Úszás: iskola és sportteljesítmény; Milák Kristóf dilemmája

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.06. 13:36
Címkék
Hét korosztályos aranyérmet és egy felnőtt-világbajnoki ezüstöt nyert 2017-ben Milák Kristóf, az Érdi Úszó Sport Kft versenyzője. Mestere, Selmeci Attila szerint az új esztendő sem lesz könnyebb, a legnagyobb próba ráadásul az iskolapadban vár a tanítványára. Annál is inkább, mert a fiatalok örökös csúcsra járatása a versenyeken nagyon veszélyes. A 17 éves úszó egyelőre maga sem tudja, mit várjon az új esztendőtől.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huMit kívánhat az új esztendőtől az, akinek az óévben minden összejött? Soha rosszabb ne legyen! A 2017-ben sikert sikerre halmozó, 17 esztendős úszó, Milák Kristóf edzője, Selmeci Attila sem gondolhatja másképp, amikor tanítványa tavalyi évét értékeli. Három aranyérem a junior Európa-bajnokságon, négy a junior-világbajnokságon és egy szenzációs egyéni ezüstérem a budapesti felnőttvébén.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huMit kívánhat az új esztendőtől az, akinek az óévben minden összejött? Soha rosszabb ne legyen! A 2017-ben sikert sikerre halmozó, 17 esztendős úszó, Milák Kristóf edzője, Selmeci Attila sem gondolhatja másképp, amikor tanítványa tavalyi évét értékeli. Három aranyérem a junior Európa-bajnokságon, négy a junior-világbajnokságon és egy szenzációs egyéni ezüstérem a budapesti felnőttvébén.

A kiváló érdi úszóedző mégis másképp fogalmaz, amikor arra kérjük, hogy tekintsen vissza erre az emlékezetes esztendőre:
„Őszintén bevallom, Kristóf nem a maximumot, hanem még annál is többet ért el tavaly. Az Európa-bajnokságon nagyon örültünk a győzelmeinek, de mivel féltettem, a felnőtt-világbajnokságról nagyon szerettem volna lebeszélni. Ezen ő nyomban megsértődött, én pedig inkább engedtem neki. Gondoltam, tapasztalatszerzésnek végül is jó lesz. Több lett belőle. Ezüstérem. Ekkor már nekünk is megjött az étvágyunk, s kezdtünk egyre többre vágyni, de a korosztályos vébén szerzett négy arany ismét csak meglepetés volt. Mit mondhatnék az előttünk álló esztendőről? Nagyon nehéz lesz, hiszen eddig minden teher nélkül versenyezhetett, most pedig már védenie kell a kiharcolt rangját is. Az elért eredmények mindig köteleznek, fejben fel kell dolgoznia mindent, ami tavaly vele történt. Hogy is mondják? Nehéz a csúcsra feljutni, de ott maradni még nehezebb. Mi most pontosan ezt érezzük.”

Milák Kristóf egyelőre nem tudja hogyan oldja meg az előtte tornyosuló feladatokat Fotó:MTI
Milák Kristóf egyelőre nem tudja hogyan oldja meg az előtte tornyosuló feladatokat Fotó:MTI

Milák Kristóf egyelőre nem tudja hogyan oldja meg az előtte tornyosuló feladatokat  •  Fotó: MTI

Selmeci szerint a 2018-as esztendő legnagyobb kihívása azonban nem a medencében vár tanítványára, hanem az iskolapadban. Vészesen közeledik az érettségi időpontja, amelynek szóbeli vizsgájára éppen egy héttel a júliusi junior Európa-bajnokság előtt kerül sor. Az érdi szakember azonban már letette a voksát. Mégpedig a tanulás mellett. Szerinte Milák úszókarrierjét is az szolgálja a legjobban, ha idén mindent alárendelnek a sikeres érettséginek. Ha idén sikerrel jár, akkor két nyugodt évük marad arra, hogy felkészüljenek a tokiói olimpiára. Ellenben, ha húzzák-halasztják a kérdést, végül belecsúsznak az ötkarikás ciklusba, ami senkinek sem lenne jó.

Persze, ha az iskolában minden jól is alakul, az új szezon attól még ismét nagyon nehéz lesz. A már említett kontinensviadalt négy héttel később követi a felnőtt Európa-bajnokság, októberben pedig Buenos Airesbe, az ifjúsági olimpiára utazik az érdi úszó. Idén is három komoly világverseny követi tehát egymást rövid időn belül, s ismét háromszor kell a formaidőzést megoldani.

Selmeci szerint a kérdés az, hogy fejben hogyan bírja ezt a tanítványa:
„Nagyon veszélyes ez az örökös csúcsra járatás. Nem gépek ezek a fiatalok, pihenni is hagyni kell őket, ha nem akarjuk, hogy felőrlődjenek ebben a pörgésben. Nekünk, edzőknek kell észnél lennünk, és figyelni rájuk. A fiatalok szeretnek versenyezni, nem képesek még felmérni a teljesítőképességük határait.”

A fiatalok persze attól is fiatalok, hogy ezeket az észérveket nehezen fogadják el. Vannak azonban köztük olyanok is, akik végül megértik edzőik óvatosságát. Milák Kristóf közéjük tartozik, hiszen éppen emiatt nem indult a koppenhágai felnőtt rövid pályás Európa-bajnokságon.

A döntését pedig egy percig sem bánta meg:
„Annyira fáradt voltam a nyári szezon után, hogy fejben nem bírtam volna az újabb terhelést. Ezért vagyok biztos abban, hogy nagyon jó ötlet volt kihagyni a kontinensviadalt. Jól esett a pihenés, s bár több dolgot terveztem, végül afféle „otthon-nyaralós” lett az év vége. S hogy milyen lesz az új esztendő? Amikor az előttem álló feladatokra nézek, hát, nem vagyok túl boldog. Pillanatnyilag ötletem sincs, hogy oldom meg mindezt. Tudom milyen fontos az érettségi, de nekem az úszás is az. Most még azt sem tudom, mi maradt meg a formámból, ezért először a medencében kell felmérnem, hogyan is állok, milyen feladatra leszek készen az idén. Azután jön csak az iskolapad. Február elején Svájcba megyünk versenyezni, az lesz az első próba. Addig gondolkodom még a terveimről.”

Egyéb korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik