadt meg azzal, hogy fennállása során először nem jutott döntőbe ebben a korosztályban. Itt a bajnok Budapest Cowbells mellett az ezüstérmes Debrecen Gladiatorst is lehet dicsérni, ugyanis egyértelműen látszik a szisztematikus munka a Hajdúságban, mivel két egymás után megnyert U17-es idényt követően a fiatalok egyel feljebb lépve is ott tudtak lenni a legjobbak között.

Az országnak jelenleg már csak a déli részén nehéz csapatot találni, a szövetségben ugyanakkor különböző programokkal próbálnak segíteni minden kezdeményezést. „Többek között felszerelés-támogatással, esetleg kedvezményes nevezési díjakkal, bírói díjak kifizetésével tudunk motiválni, ezen kívül a felnőtt válogatott stábja rendszeresen tart tréningeket az újonnan alakult kluboknál, ezzel segítve a szakmai előrelépést" - mondta Boda Gábor, aki az utánpótlás létszámáról szólva azt mondta, folyamatos, lassú növekedés figyelhető meg a sportágban, felnőtt szinten sokan öregszenek ki, vagy hagyják abba a játékot, viszont egyre több fiatal kerül a helyükre.

Hozzátette, a szövetség hosszútávú céljai között szerepel, hogy az következő években újabb korosztályokban tudjanak bajnokságot indítani. Megjegyezte, bízik benne, hogy a már meglévő korcsoportokban tovább tudják növelni a létszámot olyannyira, hogy rendesen 11-11 elleni nagypályás küzdelmeket lehessen lebonyolítani. „Ezen kívül nagyon fontos, hogy minél több fiatallal szerettessük meg ezt a játékot, hogy minél korábban kezdjék el. Ugyanakkor nagy szeretettel várunk minden olyan játékost is, aki esetleg másik sportágból érkezik hozzánk" - tette hozzá.

A magyar szövetség korábban már próbálkozott U19-es válogatott felállításával, a stáb akkor összeállt, edzéseket is tartottak, azonban főként a nemzetközi szövetség miatt nem tudták megszervezni az előzetesen eltervezett Európa-bajnokságot, miután a jelentkezőket vállalhatatlan feltételek elé állították.

A MAFSZ ugyanakkor fontos lépést tett,  2020-ban ugyanis Székesfehérvár révén Magyarország lesz a házigazdája az egyetemi világbajnokságnak. Bár a hazaiak a lehető legerősebb összeállításban szeretnének majd pályára lépni, a jelenleg még juniorkorú játékosok előtt is ott a lehetőség, hogy hazájukat képviseljék a rangos eseményen.

További korosztályos hírek AMERIKAIFUTBALLBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport