Vívás: bronzérmes a leány tőrcsapat a junior Eb-n

Vágólapra másolva!
2018.03.10. 18:01
Címkék
A korosztályos vívó Európa-bajnokság utolsó előtti napjára is jutott magyar érem. A Szocsiban zajló kontinensviadalon a leány junior tőrcsapat ért oda a harmadik helyre, ezzel megszerezve a szakág első dobogós helyezését az Eb-n. A leány párbajtőrözők az ötödik, a fiú kardozók pedig – kellemetlen meglepetésre – csak a tizenegyedik helyet szerezték meg szombaton.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu A kardozó Pusztai Liza pénteki ezüstérmes szereplésével fejeződtek be az egyéni versenyszámok a magyar juniorválogatottnak a Szocsiban zajló korosztályos vívó Európa-bajnokságon. Azóta ugyanis a csapatokon a világ szeme; szombaton a fiú kardozók, a leány párbajtőrözők és tőrözők léptek pástra Oroszországban.Bruckner Vince – utanpotlassport.hu A kardozó Pusztai Liza pénteki ezüstérmes szereplésével fejeződtek be az egyéni versenyszámok a magyar juniorválogatottnak a Szocsiban zajló korosztályos vívó Európa-bajnokságon. Azóta ugyanis a csapatokon a világ szeme; szombaton a fiú kardozók, a leány párbajtőrözők és tőrözők léptek pástra Oroszországban.

A legmagasabban jegyzett csapat a leány tőrválogatott volt, hiszen a Hajas Nóra, Kókai Csilla, Kondricz Kata, Pásztor Flóra összetételű együttest a második helyen emelték ki. Ennek folytán csak a negyeddöntőben kapcsolódott be a küzdelmekbe a csapat. Az első mérkőzésen a románokkal vívtak Pásztorék, s lényegében rajt-cél győzelemmel, magabiztosan masíroztak az elődöntőbe.

Így örült a leány tőrcsapat a brozéremnek Szocsiban Fotó: Augusto Bizzi
Így örült a leány tőrcsapat a brozéremnek Szocsiban Fotó: Augusto Bizzi

Így örült a leány tőrcsapat a bronzéremnek Szocsiban (Balról: Hajas Nóra, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Kókai Csilla)  •  Fotó: Augusto Bizzi

A legjobb négy között már lényegesen erősebb rivális, az olasz válogatott várt a válogatottra. A magyarok nem bírták tartani a lépést a későbbi ezüstérmessel, s végül a vártnál simább, 45:25-ös vereséget szenvedtek. A bronzmérkőzésre aztán újra összeszedte magát a társaság, amely hasonlóan könnyedén, 45:23-ra nyert, így megszerezte a tőrszakág első érmét a kontinensviadalon. Az aranyérem a németeké lett.

Nehezebb helyzetben voltak a leány párbajtőrözők, mivel hatodik kiemeltként már a nyolcaddöntőben vívniuk kellett. Az első fordulóban a brit csapat még nem is okozott gondot a Borsody Emma, Dékány Kinga, Nagy Kinga, Petri Renáta alkotta válogatottnak, de a negyeddöntőbeli ellenfél, az orosz válogatott annál inkább. A házigazdák ellen nem sikerült a bravúr, vagyis a négy közé jutás, viszonylag egyértelmű, 45:36-os vereség lett a vége.

A helyosztókon nem engedett ki a magyar csapat, ennek köszönhető, hogy a lányok kihozták a helyzetből a maximumot, és az ötödik helyen fejezték be a versenyt. Ráadásul két drámai csatát nyertek meg, előbb az izraelieket, aztán pedig a románokat múlták felül egyetlen tussal. Az Eb-t az olaszok nyerték.

Nem indult jó előjelekkel a fiú kardcsapatok versenye. Az egyéni viadal nem úgy sikerült, ahogyan azt a srácok eltervezték, ám ennél nagyobb gondot okozott, hogy nélkülözni kellett a szerdán megsérült Milassin Mórt, így a mieink ezúttal Nagy Martin, Rabb Krisztián, Szlama Vilmos összeállításban álltak pástra.

A remények mindjárt a nyolcaddöntőben elszálltak, a fiúk kisebb meglepetésre kikaptak a románoktól – minimális különbséggel, 45:44-re. A helyosztókon a grúzok ellen sem sikerült javítani, így az együttes teljesítménye a tizenegyedik helyre volt elég. Az Európa-bajnokságot a döntőben az oroszokat legyőző franciák nyerték.

Az Eb utolsó napján újabb éremesélyes magyar csapatok lépnek fel: a leány kardozók, a fiú párbajtőrözők és tőrözők.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZOCSI (OROSZORSZÁG)
Fiú kardcsapat
Nyolcaddöntő:
Magyarország–Románia 44:45
A 9–16. helyért:
Magyarország–Szlovénia 45:25
A 9–12. helyért: Magyarország–Grúzia 41:45
A 11. helyért: Magyarország–Azerbajdzsán 45:11
Döntő: Franciaország–Oroszország 45:39
Európa-bajnok: Franciaország (Bibi, Patrice, Pianfetti, Soler), 2. Oroszország, 3. Németország, …11. Magyarország (Milassin Mór, Nagy Martin, Rabb Krisztián, Szlama Vilmos)
Leány párbajtőrcsapat
Nyolcaddöntő:
Magyarország–Nagy-Britannia 45:30
Negyeddöntő:
Magyarország–Oroszország 36:45
Az 5–8. helyért: Magyarország–Izrael 41:40
Az 5. helyért:
Magyarország–Románia 39:38
Döntő: Olaszország–Oroszország 45:42
Európa-bajnok: Olaszország (Bozza, Cagnin, De Marchi, Isola), 2. Oroszország, 3. Franciaország, …5. Magyarország (Borsody Emma, Dékány Kinga, Nagy Kinga, Petri Renáta)
Leány tőrcsapat
Negyeddöntő: Magyarország–Románia 45:31
Elődöntő: Magyarország–Olaszország 25:45
A 3. helyért: Magyarország–Lengyelország 45:23
Döntő: Olaszország–Németország 43:45
Európa-bajnok: Németország (Ebert, Posgay, Schmitz, Werner), 2. Olaszország, 3. Magyarország (Hajas Nóra, Kókai Csilla, Kondricz Kata, Pásztor Flóra)

Az Európa-bajnokságról írt korábbi cikkeink:
En garde! Prêts? Allez! – beharangozó
1. nap: kadét fiú kard és leány párbajtőr
2. nap: kadét fiú párbajtőr és leány tőr
3. nap: kadét fiú tőr és leány kard
4. nap: kadét csapatverseny (fiú kard, leány párbajtőr, leány tőr)
5. nap: kadét csapatverseny (fiú párbajtőr, fiú tőr, leány kard)

6. nap: junior fiú kard és leány párbajtőr
7.nap: junior fiú párbajtőr és leány tőr
8. nap: junior csapatverseny (fiú kard, leány párbajtőr, leány tőr)

Egyéb korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik