Súlyemelés: két Eb-n hét érem az utánpótlás mérlege

Vágólapra másolva!
2017.10.23. 19:44
Címkék
Két Európa-bajnokság négy korosztályában hét érmet nyertek a magyar súlyemelők, az összkép mindenképpen biztatónak mondható Likerecz Attila utánpótlás-kapitány szerint.

Jancsó Kornél Szeptember végén a tizenöt esztendő alatti súlyemelők, az U15-ösök, valamint az U17-esek vizsgáztak közös kontinensviadal keretében, a mögöttünk hagyott héten pedig az U20-asok és U23-asok Eb-je zajlott, összességében eredményes magyar részvétellel.Jancsó Kornél Szeptember végén a tizenöt esztendő alatti súlyemelők, az U15-ösök, valamint az U17-esek vizsgáztak közös kontinensviadal keretében, a mögöttünk hagyott héten pedig az U20-asok és U23-asok Eb-je zajlott, összességében eredményes magyar részvétellel.

Friss-Terebesi
Friss-Terebesi

Terebesi Adrián három arannyal gazdagodva tért haza az Európa-bajnokságról  •  Forrás: mssz.hu

A pozitív minősítés már csak azért is dukál, mert mindkét versenyhelyszínen dobogóra állhatott honfitársunk, nem is egy, hanem mindjárt három. A koszovói tinitalálkozón hat érem került magyar nyakba: az U15-ös ózdi Terebesi Adrián a 77 kilogramm mindhárom aranyát begyűjtötte, ráadásul korosztályos országos csúcsokkal, míg a 16 éves szombathelyi Boros Viktória – egyéni rekordokkal fűszerezve teljesítményét – az összes bronzot megszerezte a pristinai Eb-n a plusz 75 kg-os súlycsoportban.

S nem maradt el a „fémes” folytatás az elmúlt heti, albániai Európa-bajnokságon sem, ahol is a 23 esztendő alattiak versenyében az érdi Jung Beáta fogásnemi aranyéremmel rukkolt elő, megnyerve a szakítást a 69 kilósok mezőnyében.

Két Eb, négy korosztály, hét érem tehát – a magyar súlyemelés hátországa jól vizsgázott, az összkép biztatónak mondható. A pozitív mérleget szóba hozva örömmel értett velünk egyet Likerecz Attila utánpótlás-kapitány, aki Pristinában, majd Durresben is testközelből láthatta a fiatalok válogatott csapatát, a helyszíneken gyűjtve kellő muníciót az értékeléshez.

„Hála istennek jól sikerült mind a két Európa-bajnokságunk, a négy arany és három bronz mellett több pontszerző hellyel is gazdagodtunk, többen is a legjobb hat között végeztek. Úgyhogy lehetőségeinkhez mérten jól zártuk az Eb-ket” – summázott a szakvezető, aki kitért rá, hogy kevés edzőtáborozással együtt sikerült pozitív irányba elmozdulni. Hogy mit jelenthet ez hosszabb távon?

„Nehéz megjósolni, hogy mit hozhat a jövő, megmaradnak-e a súlyemelésnél fiatal sportolóink, de az egyértelmű, hogy vannak tehetségeink, s nemcsak a most érmet nyertekre gondolok. Derűlátásra ad okot, hogy versenyzőink közül például Adrián és Viki nemcsak nagyon fiatal, hanem roppant ambiciózus is, és a két korosztályt versenyeztetve azt is jó volt megtapasztalni, hogy nem csupán eredményességben, hanem kicsit fejben is változtak: küzdősebbek, harapósabbak lettek, bevállalták a nagyobb súlyokat is. Úgy érzem, kezd összekovácsolódni mind a két csapat, jobb irányba terelődünk mind az eredményeket, mind a hozzáállást illetően.”

További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik