Úszás: Késely Ajna legkomolyabb feladata lesz a junior-vb

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.16. 14:53
Címkék
A korosztályos Európa-bajnokságon hat aranyérmet nyert Késely Ajna is tagja a tizenöt fős úszóválogatottnak, amely elutazott Indianapolisba, a junior-világbajnokság helyszínére. Edzőjével, Turi Györggyel az indulás előtt beszélgettünk az esélyekről.

Gy. Szabó Csilla Tizenöt fős magyar válogatott utazott el az junior úszó-világbajnokságra, Indianapolisba. A lányok között természetesen ott van a 15 esztendős Késely Ajna is, aki a legutóbbi korosztályos Európa-bajnokságon nem kevesebb, mint hat aranyérmet nyert, majd a budapesti világbajnokságon, a felnőttek között három számban is döntős volt, kettőben ráadásul pontszerző hatodik helyen végzett.
Gy. Szabó Csilla Tizenöt fős magyar válogatott utazott el az junior úszó-világbajnokságra, Indianapolisba. A lányok között természetesen ott van a 15 esztendős Késely Ajna is, aki a legutóbbi korosztályos Európa-bajnokságon nem kevesebb, mint hat aranyérmet nyert, majd a budapesti világbajnokságon, a felnőttek között három számban is döntős volt, kettőben ráadásul pontszerző hatodik helyen végzett.

A Kőbánya SC ifjú úszónője szeptemberben lesz tizenhat esztendős. Nyári programja azonban cseppet sem hasonlít az átlagos tinik napi beosztásához. Versenyről versenyre utazik, ráadásul nem is akármilyenekre. A kontinens és a világ legjobbjaival méri össze rendre erejét. Turi Györggyel, a szakosztály vezetőjével az augusztus 23-28-án esedékes junior-vb esélyeiről beszélgettünk.

− Lehetséges-e egyáltalán folyamatosan jól teljesíteni ebben a korban?

Késely Ajna fejben is erős Forrás: hosszabitás.hu
Késely Ajna fejben is erős Forrás: hosszabitás.hu

Késely Ajna fejben is erős  •  Forrás: hosszabitás.hu

− Nagyon nehéz feladat két-három hetente csúcsformába hozni a versenyzőt – vélekedett Turi György. − Hihetetlen figyelmet és hozzáértést igénylő kérdés ez, életkortól függetlenül. De persze a fiatalok esetében talán kicsit bonyolultabb, mint később. Az ifi Eb és a felnőtt vébé remekül sikerült. Minden elvárásnak megfelelt, tökéletesen megoldotta ezt a kényes helyzetet. A most következő korosztályos vébé kicsit bonyolultabb lesz, hiszen ez már a harmadik nagy viadal lesz a hosszú sorozatban. De bízom benne, hogy ezt is megoldja.

− Mit tud mondani az esélyekről?

− Nem merek jóslásokba bocsátkozni. A Duna Arénában négyszáz gyorson két másik ifjúsági versenyző is ott volt a döntőben: a kínai Li Bingjie és az ausztrál Ariarne Titmus. Előbbi bronzot nyert, utóbbi negyedik lett, tehát Ajna előtt végeztek. Ha a másik két lány is ott lesz a világbajnokságon, akkor a papírforma szerint ők jobbak nála. Nagyon nehéz lesz ellenük medencébe szállni, de ugyanakkor fel is paprikázhatja őt a feladat nagysága.

− Min múlhat, hogy gátolja vagy ösztönzi őt ez a helyzet?

− Úgy érzem ilyen komoly feladat megoldása előtt még sohasem állt. Ami munkát a medencében el lehetett végezni, azt mi becsülettel elvégeztük, azt hiszem most már minden fejben dől el.

− És Ajna fejben is jó?

− De még mennyire! Egyik legnagyobb erőssége pont a gondolkodásában, a hozzáállásában rejlik. Akaratereje példátlan. Kiugróan értelmes, okos lány. Bízom is benne, hogy az esze nem fogja cserben hagyni, és segít neki megoldani ezt a helyzetet. Idén nyáron azért megfigyeltem, hogy a versenyek után kicsit leült, nehezebben zökkent vissza a munkába. De aztán ahogy belekezdtünk, kis idő után, gyorsan belejött, s minden ment tovább, mint korábban. Azért ez biztató jel.

− Erre a mentális terhelésre hogyan készültek?

−Beszélgetéssel. Nagyon sokat beszélgettünk az edzések és a versenyek után. Még egy felnőttnek is fontos ez, nemhogy egy ilyen fiatal kamasznak. Nagyon vigyázunk arra, nehogy kiégjenek a versenyzőink. Ez az egyik legnagyobb veszély. Ha csak az eredményeket hajhásznánk a lehető leggyorsabban, s kellő odafigyelés nélkül, azzal biztosan nagy károkat okoznánk. A sikereket vagy az esetleges kudarcokat egyarántmegpróbáljuk a helyén kezelni. Az ifi Eb-én szerzett aranyakat éppúgy jól átbeszéltük, mint a felnőtt vébés helyezéseit. Ez utóbbiakat különösen, hiszen Ajna esetében páratlan teljesítmény volt az a három döntő, s a két hatodik helyezés.

Junior-világbajnokság, Indianapolis (Egyesült Államok)
A magyar válogatott: Barócsai Petra, Barta Márton, Bonecz Boglárka, Gyurinovics Fanni, Holló Balázs, Horváth Lili, Illyés Laura Vanda, Juhász Janka, Kalmár Ákos, Késely Ajna Evelin, Lakatos Dávid, Márton Richárd, Milák Kristóf, Németh Nándor, Vécsei Réka

További korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik