Úszó Eb: minden, ami az ifjúsági szereplőinkről elmondható

Vágólapra másolva!
2017.12.13. 18:57
Címkék
Koppenhágában öt fiatal mutatkozott be az úszók felnőtt rövid pályás Európa-bajnokságának első napján. Egyikük sem úszott egyéni csúcsot, így nem is tudtak beleszólni a „nagyok” versengésébe, és nem jutottak döntőbe, és azt nem is várta tőlük a szakma.

gy. sz. cs– utanpotlassport.huÖt fiatal mutatkozott be Koppenhágában, az úszók felnőtt rövid pályás Európa-bajnokságának első napján. Ahogy várható volt, nem tudtak beleszólni a „nagyok” játékába, de igazából önmagukhoz képest sem tudtak nagy időket úszni. Pedig most mindenképpen arra lett volna igény.gy. sz. cs– utanpotlassport.huÖt fiatal mutatkozott be Koppenhágában, az úszók felnőtt rövid pályás Európa-bajnokságának első napján. Ahogy várható volt, nem tudtak beleszólni a „nagyok” játékába, de igazából önmagukhoz képest sem tudtak nagy időket úszni. Pedig most mindenképpen arra lett volna igény.

Hiába, a mezőnyt és a rövid pályát egyaránt szokni kell.

A Győri Úszó SE 16 esztendős versenyzője Gyurinovics Fanni kezdte a sort a délelőtti előfutamokban az 50 méteres női mellúszásban: a 32.04-es ideje a 45. helyre volt elegendő, s persze nem jutott a középdöntőbe. Ennek ellenére elégedett volt a teljesítményével, mert majdnem a legjobbját úszta meg. Ha megnézzük a jelenlegi magyar felnőtt ranglistát, a hölgyek között ezzel az eredménnyel a hetedik helyen állna.

Kalmár Ákos 1500 méteren szeretne javítani Fotó: Pass Ferenc
Kalmár Ákos 1500 méteren szeretne javítani Fotó: Pass Ferenc

Kalmár Ákos 1500 méteren szeretne javítani  •  Fotó: Pass Ferenc

A másik leányversenyző a 14 éves Nagy Réka volt, aki a 800 m gyorson állt rajthoz. A 8:50.09-es idejével a 17. helyen ért célba, így ezen a távon neki is véget ért az Európa-bajnokság. Honlapunk kérdésére azt mondta: nagyon nehéz volt a futam, de bemutatkozásnak jó volt, majd hozzátette, hogy az EYOF-on Győrben azért jobbat úszott. Ez igaz is, hiszen akkor 8:44.63 alatt tette meg a távot, de az nem 25-ös medence volt. Márpedig a rövid pályát is meg kell szokni, hiszen össze sem lehet hasonlítani az 50-es fílinghez. A BVSC-Zugló versenyzője egyébként egy hónappal ezelőtt a százhalombattai ob-n 8:55.20-at úszott, nem kell szégyenkeznie tehát a mostani idejével, amellyel hatodik lenne a felnőtt magyar női ranglistán. Ráadásul ő most még többnyire vegyesúszásban készül, s mivel nyáron a gyors is egyre jobban ment neki, azért próbálták meg most.

A férfiak mezőnyében a 400 méteres gyorsúszásban Holló Balázs és Kalmár Ákos mérette meg magát. Az Egri Úszó Klub 18 éves junior világ- és Európa-bajnok versenyzője, Holló 3:45.52-vel a 21. helyen végzett, s mivel Százhalombattán egy hónappal ezelőtt 3:43.91-et úszott, jogos is volt a csalódottsága. Az előfutam után az úszószövetség honlapján a következőt nyilatkozta: „Nagyon nem volt ez jó, sajnálom.” A bajai Kalmár Ákos 30. helyezése és 3:49.98-as ideje sem lett egyéni csúcs, hiszen ő is jobbat úszott ezen a távon a rövid pályás országos bajnokságon a múlt hónapban (3:47.91), ám a 17 éves úszó úgy gondolja, hogy a következő száma, az ezerötszáz jobb lesz.Feltéve, hogy a fordulók is jobban mennek. Az edzője, Pass Ferenc szerint bemutatkozásnak ez egyáltalán nem volt rossz, bár a végére a kelleténél kicsit jobban elfáradt a versenyzője. Ebben persze közrejátszhat az is, hogy enyhén megfázott a verseny előtt.

A sort az utolsó fiúversenyzővel, a junior-világbajnok Barta Mártonnal zárjuk, aki a 2:02.61-es idejével a 34. helyen végzett a férfiak 200 méteres hátúszó számban, és juniorkorú társaihoz hasonlóan ő sem került be a döntőbe. Neki viszont egyértelműen nem ez a fő száma, s mivel 200 vegyesen nem indulhatott, a még hátralévő 100 méteres vegyesúszásra koncentrál.

Mivel a fiatalok esetében a szakvezetés egyértelműen a tapasztalatszerzést tűzte ki célul, a folytatásban is elsősorban a stopperórával és önmagukkal lesznek harcban a fiatalok.

Mi pedig naponta arról számolunk be.

A verseny előtti esélylatolgatásról is olvashatnak honlapunkon.

További korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik