A Bielefeld 18 éves kapusa, Kiss Ágoston a német foci mentalitásáról

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.10.13. 15:57
Címkék
„Fejben, mentalitásban, akaratban és koncentrációban nagyon erősek, és mindenben pozitívak” − nyilatkozta az Indexnek a német másodosztályban szereplő Arminia Bielefeld csapatának 18 esztendős magyar kapusa, Kiss Ágoston az ott tapasztalt mentalitásról.

Májusban jelentette be az akkor még az OTP Bank Ligában szerepelt Szombathelyi Haladás, hogy kölcsönadta 18 éves kapusát, Kiss Ágostont a német másodosztályban szereplő Arminia Bielefeldnek. A kölcsönjátékot követően a német klubnak opciós vásárlási joga lesz Kiss megvásárlására.

Kiss Ágoston és menedzsere, Georgi Attila a Bielefeld stadionjában Fotó: Facebook
Kiss Ágoston és menedzsere, Georgi Attila a Bielefeld stadionjában Fotó: Facebook

Kiss Ágoston és menedzsere, Georgi Attila a Bielefeld stadionjában  •  Fotó: Facebook

„A német klubban elsősorban a lábügyességét emelték ki. Amikor a Bielefelddel edzett, az öt az öt elleni játék során annyira együtt élt a játékkal, és olyan magabiztosan mozgott, mintha már évek óta az egyesület játékosa lenne. Ezután mondta rögtön a kapusedző, hogy szükség lesz rá. A Haladás partner volt az átigazolásban, a két klub így meg tudott egyezni. A Bielefeld kapusedzője pedig már az aláírás előtt arról beszélt, milyen rendszerben játszik a csapat, milyen mozgásokat várnak el a kapusoktól”− nyilatkozta honlapunknak májusban Kiss menedzsere, Georgi Attila.

A kapus édesapjával, Kiss Antallal az Index készített hosszabb interjút fia első németországi tapasztalatairól – mint kiderült, az U-válogatott hálóőrre az U19-es csapat első számú portásának számít, míg a felnőttek között Stefan Ortega és Philipp Klewin után a harmadik a sorban.

Antal elmondta, jó választás volt a szombathelyi Illés Akadémia, amely mellett több érv is szólt:
„A magyar futballban a pénz már megvan, de a szív hiányzik. Többek között ezért nincsenek húsz-huszonkét éves, európai szinten is jegyzett játékosaink. A fiam nem véletlenül választotta a Haladást. Szerettem volna, hogy keményen dolgozzon a mindennapokban. Négy testvére van, őt sem zavarta, ha kicsit spártai a rend. Öröm volt tapasztalni, hogy a vasi srácok józan paraszti eszének és munkába vetett hitének értéke van a képzésben.”

Az Index megszólaltatta az U19-es válogatotthoz hazaérkezett Kiss Ágostont is (a magyarok 2−0-s vereséget szenvedtek a horvátoktól az Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen), és elmondta, nem tapasztalta, hogy reflexekben vagy gyorsaságban sokkal előrébb lennének a német játékosok, de:
„Fejben, mentalitásban, akaratban és koncentrációban nagyon erősek, és mindenben pozitívak.”

A fiút inspirálja a közeg, hajtósak az edzések. Hozzátette:
„Helyzetfelismerésben, helyezkedésben és a döntések gyorsaságában van még tanulnivaló.”

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik