A futballutánpótlás 2020-as nemzetközi versenynaptárában lapozgattunk

P. K. utanpotlassport.huP. K. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.01.12. 11:11
Címkék
Januárban még nem jellemzőek a kimondott utánpótlás-futballesemények, de februárban már indul a Premier League Cup, az UEFA Ifjúsági Liga, folytatódnak a hazai küzdelmek, majd márciustól már egyre több válogatott mérkőzést is rendeznek. Összegyűjtöttük a fontosabb, magyar vonatkozású futballesemények időpontjait, helyszíneit 2020-ból.

Labdarúgásban az új év első nagyobb nemzetközi megméretése az utánpótláskorúak számára a Premier League Cup U23-as klubsorozat csoportkörének utolsó fordulója, melyet január 27-29.-én rendeznek. A sorozatban ősszel három magyar játékos lépett pályára – a már továbbjutott Benficában a 19 éves szélső, Csoboth Kevin, a Herthában a 20 esztendős Dárdai Palkó, a West Hamben a 17 éves kapus, Hegyi Krisztián –, de ők a csoportkör utolsó fordulójában már nem érdekeltek.Az InternationalPremier LeagueCupotaz angol élvonalbeli bajnokságot is rendező Premier League szervezi meg minden évben U23-as csapatok részére. A 24 csapatos tornán 12 szigetországi klub (11 angol és a walesi Cardiff City) és 12 egyéb, európai országból érkező együttes vesz részt (három spanyol, két német, két holland, két portugál, két francia és a horvát Dinamo Zagreb). A sorozat hasonló rendszerben zajlik, mint a felnőtt Bajnokok Ligája,de az összes meccset Angliában rendezik, és a csoportokban adott négyesen belül egyszer játszik mindenki mindenkivel. A csoportkör után a negyeddöntővel folytatódik a sorozat februárban(a pontos időrend még nem ismert), az elődöntő áprilisban, a döntővárhatóanmájusban lesz.Csoboth Kevin, a Herthában a 20 esztendős Dárdai Palkó, a West Hamben a 17 éves kapus, Hegyi Krisztián –, de ők a csoportkör utolsó fordulójában már nem érdekeltek.Az InternationalPremier LeagueCupotaz angol élvonalbeli bajnokságot is rendező Premier League szervezi meg minden évben U23-as csapatok részére. A 24 csapatos tornán 12 szigetországi klub (11 angol és a walesi Cardiff City) és 12 egyéb, európai országból érkező együttes vesz részt (három spanyol, két német, két holland, két portugál, két francia és a horvát Dinamo Zagreb). A sorozat hasonló rendszerben zajlik, mint a felnőtt Bajnokok Ligája,de az összes meccset Angliában rendezik, és a csoportokban adott négyesen belül egyszer játszik mindenki mindenkivel. A csoportkör után a negyeddöntővel folytatódik a sorozat februárban(a pontos időrend még nem ismert), az elődöntő áprilisban, a döntővárhatóanmájusban lesz.

 

Az U17-es válogatottunk az elitkörös selejtezőben küzdhet meg az észtországi Eb-részvételért Fotó: mlsz.hu
Az U17-es válogatottunk az elitkörös selejtezőben küzdhet meg az észtországi Eb-részvételért Fotó: mlsz.hu

Az U17-es válogatottunk az elitkörös selejtezőben küzdhet meg az észtországi Eb-részvételért • Fotó: mlsz.hu

 

Az ifjúsági BL, vagy hivatalos nevén UEFA Ifjúsági Liga februárban az úgynevezett playoff-körrel folytatódik. Ebben február 11-12-én a bajnoki ág még versenyben maradt csapatai találkoznak a csoportkörös ágról érkező, 2. helyen továbbjutott gárdákkal,a nyolcaddöntőért csapnak össze,attól kezdve mindegyik párharcbanegy meccs dönt a továbbjutásról,döntetlen esetén rögtön 11-eseket rúgnak a csapatok.A Bukta Csabát (18) és Major Sámuelt(18) is a soraiban tudó Salzburgnak meglehetősen nehéz dolga lesz, ugyanis a címvédő FC Porto otthonában kell kivívnia a továbblépést.A nyolc továbbjutó a nyolcaddöntőben a csoportkörből érkező első helyezettekkel találkozik március 3-4-én, majd március 17-18-ánmár negyeddöntős meccseket rendezik, a két elődöntőre és a döntőre a svájci Nyonban kerül sor április 17-én, illetve április 20-án.

A hazai utánpótlás-bajnokságok februárban folytatódnak, az U14-es és az U15-ös pontvadászatban február 22-én, U16-ban február 15-én rendezik meg az első tavaszi fordulót, ahogy U17-ben is, ellenben U19-ben csak február 22-én. Viszont az első kerethez tartozó fiatalok akár már január január 25-én pályára léphetnek az NB I-ben, amelyben május 16-án lesz az utolsó tavaszi forduló. Az U-bajnokságok utolsó fordulóit május második felében rendezik meg: az U14-ben, U15-ben május 30-án, az U16-ban, U17-ben és U19-ben május 23-án.

A fiú U-válogatottjaink közül az U17-esek lépnek először pályára tétmeccsen, március 25-31.között között a hazai rendezésű, elitkörös Eb-selejtezőben lesznek érdekeltek, Franciaország, Svédország és Dánia szerepel még a mieink csoportjában. Ahhoz, hogy csapatunk kivívja a május 21-június 6. közötti, észtországi Eb-n való szereplés jogát vagy meg kell nyerni a csoportot vagy be kell kerülni a hét legjobb csoportmásodik közé. Az U19-es Eb-t Észak-Írországban rendezik meg július 19-augusztus 1. között. Erre a tornára már nem juthat el a magyar csapat, mert ősszel nem jutott tovább a selejtezőcsoportjából az elitkörbe. A 2021-es U17-es Eb selejtezőjére november 11-17. között kerül sor: Svájc, Fehéroroszország és a házigazda Luxemburg lesz a mieink ellenfele az elitkörért. A 2021-es U19-es Eb selejtezőjén Norvégiában, október 7-től 13-ig a házigazdák mellett Izlanddal és Andorrával találkozik a magyar csapat. November 10-16. között pedig Cipruson lesz jelenése a 2022-es Eb-t megcélzó U19-es válogatottnak az új típusú, a Nemzetek Ligájára hajazó selejtezőrendszerben, amelynek első csoportkörében Románia, Ciprus és Izland vár a mieinkre.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik