Vívás, korosztályos Eb: Pusztai Liza a harmadik érmét nyerte Szocsiban

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.09. 19:37
Címkék
A Szocsiban zajló junior vívó Európa-bajnokság egyéni versengésében a kardozó Pusztai Liza a második helyen végzett. A döntőben az orosz Mihajlovától szenvedett 15:10-es vereséget, s ezzel a kadetek között szerzett kettő után, a harmadik érmét nyerte. A fiú törőzőknél már nem voltak ilyen sikeresek a magyarok, hiszen a legjobb eredményt elért Frűhauf Benjámin 29. lett. Szombaton a juniorok csapatküzdelmeivel folytatódik a kontinensviadal.

gy. sz. cs– utanpotlassport.huÉrmes reményekkel várhatta a magyar küldöttség a Szocsiban zajló junior Európa-bajnokság pénteki, vagyis az egyéni számok befejező napját. És akitől mindenki az újabb medált várta, az természetesen nem volt más, mint a kadét világ- és Európa-bajnok, felnőtt Eb-bronzérmes Pusztai Liza. A BVSC-Zugló még mindig csupán 16 esztendős kiválósága a fiatalabbak versengésében, néhány nappal korábban már a dobogó harmadik fokára állhatott fel, s a csapattal is a második helyen végzett. Ő pedig, ahogy azt tőle megszoktuk, nem ijedt meg az esélyesség terhétől, és nem okozott csalódást azoknak, akik bíztak benne. Ismét szállította a tőle elvárt érmet.gy. sz. cs– utanpotlassport.huÉrmes reményekkel várhatta a magyar küldöttség a Szocsiban zajló junior Európa-bajnokság pénteki, vagyis az egyéni számok befejező napját. És akitől mindenki az újabb medált várta, az természetesen nem volt más, mint a kadét világ- és Európa-bajnok, felnőtt Eb-bronzérmes Pusztai Liza. A BVSC-Zugló még mindig csupán 16 esztendős kiválósága a fiatalabbak versengésében, néhány nappal korábban már a dobogó harmadik fokára állhatott fel, s a csapattal is a második helyen végzett. Ő pedig, ahogy azt tőle megszoktuk, nem ijedt meg az esélyesség terhétől, és nem okozott csalódást azoknak, akik bíztak benne. Ismét szállította a tőle elvárt érmet.

A húszévesek között!

Pusztai Liza (jobbról) az ezüstérmet jelentő döntő végén Forrás: hunfencing.hu
Pusztai Liza (jobbról) az ezüstérmet jelentő döntő végén Forrás: hunfencing.hu

Pusztai Liza (jobbról) az ezüstérmet jelentő döntő végén  •  Forrás: hunfencing.hu

A junior kardozó lányok úgy kezdték a napot, ahogy azt tőlük megszokták, mind a négy magyar továbbjutott a csoportkörből, a hatvannégyben pedig nem kellett vívniuk. A harminckettes táblán azonban már feleződött a számuk, hiszen Pusztai Lizán kívül – aki az újdonsült kadét Európa-bajnok, török Unludagot búcsúztatta – csupán a szintén kadétkorú Nagy Valentinának sikerült a 16-ba jutás. Ott azonban utóbbit a junior egyéni világbajnok, a mezőny egyik legnagyobb esélyese, a francia Queroli búcsúztatta, Pusztai pedig magányosan, ám a tőle megszokott magabiztossággal folytatta útját a nála idősebbek között. Az elődöntőben, a német Gette ellen történt meg először, hogy a magyar tábornak aggodalomra volt oka, ugyanis az ellenfél kezdett jobban, és már 8:2-re is vezetett. Aztán Liza szépen elkezdte ledolgozni a hátrányát, a német lány pedig ahogy fogyott az előnye, úgy lett egyre idegesebb. A magyar kardozó viszont egyre visszanyerte magabiztosságát, s ekkor már azt is megtörtént, hogy védekezve, hátrálva is tisztán vitte be találatát. 15:11 Pusztainak, Gette pedig bánhatta a kihasználatlan lehetőséget és a döntőt.

A fináléban a hazaiak nagy reménysége, Alina Mihajlova várta Pusztait, s amint lehetett le is támadta a nála szemmel láthatóan kisebb termetű, törékenyebb magyar lányt. Pillanatok alatt 4:0-ra elhúzott, s hiába támadott Liza, az orosz kardozónak minden bejött. 10:2 volt a legnagyobb különbség, amikor a BVSC fiatalja elkezdett felzárkózni. S bár ettől kezdve felváltva estek a találatok, Mihajlova végig megtartotta előnyét, s megérdemelten szerezte meg az Európa-bajnoki címet. Pusztai nyakába pedig harmadszor akasztottak érmet a kontinensviadalon, amelyre még akkor is nagyon büszke lehet, ha ezúttal nem is a legfényesebb.

A kardozó lányok mellett a tőröző fiúk is pástra léptek az utolsó egyéni versenyek napján, ám sokkal kevesebb sikerrel. A csoportmérkőzések során elvérzett Bellovicz Gábor, a harminckettőbe pedig Mészáros Tamás sem jutott tovább. A következő körben Frűhauf Benjamin és Kiss Dániel is vereséget szenvedett, így a legjobb 16 között már magyar versenyők nélkül folytatódott a küzdelem. S bár három évvel ezelőtt, kadétként, épp ez a négyes hordozta a szakág új ígéretét, most, juniorként ezt nem sikerült bizonyítania. De a hátralévő csapatversenyben még kijöhet belőlük a remélt eredmény. Az Európa-bajnoki címet ebben a fegyvernemben is orosz fiatal nyerte, s ezzel a házigazdák az éremtáblázaton szorosan felzárkóztak a juniorok versengésében vezető olaszok mögé.

Szombaton a leány párbajtőr- és tőrcsapatok, valamint a fiú kardcsapatok küzdelmeivel folytatódik a kontinensviadal.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZOCSI (OROSZORSZÁG)
Fiú tőr egyéni (76 induló)
A csoportkörben:Frűhauf Benjamin 3 győzelem/3 vereség, Mészáros Tamás 2/4, Kiss Dániel 2/4, Bellovicz Gábor 1/5 (Bellovicz kiesett)
A 32 közé jutásért:Mészáros–Milnyikov (orosz) 14:15, Frűhauf–Kurilovics (fehérorosz) 15:13, Kiss–Marini (olasz) 15:13
A 16 közé jutásért:Frűhauf–Savin (francia) 4:15, Kiss–Van Campenhout (belga) 5:15
Döntő: Borodacsev (orosz)–Filippi (olasz)15:10
Európa-bajnok:Kirill Borodacsev (Oroszország),2. Davide Filippi (Olaszország),3. Daniel Giacon (Olaszország) és Wallerand Roger (Franciaország), … 29. Frűhauf Benjámin,… 32. Kiss Dániel, … 51. Mészáros Tamás, …63. Bellovicz Gábor
Leány kard egyéni (53 induló)
A csoportkörben:Pusztai Liza 5 győzelem/1 vereség, Kern Bianka 5/1, Kelecsényi Mirabella 3/2, Nagy Valentina 4/1 (valamennyien továbbjutottak)
A 16 közé jutásért:Pusztai–Unludag (török) 15:7, Nagy–Radu (román) 15:11, Kern–Ventura (spanyol) 3:15, Kelecsényi−Eifler (német) 12:15
Nyolcaddöntő:Pusztai–Funke (német) 15:10, Nagy–Queroli (francia) 6:15
Negyeddöntő:Pusztai−Noutcha (francia) 15:11
Elődöntő: Pusztai−Gette (német) 15:11
Döntő:
Pusztai−Mihajlova (orosz) 8:15
Európa-bajnok:Alina Mihajlova (Oroszország), 2. Pusztai Liza (Magyarország), 3. Lisa Gette (Németország) és Aylin Cakir (Törökország), …13. Nagy Valentina, 17. Kern Bianka, …25. Kelecsényi Mirabella

Az Európa-bajnokságról írt korábbi cikkeink:
En garde! Prêts? Allez! – beharangozó
1. nap: kadét fiú kard és leány párbajtőr
2. nap: kadét fiú párbajtőr és leány tőr
3. nap: kadét fiú tőr és leány kard
4. nap: kadét csapatverseny (fiú kard, leány párbajtőr, leány tőr)
5. nap: kadét csapatverseny (fiú párbajtőr, fiú tőr, leány kard)

6. nap: junior fiú kard és leány párbajtőr
7.nap: junior fiú párbajtőr és leány tőr

Egyéb korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

A JUNIOR-ÉREMTÁBLÁZAT

1.Olaszország311
2.Oroszország23
3.Franciaország113
4.Magyarország2
5.Németország11
6.Románia1
7.Törökország1
Hollandia1
Ausztria1
Svédország1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik