Úszás: a gyors karrier újabb állomása előtt a nyár egyik ifjú hőse, Németh Nándor

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.20. 08:28
Címkék
Az Egri Úszó Klub 17 éves gyorsúszója, Németh Nándor felejthetetlen nyarat zárt. Öt aranyat, négy ezüstöt és egy bronzot nyert a korosztályos, valamint a felnőtt-világversenyeken. A törökbálinti uszodában a héten ő is újrakezdte az edzéseit, két és fél hetes megérdemelt pihenő után. A felnőttvébéről a libabőrös élményét elevenítette fel. Az edzője, Plagányi Zsolt szerint még óriási tartalékok vannak benne. A klubtársa, Cseh László úgy véli, Németh Nándor jó kezekben van.

Gy. Szabó CsillaA törökbálinti uszoda 1-es pályáján két úszó rója szorgalmasan a hosszakat. Edzőjük a parton követi minden mozdulatukat, pontosan annyiszor teszi meg a 25 métert, ahányszor a tanítványai. Összehangoltan, a legnagyobb természetességgel mozognak, mindenki pontosan tudja a dolgát. Amikor a mesternek valami mondani- vagy javítanivalója van, csak halkan szól nekik a pihenőkben, az úszók bólintanak, és folytatják a sorozatokat. Nem ilyen csendesnek és nyugodtnak képzelné az ember két sztár edzését. Merthogy azon az 1-es pályán a magyar úszósport legrégebben tündöklő állócsillaga, Cseh László és a nála 14 évvel fiatalabb klubtárs, a még csak születőben lévő, új csillag, Németh Nándor edz szótlanul. Egyik a jelen, s kicsit már a múlt is a maga 32 évével, míg a másik már a jelen is, de sokkal inkább a jövő, hiszen még nincs is 18 éves.Gy. Szabó CsillaA törökbálinti uszoda 1-es pályáján két úszó rója szorgalmasan a hosszakat. Edzőjük a parton követi minden mozdulatukat, pontosan annyiszor teszi meg a 25 métert, ahányszor a tanítványai. Összehangoltan, a legnagyobb természetességgel mozognak, mindenki pontosan tudja a dolgát. Amikor a mesternek valami mondani- vagy javítanivalója van, csak halkan szól nekik a pihenőkben, az úszók bólintanak, és folytatják a sorozatokat. Nem ilyen csendesnek és nyugodtnak képzelné az ember két sztár edzését. Merthogy azon az 1-es pályán a magyar úszósport legrégebben tündöklő állócsillaga, Cseh László és a nála 14 évvel fiatalabb klubtárs, a még csak születőben lévő, új csillag, Németh Nándor edz szótlanul. Egyik a jelen, s kicsit már a múlt is a maga 32 évével, míg a másik már a jelen is, de sokkal inkább a jövő, hiszen még nincs is 18 éves.

Németh Nándor a célban. Forrás: FINA
Németh Nándor a célban. Forrás: FINA

Németh Nándor a célban  •  Forrás: FINA

Furcsa pillanat, hogy nekünk most Németh Nándor a főszereplő. Az a siófoki fiú, aki egy Balaton-parti szálloda kétpályás 25-ös medencéjéből indulva, Érden keresztül az Egri Úszó Klub égisze alatt Törökbálinton edző kis csoportban landolva idén nyáron világraszóló eredményeket ért el. Az ifjúsági Európa-bajnokságon három aranyat és két ezüstöt, a felnőtt-világbajnokságon egy bronzot, s végül a junior-világbajnokságon két aranyat és két ezüstöt nyert Németh Nándor. Az egyéni érmeit, szám szerint négyet, mind gyorsúszásban szerezte. A magyar úszótársadalom legnagyobb örömére, hiszen ez az úszásnem idáig mostohagyerek volt. A gyorsváltók sikereiről már nem is beszélve, amelyekben, különösen Indianapolisban, Plagányi Zsolt tanítványa oroszlánrészt vállalt. De vajon melyik csapattagság kedvesebb a fiatal egri úszónak? A korosztályos aranyak vagy a felnőtt-világbajnokságon a 4x100-as gyorsváltó tagjaként kiharcolt bronzérem.

„A Duna Arénában hihetetlen élmény volt úszni. Már csak azért is, mert itthon, fenomenális közönség előtt versenyezhettünk. Már reggel az előfutamokon is nagyszerű volt a hangulat. Amikor beléptünk a medencetérbe, én tiszta libabőrös lettem. De szerintem a többiek is. Azokat a váltókat amíg élek, nem felejtem el. A kedvencem azonban, mégiscsak a junior-világbajnokság négyszer kétszázas gyorsváltója. Egy századdal nyertük meg az amerikaiak előtt, és én voltam a befutó. Mindent kiúsztam magamból. És ami érdekesség, utólag megnéztük a videofelvételeket, és bal kézzel nyúltam be. Nagyon meglepődtem, mert soha nem szoktam bal kézzel célba érni” – emlékezett vissza a nyár két legszebb pillanatára Németh Nándor, amikor befejezte az őszi, új szezon első edzését.

Nem volt sok pihenője, alig kicsivel több, mint két hét, a fiatal úszó mégis úgy érzi, sikerült kipihennie magát. Sőt, várta már az újrakezdést. A nyári sikerei újabb erőfeszítésekre sarkallják, s már a felnőtt rövidpályás Európa-bajnokságra gondol, ott is szeretné megállni helyét. Úgy tervezi, hogy 100 és 200 méteren indul a kontinensviadalon, de örülne, ha az 50-et is hozzácsaphatná a repertoárjához. Eddig az előbbi két táv volt a kiemelt, s neki idén a 200 méter tetszett a legjobban. Pedig Nándi esetében már korábban is szó volt arról, hogy néhány év múlva, inkább a hosszútávokban kellene gondolkodnia. Az adottságai alapján ugyanis leginkább arra lenne alkalmas.

Az edzője, Plagányi Zsolt szerint még nem lehet tudni, melyik is lesz a befutó:

A mester és tanítványa. Plagányi Zsolt és Németh Nándor. Forrás:torokbalint.ma
A mester és tanítványa. Plagányi Zsolt és Németh Nándor. Forrás:torokbalint.ma

A mester és tanítványa. Plagányi Zsolt és Németh Nándor  •  Forrás: torokbalint.ma

„A gyorsúszást sem választottuk szándékosan, pillanatnyilag az megy neki a legjobban. De jól úszik pillangón meg háton is, a mell az egyetlen, amely nem megy neki igazán. Emiatt nem látok reményt arra, hogy jó vegyesúszó legyen. Gyorsban jelenleg a rövidebb távokon volt eredményes, de szerintem idővel a négyszáz, nyolcszáz és ezerötszáz is képbe kerülhet. Az utóbbi távon készült felmérések azt mutatták, hogy alkalmas rá, az állóképességi mutatói nagyon jók, a keringése szintén tökéletes, a teste könnyű, mint a pille, remekül siklik a víz tetején. De nem tudunk még dönteni. Ebben a korban már ki szokott alakulni, de Nándi későn érő típus, sokáig el volt maradva a korától, most kezdi utolérni a vele egyidőseket. Ezért mondom azt, hogy óriási tartalék van benne. Emiatt tud évről évre ilyen látványosan fejlődni. És persze azért, mert nagyon szorgalmas.”

Egyetlen hiányosságot említett a szakember. A regenerációs képességét. Maximális erőkifejtés után hosszabb időre van szüksége, mint a társainak, ám ez a idővel magától megoldódik. És való igaz. Indianapolisban, a 4x200-as gyorsváltó eredményhirdetésén csupán három magyar állt a dobogó tetején. A balkézzel benyúló, aranyat hajrázó Németh olyan gyenge volt, hogy nem tarthatott társaival ebben a dicsőséges pillanatban. Aztán amilyen gyorsan jött, úgy múlt el a gyengesége. S ma már ugyan ki bánja ezt a kis közjátékot? Nándi biztosan nem.

A törökbálinti uszodában lassan véget ért a nyári szünetet követő első edzés. Mindenkinek jól esett a kis átmozgatás, az újrakezdés. Egyetlen úszó marad még a medencében. Az állócsillag, a legnagyobb sztár. Pedig azt mondják, a regenerációs képesség nemcsak a legfiatalabb, de a harmincas éveiken túl járó, érett versenyzőknek is kulcskérdés. De nem Cseh Lacinak, aki nyugodtan, már-már kipihenten szállt ki a kétórás adagját követően a vízből. Aztán ugyanilyen nyugalommal nyilatkozik az ifjú, még csak felszálló csillagról, Németh Nándorról:
„Amióta az Egri Úszó Klubba igazoltam, együtt úszunk, s nyomon követem a fejlődését. Már tavaly is benne volt ez az eredmény, de az idei év jelentette az igazi áttörést. Eredményei a komoly felnőttversenyzők közé emelik, és a teljesítőképességének egyelőre igencsak a közepén jár. Sok van még benne, csak tudni kell kiaknázni. De én nem féltem. Edzőnknél, Plagányi Zsoltnál a legjobb kezekben van.”

A próféta szóljon belőle.

További korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik