Szekeres István A magyar sport – amióta a kormány kiemelt stratégiai ágazatként kezeli – minden korábbinál nagyobb állami támogatásban részesül. A legjelentősebb forrást a látvány-csapatsportokat támogató TAO és a kiemelt sportágfejlesztési program (KSF) biztosítja. Azon kívül tovább működnek természetesen a korábbi, sportolókat és szakembereket támogató programok is, vagyis a központi, egycsatornás támogatásnak nagyon sok arca van.

A kis- és közepes egyesületek széles tábora a nagy projektekhez objektív okokból nem tud csatlakozni, így a kis nevelőműhelyek továbbra is anyagi gondokkal küzdenek. Az ő támogatásukra született meg a HISZEK Benned-program, amely nekik afféle védőháló. A HISZEK a „Helyi, Integrált Szabadidősportos és Egyesületi Keretek közötti” kifejezés rövidítése. A mi témánkat érintő, sport alprogram második kiírása is 150 millió forintot biztosít a kicsiknek.

Alkalmi dobogóra felállni is dicsőség Fotó: tapolcaujsag.hu

Alkalmi dobogóra felállni is dicsőség  •  Fotó: tapolcaujsag.hu

Virág Lajos, a SOSZ ügyvezető igazgatója így értékeli az elsőt:
– Túl azon, hogy a százötven millió forint eljutott a címzettekhez, felmérhettük az igények mértékét. A 379 jelentkező sportszervezet összesen másfél milliárd forintot célzott meg, ami pontosan érzékelteti az igények nagyságrendjét. Nem véletlen, hogy a SOSZ eleve kezdeményezte a program folytatást. Amúgy 101 szervezet jutott támogatáshoz, a legnagyobb összeg négymillió forint volt.

A második kiírásban a leglényegesebb változás az, hogy kizáró ok lett, ha a sportszervezet adott szakosztálya, műhelye tao-, illetve kiemelt sportágfejlesztési támogatásban részesül. De például az a közepes méretű egyesület, amelynek mondjuk hat szakosztálya van, és abból kettő is részesül működési, illetve eredményességi támogatásban, jelentkezhet akár a másik néggyel is a HISZEK-re.

Jelentkezni kell, ugyanis a támogatás nem pályázatként működik.

A támogatás összegét kétmillió forintban maximálták, viszont nem lényegtelen, hogy most már előfinanszírozás formájában utalják át az elnyert összeget, tehát a sportszervezetek a megjelölt célokra költhetik a pénzt, majd a végén kell elszámolniuk. Önrészre nincs szükség a támogatás elnyeréséhez. A helyes felhasználást a 2017. május 16-március 15. közötti időszak gazdasági-pénzügyi eseményeihez kapcsolódóan keletkezett számviteli bizonylatokkal kell igazolni.

Virág Lajos kifejtette:
– A legfőbb cél a magyar sport bázisának szélesítése, tehát, hogy minél több fiatal sportoljon rendszeresen. Ennek a következménye lesz aztán az is, hogy az élsport nagyobb merítéshez jut az utánpótlás-nevelésben, az érdemi tehetséggondozásban. Értelemszerűen minden fontos, ami a taglétszám növekedését elősegíti, illetve a megnövekedett taglétszám érdemi foglalkoztatását biztosítja: létesítményhasználati díj, sporteszközbeszerzés, versenyeztetési kiadások, mint utazás, nevezési díj. Ugyancsak felhasználható a pénz edzők és más sportszakemberek bérére, tiszteletdíjára, de itt érdemes máris pontosítani: erre a célra a támogatási összeg 30 százaléka használható fel. Támogatást érdemel ki a programban a kis- és nagyegyesületek közötti, felmenő rendszerű, utánpótlás-nevelési együttműködést megcélzó tevékenység, valamint a köznevelési intézményekkel, iskolákkal való együttműködés. Mindez természetesen legyen összhangban az adott ágazat sportágfejlesztési koncepciójával.

Van jelentkezési díj, az a SOSZ tagszervezeteinek 2000, másoknak 10 ezer forint.

A program lebonyolítója, vagyis a Sportegyesületek Országos Szövetsége a feltételeknek megfelelő projekt-dokumentációkat rövid szakmai értékeléssel látja el, majd megküldi az államtitkárságnak. Azokat aztán a sportért felelős államtitkár saját hatáskörben hozott, egyedi döntéssel bírálja el.

A program és a jelentkezési adatlap ITT érhető el.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport