Bruckner Vince – utanpotlassport.huAz utolsó versenynapjához érkezett a szocsi kadét és junior vívó Európa-bajnokság. A finisre is jutottak magyar éremesélyek, hiszen bevetésre vártak még az évadban érmeket halmozó junior fiú párbajtőrözők és leány kardozók is. Rajtuk kívül még a fiú tőrözők léptek pástra.

A magyar aranycsapat a párbajtőrözők fináléja után Fotó: Augusto Bizzi/EFC

A magyar aranycsapat a párbajtőrözők fináléja után  •  Fotó: Augusto Bizzi/EFC

Az Andrásfi Tibor, Debnár Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid összeállítású párbajtőrcsapat jól kezdett, esélyeshez méltó módon lépett tovább a nyolcaddöntőből az osztrákok ellen. A négy közé jutásért a csehek következtek a világranglista-vezető Jakub Jurkával, viszont a magyar csapat ezúttal is hozta a papírformát, s tíz tus különbséggel búcsúztatta a cseheket.

Az elődöntőben már az egyik legnagyobb riválissal kellett szembenézni. A franciák elleni összecsapás lényegesen szorosabban alakult, mint a korábbiak, az utolsó asszó előtt minimális különbséggel vezettek a mieink. Akkor jött a befejezőember, Nagy Dávid, és kitűnő, taktikus versenyzéssel győzte le francia riválisát.

A fináléban pedig „természetesen” az olaszok jöttek, akik az idei világkupaszezonban többször legyőzték a magyar csapatot.

Nem csoda, hogy Andrásfiék a visszavágásra készültek. Az összecsapást mégis az ellenfél kezdte jobban, az első néhány váltásig ők vezettek. Akkor viszont érkezett Andrásfi Tibor: ötpontos hátrányból egyenlített, és azzal visszahozta a válogatottat a mérkőzésbe.

Utána Koch Máté az előnyt is megszerezte, így a végjátékot már a magyarok kezdhették előnyben.

Az utolsó csörtében az egyéni döntő visszavágója következett Nagy Dávid és Davide Di Veroli között, amit Nagy 22:19-es előnyből kezdhetett. A Vasas vívója ezúttal legyőzte a még kadétkorú olaszt, s ezzel biztosította a magyar juniorválogatott első (és utolsó) aranyérmét Szocsiban.

Sikerült a revans az olaszok ellen. Hol máshol, mint az Európa-bajnokságon?...

A leány kardozók ezúttal bronzérmet ünnepelhettek Fotó: Augusto Bizzi/EFC

A leány kardozók ezúttal bronzérmet ünnepelhettek  •  Fotó: Augusto Bizzi/EFC

A leány kardozók újabb dobogós hely reményében kezdték a versenyt, a még mindig kadétkorú Pusztai Liza a negyedik érmére hajtott a korosztályos Eb-n. A magyar csapat szépen menetelt, a nyolc közé jutásért a grúzokat, az elődöntőbe kerülésért a lengyeleket „nyomta le”, hasonló magabiztossággal.

A négy között viszont talán a legerősebb rivális, a hazai környezetben szereplő orosz válogatott következett. A magyarok nem is bírták a későbbi aranyérmes rivális tempóját, s vártnál súlyosabb 45:13-as vereséget szenvedtek. Ezek után viszont dicséretes, hogy a bronzmeccsre felszívták magukat, és hátrányból legyőzték a németeket, megszerezve a harmadik helyet.

A fiú tőrözők kevésbé voltak esélyesek, viszont a napot ők is jól kezdték. Magabiztos teljesítménnyel jutottak a legjobb nyolc közé, az ukránok ellen nyertek 45:30-ra. A Bellovicz Gábor, Frűhauf Benjámin, Kiss Dániel, Mészáros Tamás alkotta válogatott a négy közé kerülésért ugyanekkora különbséggel kapott ki a lengyelektől, így maradtak a helyosztók. Ahol a franciák elleni vereség, majd a belgák felett aratott siker végül a hetedik helyre volt elég a jól helytálló tőrcsapatnak. Az Eb-t az oroszok nyerték.

A korosztályos válogatott tehát újabb két érmet hozott az eddigi nyolc mellé Szocsiban, a küldöttség 4 arany-, 4 ezüst- és 4 bronzéremmel zárta a korosztályos Európa-bajnokságot. A csapat az oroszok és az olaszok mögött a harmadik helyen végzett az összesített éremtáblázaton.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZOCSI (OROSZORSZÁG)
Fiú párbajtőrcsapat
Nyolcaddöntő:
Magyarország–Ausztria 45:34
Negyeddöntő:
Magyarország–Csehország 45:35
Elődöntő: Magyarország–Franciaország 40:36
Döntő:
Magyarország–Olaszország 34:27
Európa-bajnok: MAGYARORSZÁG (Andrásfi Tibor, Debnár Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid), 2. Olaszország, 3. Franciaország
Fiú tőrcsapat
Nyolcaddöntő:
Magyarország–Ukrajna 45:40
Negyeddöntő: Magyarország–Lengyelország 30:45
Az 5-8. helyért: Magyarország–Franciaország 31:45
A 7. helyért: Magyarország–Belgium 45:28
Döntő: Lengyelország–Oroszország 26:45
Európa-bajnok: Ororszország (A. Borodacsjev, K. Borodacsjev, Milnyikov, Szemjonov), 2. Lengyelország, 3. Olaszország, …7. Magyarország (Bellovicz Gábor, Frűhauf Benjámin, Kiss Dániel, Mészáros Tamás)
Leány kardcsapat

Nyolcaddöntő: Magyarország–Grúzia 45:37
Negyeddöntő: Magyarország–Lengyelország 45:37
Elődöntő: Magyarország–Oroszország 13:44
A 3. helyért: Magyarország–Németország 45:43
Döntő: Oroszország–Olaszország 45:33
Európa-bajnok: Oroszország (Kobzeva, Mihajlova, Nyikityina, Podpaszkova), 2. Olaszoszág, 3. Magyarország (Kelecsényi Mirabella, Kern Bianka, Nagy Valentina, Pusztai Liza)

Az Európa-bajnokságról írt korábbi cikkeink:
En garde! Prêts? Allez! – beharangozó
1. nap: kadét fiú kard és leány párbajtőr
2. nap: kadét fiú párbajtőr és leány tőr
3. nap: kadét fiú tőr és leány kard
4. nap: kadét csapatverseny (fiú kard, leány párbajtőr, leány tőr)
5. nap: kadét csapatverseny (fiú párbajtőr, fiú tőr, leány kard)

6. nap: junior fiú kard és leány párbajtőr
7.nap: junior fiú párbajtőr és leány tőr
8. nap: junior fiú tőr és leány kard
9. nap: junior csapatverseny (fiú kard, leány párbajtőr, leány tőr)

Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport