Akadémiák: lassan mindenhol újraindul az élet

Vágólapra másolva!
2020.05.19. 09:00
Címkék
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos enyhítések után éledezik a magyar sport; négy intézmény vezetőjét kérdeztük meg az újrakezdés idejéről és mikéntjéről.

A csapatsportág meghatározó utánpótlás-nevelő bázisainak irányítói arról beszélnek összeállításunkban, hogy milyen biztonsági intézkedések szükségesek, mielőtt fékezett tempóval, de újrakezdik a munkát a koronavírus-járvány okozta hosszú kényszerszünet után.

FEHÉR MIKLÓS LABDARÚGÓ AKADÉMIA

Jó darabig még biztosan nem borulhatnak össze a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia játékosai Forrás: eto.hu
Jó darabig még biztosan nem borulhatnak össze a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia játékosai Forrás: eto.hu

Jó darabig még biztosan nem borulhatnak össze a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia játékosai  •  Forrás: eto.hu

A győri Fehér Miklós Labdarúgó Akadémián is az elővigyázatosság szellemében indult újra a sportélet. Tuboly Frigyes igazgató szerint a gyerekek a pályán minimalizálják az egymással való érintkezést, a kollégiumi épületbe, valamint az öltözőkbe pedig be sem teszik a lábukat.

„Természetesen minden előírást betartunk, amióta újraindultak a kiscsoportos foglalkozásaink. A kollégiumi épületet, az öltözőket nem használják a gyerekek, csakis a szabad levegőn találkozhatnak. Minden fiatal nagyon várta már, hogy legalább a közös edzések újrainduljanak, még ha tétmérkőzést jó darabig biztosan nem is játszhatnak.”

Hozzátette, nem tehetnek mást, minthogy alkalmazkodnak a körülményekhez, de ez nem okoz problémát a gyerekeknek és a szülőknek sem.

„A srácok negyedórával az edzések előtt érkeznek hozzánk, kötelező lázmérésen esnek át, eközben az edzők előkészítik a fertőtlenítésen átesett eszközöket, és a foglalkozás után mindenki megy is haza. Az akadémisták nyolcvan százaléka Győrben vagy a város környékén lakik, ami szerencsés abból a szempontból, hogy nem kell órákat utazniuk, amíg beérnek az edzésre. Összességében újraindult az élet, a jókedv, a bensőséges hangulat visszatért az akadémiára. Reméljük, idővel még inkább stabilizálódik az egészségügyi helyzet, és júliustól újra a rendes kerékvágásban folytathatjuk a megkezdett munkát.”

NEMZETI KÉZILABDA AKADÉMIA

Mind több klubból azt hallani, hogy – bár egyelőre csak kis lépésekben, fokozatosan – újraindítják az életet, és nem kell már sokat várni az utánpótláskorúaknak sem a valódi edzésekre. Hétfőn állt be ebbe a sorba a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia; az ország egyik vezető utánpótlás-nevelő műhelyébe kéthónapos kényszerpihenő után térhettek vissza a játékosok.

Hétfő óta ismét Balatonbogláron készülnek a NEKA játékosai
Hétfő óta ismét Balatonbogláron készülnek a NEKA játékosai

Hétfő óta ismét Balatonbogláron készülnek a NEKA játékosai

„Számunkra is az egészség az első, azaz olyan feltételeket kellett teremtenünk, amelyek a legkevésbé sem kockázatosak– mondta érdeklődésünkre Mocsai Tamás, a NEKA ügyvezetője. –Folyamatosan követjük a minisztérium és a Sportkórház ajánlásait, azok alapján alakítjuk az új rendet, amely hétfőtől lépett életbe.”

A Balaton-partiak rutinjában napi két lázmérés, folyamatos kérdőívkitöltés, fertőtlenítés szerepel, ami azért is fontos, mert nem csak az edzéseken, hanem a lakófaluban is együtt tartózkodnak a játékosok. Mocsai kiemelte, az intézkedések természetesen nem csak a játékosokra, hanem valamennyi munkatársra vonatkoznak.

„A gyerekek nagyon várták már a közös munkát, még ha izgalmasan is alakultak az elmúlt hetek a digitális sportoktatásban. Gyógytornászok és erőnléti edzők is részt vettek ebben, a gyerekek motiváltak voltak, de nekik és a családoknak is nagy terhet jelentett ez a helyzet. Örülünk, hogy vége van, és felelősségteljesen, egyelőre kis csoportokban el tudjuk kezdeni a közös edzéseket.”

SOPRONI DARAZSAK KOSÁRLABDA AKADÉMIA

Túlzás lenne azt állítani, hogy a járvány miatt kialakult veszélyhelyzetben az államilag is elismert leánynevelő-műhelyben, a Soproni Darazsak Kosárlabda Akadémián megállt volna az élet.

A soproni lányok már nagyon várták a valódi munkát Forrás: sopronidarazsak.com
A soproni lányok már nagyon várták a valódi munkát Forrás: sopronidarazsak.com

A soproni lányok már nagyon várták a valódi munkát  •  Forrás: sopronidarazsak.com

„Az éppen aktuális változásokhoz igazítottuk a korlátozásainkat – kezdte az egyesület elnöke, Czukorné Hollós Anna. – A karanténidőszakban kontakt nélküli, egyéni képzéseket végeztünk: a termet négyfelé osztottuk, minden sarokban egy-egy kosaras edzhetett. Mondhatni, szerencsések vagyunk, hiszen három létesítményt tudtunk egyszerre használni. Persze akadtak olyanok, akik csak otthon készülhettek – természetesen edzőink őket is folyamatosan segítették iránymutatásaikkal.”

A kijárási tilalom enyhítésével Sopronban is kezd visszatérni a sportélet a régi kerékvágásba.

„Aranyosak a lányok, nagyon várták már a komolyabb munkát. A szülők is támogatták a rajtot, nagy igény volt rá, de továbbra is nyomatékosan kérjük őket, hogy ha bármiféle tünetet észlelnek a gyereken, ne hozzák el edzésre. Nagy szervezési feladatot igényel a zökkenőmentes működés: tízfős csoportokban készülünk, emiatt kora délutántól estig be vagyunk táblázva. A sportolók figyelmét felhívtuk arra, hogy ne használják a tömegközlekedést és az öltözőket. Külön érkezési és távozási pontot jelöltünk ki a csarnokban, amelyben folyamatosan fertőtlenítünk. Az előírásokat mindenki példás lelkiismeretességgel tartja be. Ugyanakkor a vidékiek egyelőre nem költözhettek vissza, hiszen a kollégiumok még zárva tartanak.”

IFJ. OCSKAY GÁBOR JÉGKORONG AKADÉMIA

Az enyhítő intézkedések bevezetését követően, május 7-én álltak ismét munkába a székesfehérvári Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia fiatal hokisai. Először az U18-as, U16-os, U14-es és U12-es korosztály csapatai, majd 11-én már mindenki. A következő évadra kijelölt edzői stábok irányítása alatt, tíz-tizenkét fős csoportokban kezdhették meg a szárazföldi edzéseket.

Székesfehérváron elkezdődhettek a szabadtéri edzések Forrás: jegkorongakademia.hu
Székesfehérváron elkezdődhettek a szabadtéri edzések Forrás: jegkorongakademia.hu

Székesfehérváron elkezdődhettek a szabadtéri edzések  •  Forrás: jegkorongakademia.hu

„Persze egyelőre csak szabadtéri tréningeket tartunk, de azt látjuk, hogy már ezek is nagyon hiányoztak a fiúknak – nyilatkozta Fekti István sportigazgató. – Csapatsportágról lévén szó, fontos a kohézió, azt pedig online beszélgetésekkel nehéz fenntartani. Most arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire voltunk hatékonyak az elmúlt hat hétben. A tesztek erre is választ fognak adni.”

A szárazföldi edzések az első lépést jelentik, fokozatosan indítanák újra az életet Fehérváron is.

„A szabályozásoktól függ minden, augusztus tizenötödikéig minimálisak a lehetőségek, de az utánpótlás-rendezvényeken a nézőszámmal kevésbé lehet gond. Jóval előbb, mint általában, már augusztusban elkezdődhetnek a jeges edzések, de még óvatosak vagyunk, hiszen, például, az öltözőket még nem használhatjuk. Háromszáztizenöt gyereket foglalkoztatunk, mondanom sem kell, hogy az első az egészség. De most annak örülünk, hogy ha még szigorúbb keretek között is, de már el tudtuk kezdeni a gyakorlást.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik