Úszás, felnőtt Eb: ifjúsági korú magyarok rekordjai

Vágólapra másolva!
2017.12.16. 19:01
Címkék
Az úszók koppenhágai felnőtt rövid pályás Európa-bajnokságán további meglepetésekkel szolgálnak a fiatalok. Németh Nándor új egyéni és korosztályos csúcsot ért el a 100 méteres gyorsúszásban, és visszalépésnek köszönhetően elindulhatott a délutáni középdöntőben. Az Egri Úszó Klub 18 éves versenyzője kihasználta a lehetőséget, tovább javított a délelőtti rekordján, s most már saját jogon, a 6. legjobb idővel a vasárnapi döntőbe úszott. További új egyéni és korosztályos csúcsok az ifjúsági korú versenyzőktől.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huIsmét a szerencse és ismét fiatal, egri úszó kapcsán! A koppenhágai felnőtt rövid pályás Európa-bajnokságon, a 18 esztendős junior világ- és Európa-bajnok, felnőtt bronzérmes Németh Nándor a 19. legjobb idővel fejezte be a 100 méteres férfi gyorsúszást, s így nem jutott a középdöntőbe. Célkitűzését azonban így is elérte, hiszen a 47.72 nemcsak egyéni, de új magyar korosztályos csúcs is egyben. Mivel a legjobbak között négy olasz is volt, a szabályok értelmében kettő kiesett előle, így első tartalékként a 17. helyre sorolták. S bár az idejével érthető módon nagyon elégedett volt, azt kifejezetten sajnálta, hogy éppen lemaradt a középdöntőről. Futama után azt nyilatkozta a MÚSZ honlapjának, hogy reméli, valaki visszalép és mégis úszhat még egyet az esti programban.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huIsmét a szerencse és ismét fiatal, egri úszó kapcsán! A koppenhágai felnőtt rövid pályás Európa-bajnokságon, a 18 esztendős junior világ- és Európa-bajnok, felnőtt bronzérmes Németh Nándor a 19. legjobb idővel fejezte be a 100 méteres férfi gyorsúszást, s így nem jutott a középdöntőbe. Célkitűzését azonban így is elérte, hiszen a 47.72 nemcsak egyéni, de új magyar korosztályos csúcs is egyben. Mivel a legjobbak között négy olasz is volt, a szabályok értelmében kettő kiesett előle, így első tartalékként a 17. helyre sorolták. S bár az idejével érthető módon nagyon elégedett volt, azt kifejezetten sajnálta, hogy éppen lemaradt a középdöntőről. Futama után azt nyilatkozta a MÚSZ honlapjának, hogy reméli, valaki visszalép és mégis úszhat még egyet az esti programban.

És lám, az égiek meghallgatták az óhaját, mert pontosan ez történt. Németh Nándor révén szombaton is volt magyar fiatal a délutáni programban. Még ha nem is döntőben, hanem középdöntőben, és némi szerencsével.

Németh Nándor hatodik idővel jutott a vasárnapi döntőbe Fotó: Derencsényi István MÚSZ
Németh Nándor hatodik idővel jutott a vasárnapi döntőbe Fotó: Derencsényi István MÚSZ

Németh Nándor hatodik idővel jutott a vasárnapi döntőbe  •  Fotó: Derencsényi István MÚSZ

A felkínálkozó lehetőséggel azonban élni is tudni kell. Németh Nándor pedig élt vele. Nem is akárhogyan. A középdöntőben újabb egyéni és korosztályos csúcsot úszott. S ez most meghozta az eredményét is, hiszen 47.06-tal a hatodik helyen jutott a vasárnap délutáni fináléba.

„Hét tizedet javítottam az egyéni csúcsomon, amit még most sem tudok felfogni. Nagyon örülök a döntőnek. Ott már bármi lehet” – nyilatkozta a szenzációs futamát követően. S ekkor már abban is biztosak voltunk, hogy ilyen eredményhez Fortuna kegyeltjének lenni kevés.

A délelőtti előfutamok során ki másnak szoríthattunk ezután, mint Gyurinovics Fanninak. A Győri Úszó SE fiatalja eddig minden napon rajthoz állt, volt, hogy nem is egy számban. Ez nem volt másképp szombaton sem, hiszen előbb a 200 gyorson, majd a program zárásaként a 4x50 m mix gyorsváltóban indult. Egyéni számában nagyon megfontoltan kezdett, figyelt a levegővételre, egyenletes tempózással és 1:59.30-as idővel nyerte meg futamát. Az ugyan végül a 19. helyre volt elegendő, és nem jutott vele döntőbe, csúcsokat sem javított, így is az idei legjobbját úszta. Ráadásul saját bevallása szerint, jó régen nem sikerült 2 percen belül teljesítenie a távot. Az abszolút magyar ranglistán ugyanakkor ez csak a 7. helyre juttatná, és a korosztályos csúcs is 1:57.40 már három éve Novoszáth Melinda révén. De akármilyen nagy szíve is van Gyurinovicsnak, az a tény, hogy a futam előtt már kis megfázással küzdött, azt mutatja, igencsak kiadta magából eddig a maximumot. Ennek ellenére, amikor reggel megtudta, hogy a mix váltóban számítanak rá, csak annyit mondott: a nátha nem lehet akadály!

A szombathelyi Barta Márton volt a következő fiatal, aki a 100 méteres vegyes úszásban indult, és 55.43-mal új egyéni csúcsot ért el, még ha ez csupán a 35. helyre volt is elegendő. S hogy mennyire nem a helyezések számítanak azt leginkább a fiatal úszó futam utáni nyilatkozata tükrözi:
„Messze ez volt itt a legjobb úszásom, de hát mégiscsak vegyesúszó vagyok. Öt tizeddel jobbat szerettem volna menni, de a fordulók nem jöttek ki jól.”

Következett a magyar csapat és a mezőny legfiatalabbja, Nagy Réka a 200 vegyesen. Furcsa helyzetben volt a BVSC-Zugló 14 éves versenyzője, hiszen ebben a számban indult Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn is, így az országonkénti két versenyzős megkötés miatt eleve esélytelen volt a döntőbe jutásra. De nem azért jött Réka Koppenhágába, hogy ezen keseregjen, és 2:14.37-es új korosztályos magyar csúcsot úszott, ami természetesen egyéni csúcsa is, hiszen az eddigi legjobbja 2:15.91 volt. És mivel nincsenek véletlenek, ugyan ki másnak a rekordját adta volna át a múltnak, mint Gyurinovics Fanniét. A győri versenyző két évvel ezelőtt, vagyis 14 évesen úszta Genovában a mostanáig életben lévő 2:14.46-os rekordot.

„Nagyon boldog vagyok, s bár a elfáradtam, most már nem is érzem. Sőt, a mai nap inkább feldobott, és nagy kedvvel várom a vasárnapi 400 gyorsot. Azt hiszem, nagyon kemény ez a felnőttmezőny, bár nem érzem az igazi küzdelmeket, mert nem úszom az élmezőnyben. De ez a csúcs még jobban meghozta a kedvemet”− nyilatkozta honlapunknak délután, kicsit már kipihenve magát. S bár a csúcs a felnőttmezőnyben csak a 19. helyre volt elég, Petrov Iván utánpótlás-kapitány versenyzője korához és helyzetéhez igazította a futam utáni véleményét: „Délelőtti úszásnak ez kiváló volt!”

Az előfutamok zárásaként a 4x50 méteres mix gyorsváltókra került sor, s benne ismét Gyurinovics Fanni, a győriek elnyűhetetlen fiatalja. S bár a 25.30 rosszabb, mint az előző napon a 4x50 méteres női váltóban úszott 25.03, azért ne felejtsük el, hogy ezen a távon a korosztályos magyar csúcs 25.31. Persze, a váltó harmadik tagjaként ez nem számít hivatalos időnek, ám azt világosan mutatja, Gyurinovics eltökélten halad célja felé. Utolsó, vasárnapi számában az 50 gyorson pedig talán hivatalos rekordra is tudja váltani az eddig váltóban megúszott nagyszerű időket. Az eddigieket talán bemelegítésnek szánta.

Amit eddig írtunk az Európa-bajnokságról
Rajt előtt, új dimenzióban (előzetes)
1. nap: Másik játszótéren
2.nap: Négy új korosztályos csúcs
3. nap: Fanni nagy napja

További korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik