Sportlövészet: vasárnap ifjúsági olimpiai kvótavadászat Győrött

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.17. 15:58
Címkék
A győri 10 méteres légfegyveres Európa-bajnokságot megelőzően, vasárnap rendezik meg a sportlövők ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyét. A fiú puskásokat leszámítva, ahol Pekler Zalán már tavaly kivívta az indulás jogát, a három másik szakágban nagy harc vár a magyar fiatalokra. A puskás és a pisztolyos lányok a leginkább esélyesek arra, hogy az célként kitűzött még egy kvótát megszerezzék. Utóbbiak között az öttusázóktól frissen átigazolt Komáromi Krisztina Panna okozhat kellemes meglepetést.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huAz ifjúsági olimpiai kvalifikációs versennyel vasárnap megkezdődik a sportlövők nagy hete Győrben. A 10 méteres légfegyveres felnőtt és junior Európa-bajnokság nyitányának szánt ötkarikás versengés mindenképpen méltó felvezetése lesz a kontinensviadalnak, amelyre hónapok óta nagy lelkesedéssel készül a hazai szövetség és a sportág egésze. A program ezzel ugyan alaposan megnyúlik, ám mindenképpen nagy sportdiplomáciai siker volt a kvalifikációs verseny rendezési jogának megszerzése.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huAz ifjúsági olimpiai kvalifikációs versennyel vasárnap megkezdődik a sportlövők nagy hete Győrben. A 10 méteres légfegyveres felnőtt és junior Európa-bajnokság nyitányának szánt ötkarikás versengés mindenképpen méltó felvezetése lesz a kontinensviadalnak, amelyre hónapok óta nagy lelkesedéssel készül a hazai szövetség és a sportág egésze. A program ezzel ugyan alaposan megnyúlik, ám mindenképpen nagy sportdiplomáciai siker volt a kvalifikációs verseny rendezési jogának megszerzése.

Komárom Krisztina Panna akár meglepetést is okozhat Győrben forrás:bssb.de
Komárom Krisztina Panna akár meglepetést is okozhat Győrben forrás:bssb.de

Komárom Krisztina Panna akár meglepetést is okozhat Győrben  •  Forrás:bssb.de

Az utánpótláskorú versenyzőknek az idén szinte minden Buenos Aires és az ifjúsági olimpia körül forog. A szigorú kvalifikációs rendszer miatt azonban nyugodtan kijelenthetjük, az igazi vetélkedés már jóval a láng fellobbanása előtt megkezdődött, és a viadalra eljutni szinte nehezebb lesz, mint ott jól megfelelni. A helyek száma ugyanis korlátozott. A sportlövő fiataloknak tavaly Bakuban, a tűzfegyveres Európa-bajnokságon kínálkozott az első alkalom a Dél-Amerikába szóló repülőjegyek megváltására, és Pekler Zalán a puskás fiúk mezőnyében nem is tétovázott, azonnal megszerezte a sajátját. A következő és egyben utolsó lehetőség az európaiaknak a vasárnapi győri versenyen adódik, így erős és nagy mezőny érkezik az Audi Arénába.

Magyar szemszögből három szakágra, a leány pisztolyosokra és puskásokra, valamint a fiú pisztolyosokra kell még figyelni, és szurkolni a kvótáért. Utóbbiból egyet irányzott még elő a hazai szakvezetés, kérdés ki lesz az, akinek sikerül. A papírforma szerint a puskás lányoknál lőállásba lépő Hurai Viktória, Horváth Lea, Gáspár Lalita trióból van erre esélye valakinek, ám a pisztolyos lányok is befuthatnak a dobogóra, ami kvalifikációt jelentene. A tapasztalt Nagy Vivien mellett két újonc, Komáromi Krisztina Panna és Fábián Sára próbál érmes helyet szerezni.

A válogatott keretek kijelölésében a fiatalok közül Komáromi Krisztina Panna volt az egyik legnagyobb meglepetés. Nem a teljesítménye, hanem a múltja miatt. A KSI SE 16 éves versenyzője a csapathirdetést megelőző három válogatón ugyanis nagyszerűen lőtt, viszont őt eddig öttusázóként ismerhették a berkekben. A sportlövészek közé csupán novemberben érkezett meg hivatalosan. Szeptemberben az akkori öttusás edzője, Fűri Csilla hosszas nógatására kopogtatott be klubjában a Pál-Plichta Györgyi által vezetett lövész szakosztály ajtaján, és ragadt ott olyannyira, hogy alig öt hónap elteltével Győrben a magyar színeket képviselheti.

„A válogatottság engem is nagyon meglepett, hirtelen jött, de persze örülök neki – osztotta meg velünk győri részvételével kapcsolatos érzelmeit a versenyző. − Nagyon szeretem az öttusát, egyelőre nem is szeretném abbahagyni, de igaza lett edzőimnek, akik erre az útra tereltek. Eredeti sportágamban nem voltam túl jó, elég rosszul futottam például, de mindig kiválóan lőttem. Persze, különbségek azért vannak. Eleinte nagyon furcsa volt, hogy a nálunk meglévő kombi számhoz képest itt lassabban kell lőni. De megszoktam, és most már nagyon tetszik. S hogy mit várok az olimpiai kvalifikációs versenytől és az Európa-bajnokságtól? Fogalmam sincs. Egyáltalán nem ismerem a nemzetközi mezőnyt, nem tudom mire számítsak. A pálya nagyon tetszik, jónak érzem, én beleadok mindent, amit lehet. A lányok egyébként mind aranyosak voltak velem, kedvesen fogadtak, úgy érzem, jól beilleszkedtem.”

A beilleszkedés igazi próbája persze még a fiataloknál is az eredményesség szokott lenni. A hozzáértők szerint azonban ezen a téren lesz a legkönnyebb dolga Komáromi Krisztina Pannának. Az eddigi eredményei alapján akár nagy meglepetést is okozhat Győrben, élete első nemzetközi sportlövőversenyén. S ha ez így lesz, akkor alaposan át kell gondolnia az eredeti tervét, miszerint sokáig nem szeretne választani két kedvenc sportága, az öttusa és a sportlövészet között.

Ifjúsági olimpiai kvalifikációs verseny, Győr
A magyar válogatott keret
Fiúk. Légpuska: Hammerl Soma, Witmann Péter, Takács Csaba. Légpisztoly: Polgár János, Tamási Péter, Iszprávnik Péter
Leányok. Légpuska: Hurai Viktória, Horváth Lea, Gáspár Lalita. Légpisztoly: Nagy Vivien, Komáromi Krisztina Panna, Fábián Sára

Egyéb korosztályos hírekSPORTLÖVÉSZETBENa sportági aloldalunkon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik