Alpesi sí: Trunk Tamás és Samsal Dalibor együtt másolná le Picassót

Vágólapra másolva!
2020.07.13. 19:56
Címkék
„Látszólag szól csak arról, hogy minél gyorsabban le kell érni a hegyről” – mondja sportágáról a magyar válogatott alpesi síelő, Trunk Tamás, aki a következő szezonra már Samsal Dalibor felügyelete mellett kezdte meg a felkészülést.

A tizenhetedik születésnapját a hónap végén ünneplő magyar válogatott alpesi síelő, Trunk Tamás mozgalmas hónapokon van túl. Az U16-os korosztályban számos nemzetközi sikert elérő, osztrák elit sígimnáziumban edződő sportoló tavaly óta hivatalosan is a felnőttek között méreti meg magát, de persze, az U18-as világversenyeknek továbbra is résztvevője maradna – mint ahogyan év elején a lausanne-i ifjúsági téli olimpiának is indulója volt.Trunk Tamás mozgalmas hónapokon van túl. Az U16-os korosztályban számos nemzetközi sikert elérő, osztrák elit sígimnáziumban edződő sportoló tavaly óta hivatalosan is a felnőttek között méreti meg magát, de persze, az U18-as világversenyeknek továbbra is résztvevője maradna – mint ahogyan év elején a lausanne-i ifjúsági téli olimpiának is indulója volt.

Samsal Dalibor és Trunk Tamás remek hangulatban készül Ausztriában
Samsal Dalibor és Trunk Tamás remek hangulatban készül Ausztriában

Samsal Dalibor és Trunk Tamás remek hangulatban készül Ausztriában

„Az U16-os korosztályt kinőve választóponthoz érkeznek az osztrák síelők. Abbahagyják vagy felkerülnek az osztrák szövetség programjába, de mindenképpen új utakra lépnek. Tavaly én is beértem a felnőttkorosztályba, és a FIS-pontok alapján jól is zártam az évemet. Az átmenet minden versenyzőnek nehéz. Mi is keressük a legjobb hosszútávú megoldást. Olyan szisztémára volt szükség a fejlődésem érdekében, amely fizikálisan és mentálisan a legjobb számomra. Épp ennek az alapból nehéz évadnak a végén, versenyre utazva Montenegró egyik csücske felé tartottam, amikor kaptam a telefont, hogy a koronavírus-járvány miatt elmarad. Aztán nem is volt már több.”

Bár a versenyzési lehetőség kapuja bezárult, a fejlődésé kinyílt a kényszerszünetben. Trunk Tamás azzal a 34 éves, horvát származású Samsal Daliborral kezdett dolgozni, aki magyar színekben az egyetlen világkupa top30-as helyezéssel büszkélkedhet a férfiak mezőnyében.

Trunk Tamás a lakóbuszok társaságában
Trunk Tamás a lakóbuszok társaságában

Trunk Tamás a lakóbuszok társaságában

„Furcsa volt, hogy a munkakapcsolatunk úgy kezdődött, hogy három hónapig csak online tartottuk a kondifelkészülést. Már akkor is érződött, hogy jól együtt tudunk működni, azóta ez be is bizonyosodott. A sísport látszólag szól csak arról, hogy minél gyorsabban le kell érni a hegyről. Mindig is egy olyan edzőt felkészítőt szerettem volna magam mellett tudni, aki a síelést kultúrának és egyben spirituális tevékenységnek fogja fel. Elképesztő egy olyan emberrel dolgozni, aki megjárta a sportág legmagasabb szintjeit, és a több mint száz világkuparajtja után, most nekem igyekszik átadni a tapasztalatait. Hogy mennyire lesz sikeres a közös munka? Természetesen erre majd az eredmények adnak választ, de nagyon bizakodó vagyok. A síelés elég bonyolult sportág. Képzeljünk el egy Picasso festményt, amit az egyik sarkától a másikig úgy kell megfesteni tökéletesen, egy stílusban, hogy a végén minden egy képként adódjon össze, egész legyen, Gondolok itt a kondicionális, a komplex technikai és a mentális felkészülés összhangjára. Nagyon várom a következő szezont. Jövőre a téli EYOF programjában várhatóan csak szlalom lesz, ami az erősebb versenyszámom. Remélem, ott lesz meg az eredménye az addig elvégzett munkának.”

Trunk és Samsal jelenleg is az osztrák gleccsereken készül. A sítáborban hetente tesztelik az edzőket és a versenyzőket is, a járványra vonatkozó szabályokat mindenki próbálja betartani. A síelők számára kötelező a maszkviselés, a közös étkezéseket szabadtéren oldják meg.

„Regénybe illő, amit látok, ha körbenézek. A lakóbusszal a folyó partján állunk, mögöttem a svájci, előttem a bolgár utánpótlás versenyzői szállnak ki a buszokból. Kisebb csoportokban edzünk, de mindenki nagyon óvatos. A közeljövőt tekintve még semmi sem biztos, de olyan híreket kapunk, melyek szerint a járvány nem fogja átírni a következő szezonnal kapcsolatos elképzeléseket.”

További korosztályos hírekSÍSPORTOKBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik