Vívás: Pusztai Liza megvédte címét a kardozók junior-világkupáján

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.06. 22:55
Címkék
Pusztai Liza megvédte címét a budapesti junior kard világkupa-versenyen. A fiúknál Rabb Krisztián a harmadik helyen végzett, ezzel kisebbfajta bravúrt hajtva végre. A leányoknál jobb a mérleg, hiszen Nagy Valentina ötödik helyezése is értékes eredménynek számít. A fiúknál viszont csalódás, hogy csak hárman jutottak fel a harminckettes táblára.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huNem nyomta össze az esélyesség terhe a 16 esztendős Pusztai Lizát: megvédte tavalyi bajnoki címét a Gerevich György emlékére megrendezett junior kard világkupa-sorozat budapesti állomásán. A BVSC-Zugló versenyzőjét még az sem állíthatta meg a győzelem felé vezető úton, hogy az olasz Lucarini ellen vívott döntőben, 14−6-os vezetésnél rosszul lépett, és ápolásra szorult. A magyar kardvívó-utánpótlás legnagyobb ígéretéért egy emberként aggódott a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban összegyűlt nézősereg, de a jól irányzott fagyasztást követően Pusztai hősiesen talpra állt, és azonnal bevitte a győztes tust.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huNem nyomta össze az esélyesség terhe a 16 esztendős Pusztai Lizát: megvédte tavalyi bajnoki címét a Gerevich György emlékére megrendezett junior kard világkupa-sorozat budapesti állomásán. A BVSC-Zugló versenyzőjét még az sem állíthatta meg a győzelem felé vezető úton, hogy az olasz Lucarini ellen vívott döntőben, 14−6-os vezetésnél rosszul lépett, és ápolásra szorult. A magyar kardvívó-utánpótlás legnagyobb ígéretéért egy emberként aggódott a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban összegyűlt nézősereg, de a jól irányzott fagyasztást követően Pusztai hősiesen talpra állt, és azonnal bevitte a győztes tust.

Pusztai Liza a dobogó tetején. Megvédte címét!
Pusztai Liza a dobogó tetején. Megvédte címét!

Pusztai Liza a dobogó tetején. Megvédte címét!

„Nagyon örülünk a győzelemnek, Liza jól megoldotta a mérkőzéseit, de vívott ő már ennél jobban is – vélekedett a döntő után egyik edzője, Bódy Benjamin. – Rengeteg versenye van, három korosztályban kell helytállnia, amit nagyon nehéz a folyamatos edzésterheléssel összeegyeztetni, úgyhogy egy-egy versenyt ki kell hagyni. Nagyon sokat kell pihentetni.

Pusztain azonban nem látszódott a nagy teher, egészen nap magabiztosan menetelt a táblán, a negyeddöntőben volt az első igazán nehéz mérkőzése, a Kern Biankát búcsúztató orosz Mihajlova ellenében. S mivel ekkor már mindenki tudta, hogy a másik mérkőzésen Nagy Valentina vereséget szenvedett olasz ellenfelétől, aggódni kezdett a magyar tábor, az utolsó talpon maradt versenyzőért. S bár a Pusztainál jó fejjel magasabb, hatalmas termetű orosz lány többször is vezetett, a magyar leány képes volt megújulni, és váltani, amikor az ellenfele újdonságokkal próbálkozott. Egy tussal csupán, de hozta a mérkőzését és vele az elődöntős helyet. A célt tehát elérte a legjobb négy közé jutással, saját magával szemben azonban még két meccsel is adós volt.

„Nagyon szerettem volna nyerni, de nemcsak az volt nagy teher, hogy címvédőként érkeztem, hanem az is, hogy vezetem a világranglistát, és a hazai közönség előtt mindenképpen meg akartam mutatni, mit tudok − mondta boldogan a győzelme után. – Örülök, hogy ilyen jól kezeltem ezt a helyzetet. Az igazsághoz tartozik, hogy a negyeddöntős ellenfelem eddig amolyan mumusom volt, nagyon nem szeretek vívni ellen, de most sikerült legyőznöm, ami nagy lökést adhat a folytatáshoz. És jó adag önbizalmat, amire szükségem is lesz az idei korosztályos és felnőtt erőpróbák előtt.”

Valóban, hiszen egy hónap múlva már a junior Európa-bajnokságon kell vívóinknak helytállniuk. Gulácsi Ferenc, a leány junior kardozók keretedzője szerint megnyugtató a versenyzői által mutatott forma:
„Két döntős helyezésünk volt, Nagy Valentina az ötödik helyen végzett, Pusztai pedig megvédte bajnoki címét. Nekem ez azt mutatja, hogy szépen felkészültek a mai viadalra, és a látottak alapján úgy gondolom, hogy a kontinensviadalon is jól fognak szerepelni."

Rabb Krisztián (a jobb szélen) kadétként nyert bronzérmet
Rabb Krisztián (a jobb szélen) kadétként nyert bronzérmet

Rabb Krisztián (a jobb szélen) kadétként nyert bronzérmet

A fiúk a vártnál kevesebben jutottak a harminckettes táblára, szám szerint hárman, viszont a kadétkorú, 16 esztendős Rabb Krisztián bronzérmet szerzett, ami kisebb fajta meglepetés.

Navarette József, a fiú junior kardozók keretedzője ugyanis a viadal előtt bravúrnak mondta az esetleges éremszerzést:
„Valóban Azt mondtam, tehát nagyon örülünk ennek a harmadik helynek. Az elődöntőben a legjobb olasszal, a későbbi bajnokkal került össze. Mégsem gondolom, hogy túl nagy falat lett volna Krisztiánnak, ezt a szoros eredmény is mutatja. Úgy láttam, feldobta a kihívás, egyáltalán nem ijedt meg az ellenfelétől. A jövőre nézve ez mindenképpen nagyon biztató. Viszont azt sajnálom, hogy a többiek viszonylag korán búcsúztak, különösen Nagy Martin, aki nem jutott a legjobb tizenhat közé. Tőle azért többet vártam."

A Vasas kadétkorú vívója, Rabb Krisztián, pillanatnyilag saját korosztályában a világranglista vezetője, ám itt idősebbek között versenyzett. Amikor arról kérdeztük számított-e ilyen jó helyezésre, meglepően válaszolt:
„Mindig a győzelem a cél! De persze kadétként a juniorok között világkupa-versenyen érmet szerezni nagyon nagy dolog. De azért titokban abban bízom, lesz ez még jobb is."

Pedig saját bevallása szerint az elején még nem is ment olyan jól a vívás. Amikor viszont a harminckettőbe jutásért az olasz Roma ellen egy tussal nyerni tudott, az adta neki a legnagyobb önbizalmat. Elkapta a fonalat és attól kezdve csak ment előre. Egészen addig, amíg a későbbi győztes, a verseny legjobbjának tartott, másik olasz, Matteo Neri meg nem állította. S bár saját bevallása szerint arra egy percig sem gondolt, hogy milyen erős ellenféllel vív, a viadal legnagyobb tanulsága számára az volt, hogy nyugodtan kell vívni. Krisztiánnak ez most sikerült.

GEREVICH GYÖRGY JUNIOR KARD VILÁGKUPA, BUDAPEST
Fiúk. Egyéni. A legjobb 32 közé jutásért: Nagy−Kozmanovics 15−10, Fröhlich−Neri (olasz) 10−15, Milassin−Ursachi (román) 15−12, Rabb−Roma (olasz) 15−14
A legjobb 16 közé jutásért: Nagy M−De Ridder (belga) 12−15, Milassin−Wennemar (német) 15−11, Rabb−Vasko (fehérorosz) 15−13
Nyolcaddöntő:Rabb−Milassin 15−19
Negyeddöntő: Rabb−Mignuzzi (olasz) 15−12
Elődöntő: Rabb−Neri (olasz)12−15
Döntő:Neri−Bibi (francia) 15−11
Végeredmény: 1. Matteo Neri (olasz) 2.Bibi (francia) 3.Rabb és Pianfetti (francia)…, 15. Milassin Mór…, 17. Nagy Martin…, 54 Fröhlich Bálint…, 66. Urbán Tamás…, 67. György Lehel…, 74. Urbán Ádám…, 84.Kaiser Balázs…, 84. Noseda Szabolcs…, 91. Bogár Szabó Andrgás…, 93. Morvai Ákos…, 96. Szlana Vilmos…, 106. Mészáros Balázs, 107. Horváth Gergő…, 115.Baaken Mátyás…, 123. Felföldi Ferenc Dániel…, 134. Rabinovwitz Benjamin…, 135 Gulácsi Norbert…, 142. Tóth Márton…, 148. Kóti Lóránd…, 156. Horváth Barna
Leányok. Egyéni.A legjobb 32 közé jutásért: Pusztai−Ventura (spanyol) 15−5, Kern−Klein (francia) 15−11, Mantegna (olasz)−Balogh 15−9, Szücs−Ilieva (bolgár) 11−15, Usnatdinova (üzbég)−Bérczy 2−15, Kelecsényi−Koós 15−12, Eifler(francia)−Battai 15−5, Made−Nagy 5−15
A legjobb 16 közé jutásért: Pusztai−Koroleva 15−11, Vankova (orosz)−Kern 11−15, Podpaszkova (orosz)−Bérczy 15−8, Gette (német)−Kelecsényi 15−13, Smirnova (ukrán)−Nagy 11−15
Nyolcaddöntő: Pusztai−Piszarenko (ukrán) 15−10, Mihajlova (orosz)−Kern 15−10, Noutcha (francia)−Nagy 8−15
Negyeddöntő: Pusztai−Mihajlova 15−14, Lucarini (olasz)−Nagy 15−7
Elődöntő: Pusztai−Podpaszkova (orosz) 15−10
Döntő: Pusztai−Lucarini 15−6
Végeredmény: 1.Pusztai Liza 2.Lucarini, 3. Podpaszkova és Gette (német), 5.Nagy…, 16.Kern, 17.Bérczy…, 32. Kelecsényi…, 35.Koós…, 46.Battai…, 51.Szűcs…, 56.Mádé…, 63.Balogh…, 69.Potz-Nagy…, 73. Széplaki…,79.Beviz…, 83.Fenyősi…, 86.Kaliszky…, 88.Missurai…, 99.Lantos…, 113.Kotán…, 118.Korneth…, 140.Báthory

Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik