Vívás: boldog mesterek értékelik a kadét és junior Eb-sikereket

Vágólapra másolva!
2018.03.13. 16:32
Címkék
Parádés Európa-bajnokságot produkált Szocsiban a korosztályos vívóválogatott. A magyar küldöttség tizenkét dobogós helyezéssel – közte négy aranyéremmel – zárta a kontinensviadalt. Az aranycsapatok mesterei természetesen mind elégedetten értékelték azt, amit a tanítványok nyújtottak.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huNagy reményekkel utazott a magyar korosztályos válogatott a kadét és junior vívó Európa-bajnokságra, Szocsiba. És a fiatalok nem is okoztak csalódást, mi több, parádésan szerepeltek az oroszországi kontinensviadalon. A küldöttség négy arany-, négy ezüst és négy bronzéremmel érkezett haza, s így az olaszok és az oroszok mögött a harmadik helyen végzett az összesített éremtáblázaton.Bruckner Vince – utanpotlassport.huNagy reményekkel utazott a magyar korosztályos válogatott a kadét és junior vívó Európa-bajnokságra, Szocsiba. És a fiatalok nem is okoztak csalódást, mi több, parádésan szerepeltek az oroszországi kontinensviadalon. A küldöttség négy arany-, négy ezüst és négy bronzéremmel érkezett haza, s így az olaszok és az oroszok mögött a harmadik helyen végzett az összesített éremtáblázaton.

Muhari Eszter, a magyar válogatott egyetlen egyéni Eb-címét nyerte Szocsiban Fotó: Augusto Bizzi
Muhari Eszter, a magyar válogatott egyetlen egyéni Eb-címét nyerte Szocsiban Fotó: Augusto Bizzi

Muhari Eszter, a magyar válogatott egyetlen egyéni Eb-címét nyerte Szocsiban  •  Fotó: Augusto Bizzi

Az éremesőt a Budapesti Honvéd 15 éves kadétkorú párbajtőrözője, Muhari Eszter nyitotta meg, aki mindjárt az Eb első napján leiskolázta egész Európát, s a tavalyi második hely után elsőként zárt. Külön öröm volt, hogy a finálét a békéscsabai Dékány Kinga ellen vívhatta.

Eszter és Kinga mellett a csapat (Muhari, Dékány, Büki Lili, Kolczonay Borbála) is parádézott. A döntőig simán menetelt az együttes, majd ott nagy csatában legyőzte az oroszokat.

A kadét párbajtőrözők válogatott keretedzője, Partali Csaba is csupa jót mondott a lányokról:
„Egyértelműen az aranyért mentünk, hiszen mindhárom európai körversenyt nagy fölénnyel nyertük meg a mostani évadban. Számítottunk rá, hogy az oroszok ellen nehezebb lesz, de azt is megoldották a lányok, így megérdemelten lettek Európa-bajnokok. Nagyon jó csapatot alkotnak a lányok, tűzön, vízen át támogatják egymást. Eszter teljesítményét pedig külön kiemelem, hiszen végig fantasztikusan vívott. Most már a vébére koncentrálunk, ahol ugyan csak egyéni versenyt rendeznek, de az ifjúsági olimpiai kvalifikáció miatt különösen fontos lesz.”

Az aranyérmes kadét fiú kardcsapat (Kaiser Balázs, Baaken Mátyás, Urbán Tamás, Rabb Krisztián) Fotó: Augusto Bizzi
Az aranyérmes kadét fiú kardcsapat (Kaiser Balázs, Baaken Mátyás, Urbán Tamás, Rabb Krisztián) Fotó: Augusto Bizzi

Az aranyérmes kadét fiú kardcsapat (Kaiser Balázs, Baaken Mátyás, Urbán Tamás, Rabb Krisztián)  •  Fotó: Augusto Bizzi

Szintén aranyérmet nyert a kadét fiú kardcsapat, amely Baaken Mátyás, Kaiser Balázs, Rabb Krisztián, Urbán Tamás összeállításban győzött, amellett Kaiser egyéniben is bronzérmet szerzett.

A válogatott keretedzője, Ravasz Etele természetesen büszke a tanítványaira:
„Hatalmas örömet okoztak nekem a srácok az aranyéremmel. Címvédőként korábban nem nagyon sikerült győznünk kardban. A versenyzők nagyon jól kezelték a helyzetet, ennek is köszönhető a győzelem. A csapategység, ahogyan tavaly, most is nagyon rendben volt. Balázs egyéniben is remekelt, nagy siker, hogy érmet szerzett. Kicsit sajnálom, hogy csak harmadik hely lett a vége, mert kis szerencsével akár a versenyt is megnyerhette volna. Három hét múlva kezdődik a vébé, mostantól arra készülünk.”

A magyar küldöttségből a legtöbb érmet – ahogy tavaly is – a BVSC-Zugló kardvívója, Pusztai Liza szerezte. Junior egyéniben és kadét csapatban második, kadét egyéniben és junior csapatban harmadik helyen végzett. Ugyan az arany ezúttal elmaradt, a 16 éves versenyző így is remek Európa-bajnokságot tudhat maga mögött.

A junior párbajtőrcsapat öröme az olaszok legyőzése után Fotó: Augusto Bizzi
A junior párbajtőrcsapat öröme az olaszok legyőzése után Fotó: Augusto Bizzi

A junior párbajtőrcsapat öröme az olaszok legyőzése után  •  Fotó: Augusto Bizzi

A negyedik aranyérmet a junior fiú párbajtőrcsapat nyerte. Az egész évben parádézó gárda az Európa-bajnokságon az évad legjobb formáját hozta, és az utóbbi a hónapokban először verte meg az olaszokat. A legjobbkor. Amellett Nagy Dávid egyéniben is kimagaslóan teljesített, végül ezüstérmet szerzett.

A junior párbajtőrözők keretedzője,Eitner Kingapersze nagyon elégedett volt a fiúkkal:
„Abszolút számítottam a jó eredményre, mivel év közben valamennyi világkupaversenyről éremmel tértünk haza. Éppen ezért a csapatban volt ez az eredmény. Az olaszok ellen többször vereséget szenvedtünk az idényben, ezúttal viszont a fiúk hozzátették azt a pluszt, amely kellett a sikerhez. Koncentráltabbak és fegyelmezettebbek voltak, mint korábban. Pihenés nincs, a hét végén már a tatai edzőtáborban leszünk, készülünk a vébére.”

A sikert sikerre halmozó fiataloknak nincs megállás. Április 1-jén kezdődik a kadét- és junior világbajnokság Veronában, ahol újabb sikerekre készül a válogatott.

A MAGYAR CSAPAT DOBOGÓS HELYEZÉSEI A SZOCSI KOROSZTÁLYOS EURÓPA-BAJNOKSÁGON
1.:
Muhari Eszter (kadét párbajtőr egyéni), kadét leány párbajtőrcsapat (Büki Lili, Dékány Kinga, Kolczonay Borbála, Muhari Eszter), kadét fiú kardcsapat (Baaken Mátyás, Kaiser Balázs, Rabb Krisztián, Urbán Tamás), junior fiú párbajtőrcsapat (Andrásfi Tibor, Debnár Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid)
2.: Dékány Kinga (kadét párbajtőr egyéni), kadét leány kardcsapat (Battai Sugár Katinka, Nagy Valentina, Pusztai Liza, Szűcs Luca), Nagy Dávid (junior párbajtőr egyéni), Pusztai Liza (junior kard egyéni)
3.: Kaiser Balázs (kadét kard egyéni), Pusztai Liza (kadét kard egyéni), junior leány tőrcsapat (Hajas Nóra, Kókai Csilla, Kondricz Kata, Pásztor Flóra), junior leány kardcsapat (Kelecsényi Mirabella, Kern Bianka, Nagy Valentina, Pusztai Liza)

AZ ÖSSZESÍTETT ÉREMTÁBLÁZAT:

1.Olaszország868
2.Oroszország654
3.Magyarország444
4.Franciaország214
5.Németország213
6.Törökország1-2
7.Románia-13
8.Lengyelország-12
9.Bulgária-1-
Dánia-1-
Nagy-Britannia-1-
12.Ausztria--2
13.Svédország--1
Ukrajna--1

 

Az Európa-bajnokságról írt korábbi cikkeink:
En garde! Prêts? Allez! – beharangozó
1. nap: kadét fiú kard és leány párbajtőr
2. nap: kadét fiú párbajtőr és leány tőr
3. nap: kadét fiú tőr és leány kard
4. nap: kadét csapatverseny (fiú kard, leány párbajtőr, leány tőr)
5. nap: kadét csapatverseny (fiú párbajtőr, fiú tőr, leány kard)

6. nap: junior fiú kard és leány párbajtőr
7.nap: junior fiú párbajtőr és leány tőr
8. nap: junior fiú tőr és leány kard
9. nap: junior csapatverseny (fiú kard, leány párbajtőr, leány tőr)
10. nap: junior csapatverseny (fiú párbajtőr, fiú tőr, leány kard)

Egyéb korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik