Atlétika: „Fanatikus. Végtelenül fegyelmezett sportoló, nagyon sokra viheti.”

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.10. 20:16
Címkék
Remekül kezdte szabadtéri szezonját a Kecskeméti Atlétika és Rugby Club (KARC) 18 éves súlylökője, Fekete István. Montenegróban kvalifikálta magát a junior Eb-re, Veszprémben egyéni rekordot javított.

fekete kesport
fekete kesport

Fekete István első éves juniorként is remekül kezdte a szabadtéri szezonját • Forrás: kesport.hu

fekete kesport
fekete kesport

Fekete István első éves juniorként is remekül kezdte a szabadtéri szezonját  •  Forrás: kesport.hu

Budai Zoltán – utanpotlassport.hu A KARC 18 esztendős súlylökője, Fekete István tavaly nyolcadik helyen végzett a győri ifjúsági Európa-bajnokságon, majd kilencedik lett a buenos aires-i ifjúsági olimpián. Idén a juniorkorosztályba lépett. A szabadtéri szezonja Montenegróban kezdődött, ahol április végén Eperjesi László vezetésével és Márton Anita jelenlétével két hétig edzőtáborozott a válogatott keret. Az atléták két versenyen is részt vettek, ebből az egyiken Fekete 18.22 métert lökött, és ez bőven a júliusi svédországi Eb kvalifikációs szintje feletti eredmény, sőt a junior-világranglistán akkor ez 19. helyet ért. Szerdán a veszprémi súlylökőpárbajon tovább javította egyéni csúcsát, és 18.61-gyel nyerte meg korosztálya versenyét.

„Tavaly öt kilóval lökött ekkorát, most hattal – szögezi le az edzője, Adamik Zoltán. – Ha valakinek egy év alatt egy kilót nő a szere, és tudja tartani az eredményét, az óriási dolog. Az idei fő versenye a svédországi junior Eb lesz, nagyon bízunk benne, hogy első éves juniorként bekerül a nyolcas döntőbe, az nagyszerű lenne. Veszprém után azt mondom, nem elképzelhetetlen, hogy 19 méter fölé kerüljön 6 kilós golyóval.”

Az edző szerint az ifjú remek adottságokkal bír. A kivételesen jó dinamikája szinte veleszületett tulajdonsága, amellett robbanékony, a lába pedig erős. Mindezt jól kamatoztatja a technikájában. A motivációjával sincs gond.

„Fanatikus – jellemzi az edző. – Gyakorlatilag huszonnégy órában ezzel foglalkozik, mindent alárendel a súlylökésnek. Végtelenül fegyelmezett sportoló, nagyon sokra viheti.”

További érdekesség, hogy nagyon sok tartalék lehet még Istvánban, hiszen korántsem edz a súlyokkal annyit, mint a kortársai. Annak ellenére, hogy az eredményei kimagaslóak, a szakember szerint fizikailag sokkal gyengébb az ellenfeleinél.

„Vannak, akik gyorsan próbálnak erőt fejleszteni. Én annak a híve vagyok, hogy haladjunk kisebb lépésekben, bánjunk óvatosan az erősítéssel. Szóval, az erőfejlesztés neki még tartalék. Sok meglepetést szerezhet a világnak, pedig már most is korosztályának a legjobbjai között van” – véli mestere.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik