Úszás: szerdától junior-vb – meglesz-e az első magyar arany?

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.22. 18:58
Címkék
A hiányzó junior-világbajnoki aranyérem megszerzésének vágyával utazott el a tizennégy fős, erős magyar úszócsapat a szerdán Indianapolisban kezdődő korosztályos világbajnokságra. A vágyott elsőség begyűjtése egyáltalán nem látszik elérhetetlennek.

Munkatársunktól Alig ért véget Budapesten a vizes-világbajnokság, az úszás kedvelői máris újabb csúcseseménynek lehetnek tanúi, hiszen szerdán kezdődik a sportág amerikai fellegvárainak egyikében, Indianapolisban a junior-vb. Nem túlzás az összehasonlítás, hiszen a „műkedvelők” garantáltan az elkövetkező évek klasszisait láthatják a medencében.Munkatársunktól Alig ért véget Budapesten a vizes-világbajnokság, az úszás kedvelői máris újabb csúcseseménynek lehetnek tanúi, hiszen szerdán kezdődik a sportág amerikai fellegvárainak egyikében, Indianapolisban a junior-vb. Nem túlzás az összehasonlítás, hiszen a „műkedvelők” garantáltan az elkövetkező évek klasszisait láthatják a medencében.

milak
milak

Milák Kristóf egyértelműen aranyesélyes Indianapolisban

S nem is mindegyik képviselő ismeretlen, hogy más ne mondjunk, a 14 fős magyar csapatban két felnőtt-világbajnoki érmes is helyet kapott. Németh Nándor Budapesten a 4x100 m-es gyorsváltó tagjaként állhatott fel a dobogó harmadik fokára, míg az abszolút szenzációt Milák Kristóf keltette azzal, hogy ezüstérmet szerzett 100 m pillangón.

Hogy ennél van feljebb, abban már csak azért is reménykedhetünk, mert egyrészt Milák erősebb száma a 200 m pillangó (vajon abban mire lett volna képes Budapesten?...), másrészt a korosztályában tempózik, amely nyilvánvalóan gyengébb, mint a felnőtteké. Milák tavaly és az idén is megnyerte az ifjúsági Európa-bajnokságot, a felnőtt-vb-ről már beszéltünk, így a lehető legjobb előjelekkel utazott el a tengerentúlra.

Ugyancsak jól hangolt a még csak 15 éves Késely Ajna, aki az izraeli ifjúsági Eb-n hatszor állhatott fel a dobogó legfelső fokára, míg Budapesten három számban is döntőben tempózott, kétszer pedig pontszerző helyen ért célba. S ami az egész küldöttséget illeti:a korosztály netánjái kontinensviadalán 11 arany-, 8 ezüst- és 2 bronzérmet szereztek a magyarok. A vb-re már kisebb, 14 fős csapat repült el (eredetileg a keretbe nevezték Vécsei Rékát is, ám a miskolci versenyző végülitthon maradt, mert pihenésre van szüksége).

A maroknyi, de igen erős együttes sosem látott eredményre készül: a magyarok eddig nem nyertek aranyérmet junior-világbajnokságon. Az esemény első kiadását 2006-ban rendezték meg Rio de Janeiróban, a legutóbbit pedig két éve tartották Szingapúrban, a mieink viszont csak harmadjára vesznek részt rajta. Szilágyi Liliána két-, míg Horváth Dávid egy ezüstérmet szerzett a 2013-as dubaji vb-n, míg 2015-ben Szingapúrban Sós Dániel nyakába akasztottak ezüstöt.

Nem is kérdés, ezúttal aranyra cserélnék a már megszokott érmeket, s ha valamikor, most mindenképpen van esély teljessé tenni a gyűjteményt. Igaz, az nem egyszerűsíti a fiúk-lányok dolgát, hogy többen is a második-harmadik nyári világversenyükre készülnek.

A házigazda amerikaiak 42 fős mamutcsapattal nevezett az eseményre. Az előfutamok magyar idő szerint délután fél 4-kor, a döntők pedig pontban éjfélkor kezdődnek. Az eseményen 46 aranyérmet osztanak ki a 14-17 éves lányok, valamint a 15-18 éves fiúk világbajnokságán. A viadalt az Indiana Egyetem ikonikus Natattorium elnevezésű uszodájában tartják. A fiatalok a sportág olyan klasszisaival találkozhatnak, mint Missy Franklin, Simone Manuel, Madisyn Cox vagy Cullen Jones: a szervezők velük autogramosztó eseményeket terveznek.

Az eredményeket itt lehet követni, a pontos menetrendet pedig itt találja.

További korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

JUNIOR ÚSZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, INDIANAPOLIS, JÚLIUS 23-28.
Fiúk: Barta Márton (200, 400 m vegyes), Holló Balázs (400 m vegyes), Kalmár Ákos (400, 800, 1500 m gyors), Lakatos Dávid (800, 1500 m gyors), Márton Richárd (200, 400 m gyors), Milák Kristóf (50, 100, 200 m pillangó), Németh Nándor (50, 100, 200 m gyors)
Leányok: Barócsai Petra (100 m pillangó, 400 m gyors), Bonecz Boglárka (200 m pillangó), Gyurinovics Fanni (100 m gyors, 200 m vegyes), Horváth Lili (800 m gyors, 200 m mell, 200, 400 m vegyes), Ilyés Laura Vanda (50, 100, 200 m hát), Juhász Janka (200 m gyors), Késely Ajna (200, 400, 800, 1500 m gyors)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik