Úszás: a 20 éves Rasovszky Kristóf a nyílt vízen folytatja

Vágólapra másolva!
2017.12.12. 15:07
Címkék
Közel nyolcszáz úszó vesz részt szerdától a VII. Scitec Győr Open nemzetközi cikluszáró versenyen. A viadal egybeesik a koppenhágai felnőtt rövid pályás Európa-bajnoksággal, ennek ellenére komoly mezőny várható, főleg a fiatalokból. Az indulók között lesz a 20 éves Rasovszky Kristóf is, aki véglegesen a nyílt vízi úszás mellett tette le a voksát, s honlapunknak elmondta milyen nehézségekkel járt idén az átállás a felnőtt mezőnybe.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huEurópa legnagyobb cikluszáró úszóversenyét rendezik szerdától Győrben. Az időzítés talán kicsit furcsa, hiszen a Koppenhágában zajló rövid pályás Európa-bajnoksággal pontosan egy időben rajtol a 11 országból érkező, mintegy nyolcszáz versenyző, a felkészülési programokhoz azonban igazodniuk kellett a szervezőknek, s ezért nem is próbálták elkerülni a kontinensviadalt. Az egybeesés természetesen hiányzókkal jár, mégis komoly mezőny várható a VII. Scitec Győr Openre. Főleg a fiataloknak lesz jó alkalom, hiszen nekik több versenyük idén már nem lesz.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huEurópa legnagyobb cikluszáró úszóversenyét rendezik szerdától Győrben. Az időzítés talán kicsit furcsa, hiszen a Koppenhágában zajló rövid pályás Európa-bajnoksággal pontosan egy időben rajtol a 11 országból érkező, mintegy nyolcszáz versenyző, a felkészülési programokhoz azonban igazodniuk kellett a szervezőknek, s ezért nem is próbálták elkerülni a kontinensviadalt. Az egybeesés természetesen hiányzókkal jár, mégis komoly mezőny várható a VII. Scitec Győr Openre. Főleg a fiataloknak lesz jó alkalom, hiszen nekik több versenyük idén már nem lesz.

Biztosan az indulók között lesz Márton Richárd ifjúsági világbajnok, Sztankovics Anna ifjúsági olimpiai bronzérmes vagy Zombori Gábor EYOF-aranyérmes, hogy csak a legismertebb utánpótláskorú versenyzőket említsük. A vendéglátó győri csapat színeiben Dobos Dorottya ifjúsági Eb-második helyezett és Pózvai Kiara EYOF ezüst- és bronzérmes harcol a helyezésekért. S hogy mennyire fontosak lesznek a fiatalok, arra az is remek példa, hogy a szervezők a régiós programterveikkel összhangban Kalmár Hajnalka sportpszichológust felkérték: szombaton az előfutamok és a döntők közötti szünetben foglalkozást tartson a Jövő Bajnokai kerettagoknak és szüleiknek, illetve edzőiknek.

Rasovszky Kristóf számára nem jelentett gondot az átlépés a felnőtt mezőnybe Forrás: MÚSZ
Rasovszky Kristóf számára nem jelentett gondot az átlépés a felnőtt mezőnybe Forrás: MÚSZ

Rasovszky Kristóf számára nem jelentett gondot az átlépés a felnőtt mezőnybe  •  Forrás: MÚSZ

A legnagyobb név azonban minden bizonnyal, a 20 éves Rasovszky Kristóf lesz, aki tavaly junior-világbajnokságot nyert nyílt vízi úszásban 10 kilométeren, idén azonban már a felnőttek között menetelt. Utóbbit olyan jól tette, hogy megnyerte az Európakupa-sorozatot, a világkupák összesítésében pedig a 4. helyen végzett. Agyőri versenyen gyorsúszásban 1500-on és 400-on, hátúszásban pedig 100 és 200 méteren áll rajthoz.

− Győrben a rövidebb távokon szeretnék jó eredményt elérni, most inkább csak azokra készültem, ezerötszázon pedig meglátjuk, mi lesz – nyilatkozta honlapunknak Rasovszky. – Januárban kezdődik a felkészülés az újabb nyílt vízi szezonra, jövőre ismét arra koncentrálok.

− Ezek szerint véglegesen választott nyílt víz és medence között?

− Logikus döntés volt. Az első évem a felnőttek között olyan jól sikerült nyílt vízen, hogy botorság lenne nem folytatni. Ezerötszázon még tizenöt másodpercet kellett volna javítanom a döntős helyekhez.

− Nehéz volt megszokni a felnőttmezőnyt?

− Az elején nagyon. Az első világkupafutamom tragikusan sikerült, negyvenhetedik lettem. Május környékére állt össze nagyjából a kép, körülbelül öt versenybe került, mire felvettem a ritmust. Egyrészt tehát a gyakorlat lendített át, másrészt sok tanácsot kaptam Olasz Annától és Papp Márktól, vagyis a felnőttektől. Mindkettőre szükség volt, hogy sikeres legyen az átlépés a felnőttek közé.

− Arra azért nem számított, hogy már az első évben Európakupa-sorozatot fog nyerni...

− Az idény előtt semmiképpen. Az első győzelmek után azonban megjött az étvágyam, és akkor már egyre magasabbra emeltem a lécet. A végén már sajnáltam, hogy a vk-sorozatban végül épp lemaradtam a dobogóról.

− Jövőre lehet még magasabbra emelni azt a lécet?

− Mindig lehet. Európában szeretném megőrizni vezető helyemet, világszinten pedig előbbre lépni a negyedik helyről.

Egyéb korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik