Munkatársainktól– utanpotlassport.hu Nagyszerű évet zárt a magyar utánpótlás 2017-ben. Ezekre a sikerekre 2018-ban azonban már senki nem hivatkozhat. Az új esztendő mindenkinek új kihívásokat tartogat. Van, aki címvédésre készül, van, aki most szeretne a csúcsra jutni, de olyan is akad, akinek az érettségi lesz a „szezon” legnagyobb próbája. Összeállításunkban neves utánpótlás-szakemberek beszélnek a sportáguk vagy a legsikeresebb tanítványuk ez évi céljairól.

BÓDY ISTVÁN
a BVSC-Zugló kardvívóedzőjeBody István

„Tanítványom, a kardutánpótlás kiemelkedő versenyzője, Pusztai Liza tavaly a kadétok között az Eb-t és a vébét is megnyerte, ráadásul a juniorkorosztályban is két érmet szerzett. Nem lesz könnyű dolga idén, hiszen a címet mindig nehéz megvédeni, mert mindenki az aktuális bajnokot akarja legyőzni. Ettől függetlenül a kadét Európa- és világbajnokságon is a dobogóra várom, míg a juniorok mezőnyében jó lenne, ha el tudná csípni az első nyolc hely egyikét. A felnőttek között, hiába Eb-bronzérmes, egyelőre a rutinszerzés a célja. A tetejébe a tavalyi kontinensbajnokságon megismerte a mezőny, így már külön készülnek rá a vetélytársak. A nagyok mezőnyében bő két év múlva, a tokiói olimpia lehet az első komolyabb állomása, ott Márton Annával csapatban is jó esélyekkel indulhat.”

Újévi álmok Dónusz Éva (2)DÓNUSZ ÉVA
olimpiai bajnok, kajak-kenu utánpótlás-kapitány

„Az új évnek új koncepcióval vágunk . Hüttner Csaba felnőtt kapitánnyal közösen úgy döntöttünk, hogy a hosszabb távú céljaink érdekében az idén nem az eredményességet tekintjük a legfontosabbnak. Az ifjúsági Európa-bajnokságon a második vonalat indítjuk annak érdekében, hogy több tehetséges fiatalnak adhassunk versenyzési lehetőséget. A zsúfolt program miatt tavaly voltak olyan versenyzőink is, akik túl sokat vállaltak, róluk most levesszük a felesleges terheket. Azok az U23-as versenyzők, akik a felnőtt-világbajnokságon olimpiai számban indulnak, vagy a csapathajókban ülnek – utóbbiban Eb-n vagy vébén – ebben az évben nem vesznek részt korosztályos világversenyen. A helyükön a legjobb ifjúságiak próbálhatják ki magukat a felnőtt alatti, átmeneti korosztályban. A fiataloktól persze így is jó eredményeket várunk, bár az ifjúsági olimpia kicsit felborítja a megszokott ritmusunkat, nagyon széthúzza az idényt. A korosztályos játékok kvalifikációs versenyét áprilisban, magát az ötkarikás eseményt pedig októberben rendezik. A kettő között pedig Eb-k és vébék, gyorsasági és maratoni számokban, és még sok minden más... Unatkozni biztosan nem fogunk az idén sem.”

FARAGÓ TAMÁS
olimpiai bajnok, a leány ifjúsági vízilabda-válogatott szövetségi kapitányaÚjévi álmok Faragó-Tamás

„Lassú, de folyamatos fejlődés tapasztalható a női utánpótlás-nevelésben. A taotámogatásoknak köszönhetően szerencsére egyre több lány kezd pólózni. Az Eb-n harmadik helyezett csapatommal az idén a korosztályos világbajnokságon az elődöntőbe jutás lehet a reális cél, de persze minden világversenyre úgy megyünk, hogy győzni szeretnénk. Titokban azért is bízhatunk a sikerben, mert kiugróan jó korosztály a mostani. Hasonlóan kiemelkedő generáció nem születik gyakran. A tizenháromból nyolc játékos még csak tizenhét éves; nekik szükségük van még kis időre. Összességében azonban nemcsak az eredmények számítanak, ezért év közben a tehetséggondozás a kiemelt feladatunk. Az, hogy a fiatalok minden tekintetben előbbre lépjenek.”

Hajdu_JanosHAJDU JÁNOS
a junior női kézilabda-válogatott szövetségi edzője

„A tavalyi Európa-bajnoki negyedik helyezés tükrében az idei, debreceni U20-as világbajnokságon is a négy közé kerülés a minimális cél. Nem lesz könnyű, hiszen tudjuk, milyen erős a mezőny, de hazai pályán nem tehetjük lejjebb a lécet. Az sem könnyíti a feladatot, hogy ezt a vébét még a régi szisztéma szerint rendezik, azaz két élet-halál meccset kell vívni az elődöntőbe jutásért. A gyakorlatban erre úgy készülünk, hogy a hazai élvonal klubcsapatai ellen játszunk edzőmérkőzéseket, s azok a találkozók a csapategység kialakításában, valamint a gyorsabb ritmushoz alkalmazkodásban nagyon sokat segíthetnek nekünk. Az eredményeken túl azt is fontosnak tartom, hogy az év folyamán a gyerekek folyamatosan fejlődjenek, s megtalálják helyüket az NB I-es mezőnyben. Nagyon remélem, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a mostani együttesből is egyre többen bekerülnek majd a felnőtt válogatottba. Mint legutóbb Háfra Noémi.”

LOSONCZI OTTÓ
az ESMTK birkózószakosztályának elnökeLosonczi_Otto

„Szakosztályunk az ország legeredményesebbje volt az utóbbi években. Tavaly harminchat magyar bajnoki címet szereztünk, és a felnőtt Extraliga csapatbajnokságot is megnyertük. Az elmúlt néhány esztendőben rendszeresen tizenöt vagy annál is több válogatottat adtunk a különböző korosztályos válogatottaknak. Hasonló morállal ugrunk az előttünk álló idénynek is. A hazai mezőnyben szeretnénk a fölényünket megtartani, ugyanakkor nemzetközi porondon is helytállni. Kadét világ- és Európa-bajnokunk, Szőke Alex az idén lép fel a juniorok közé, így neki az éremszerzés lesz a célja a korosztályos világversenyeken. Rajta kívül az U23-asok mezőnyében Tóth Bendegúztól és Losonczi Ottótól, míg a juniorok között Losonczi Dávidtól várok érmet a világversenyeken.”

Újévi álmok Selmeci Attila (2)SELMECI ATTILA
az Érdi Úszó Sport Kft. edzője

„Nehéz lesz a tavalyi évet túlszárnyalni, hiszen sikeresebbet edzőként még nem éltem meg. Tanítványommal, a felnőttvébén tizenhét évesen ezüstérmes, négyszeres junior-világbajnok Milák Kristóffal egyszerűen minden bejött. Ez az év azonban nagyon más lesz, jön az érettségi! Tudomásul kell vennem, hogy Kristófnak most az a legfontosabb. De úgy gondolom, az úszókarrierje is azt kívánja, minél előbb sikeresen legyen túl ezen a próbán. Így marad két és fél nyugodt esztendőnk az olimpiai felkészülésre. Ellenkező esetben borulhatnának az ötkarikás terveink. Éppen ezért nagyon elnéző leszek vele, ha a tanulás miatt most kihagy edzéseket. Még akkor is, ha a szóbeli után egy héttel már kezdődik az ifjúsági Európa-bajnokság, egy hónappal később pedig a felnőtt-kontinensviadal. De még azután sem lesz megállás, hiszen Milák októberben az ifjúsági olimpián indul. Ezt azt jelenti, hogy az idén ismét háromszor kell csúcsformába kerülnie, ami nem egyszerű a fiatal sportoló esetében. Nagyon kell vigyázni arra, hogy fel ne őrlődjön a folyamatos versenyzés súlya alatt...”

SIMON MIKLÓS
a Budapest Honvéd-MFA U19-es labdarúgócsapatának vezetőedzőjeSimon_Miklos

„Az akadémia filozófiája, hogy minél több játékost adjunk a felnőttkeretbe, így az idei legfontosabb célkitűzésünk is csak ez lehet. Remélem, Supka Attila a felnőttegyüttes vezetőedzője több fiatalnak ad lehetőséget tavasszal. Szerencsére nagyon nyitott, együttműködő, és mi is igyekszünk mindenben segíteni őt. Csapatommal a tabella élén várjuk a tavaszi rajtot, jó lenne bajnoki címet szerezni. De mint minden utánpótlássikert, ezt is csak állomásnak szabad felfognunk. Az első hellyel ismét esélyt kapnánk a szereplésre a nemzetközi porondon, ami természetesen mindannyiunk számára plusz motivációt jelent, nagyon szeretnénk újra nekivágni az Ifjúsági Ligának. Ami pedig a magyar futballutánpótlás egészét illeti: a korosztályos válogatottakkal remek kollégák dolgoznak, a játékosaim visszajelzései nagyon pozitívak róluk, szerintem jó irányba haladnak a csapataink.”

Szekely_NorbertSZÉKELY NORBERT
a felnőtt női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya

„Annyit elárulhatok, a nyártól nagy változások lesznek valamennyi korosztályos válogatott felkészülésében. Az egységesítés szellemében szeretnénk haladni, ezért a felnőttek szakvezetője azért is felelős lesz, hogy az utánpótlásban is a közös szakmai koncepció alapján dolgozzanak az edzők. Valamennyi csapatunk az Európa-bajnokság A divíziójában szerepel, így a célunk minden esetben a bennmaradás. S ha legalább az egyik korosztályban az első  hat között végeznénk, azzal teljes mértékben elégedett lennék.”

Szabo_Tunde VENDÉGÜNK A VILÁG
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár:
„Azt kívánom, hogy a 2018-as esztendő hasonlóan sikeres legyen, mint a tavalyi volt, s azt is, hogy haladhassunk tovább a megkezdett úton. Újabb sporttörténelmi magyar sikereket, nagyszerű eredményeket, felemelő pillanatokat várok az esztendőtől. Nagyszabású nemzetközi felnőtt- és utánpótlás-sporteseményeket rendezünk az idén; ilyen lesz például a női U20-as kézilabda-világbajnokság vagy az ifjúsági fiú vízilabda-vébé. De lesz korosztályos szinkronúszó- és öttusa-világbajnokság, strandröplabda- és atlétika Európa-bajnokság is Magyarországon. Az év legfontosabb utánpótlás-eseménye a nyári ifjúsági olimpia lesz Buenos Airesben, ahol fiatal sportolóink, remélem, a korábbiakhoz hasonlóan remekül szerepelnek, és akár előbbre is lépnek az éremtáblán. Az akadémiai rendszer bevezetése komoly segítséget jelenthet a versenyfelkészülésben és az utánpótlás-nevelés egészében, ezért is tekintjük kiemelt feladatunknak. Az eredményes felnőtt- és korosztályos versenysport feltételeinek biztosítása mellett célunk, hogy sportnemzetünk igazi sportoló nemzetté válhasson, vagyis a magyar lakosság minél nagyobb arányban éljen mozgásban, sportban gazdag, egészségesebb életet.”

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport