Sakk: Gaál Zsóka az első kiemelt az U10-es vb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.21. 09:15
Címkék
Három magyar versenyző – Tóth Lili, Gaál Zsóka és Hegedűs Luca – részvételével rendezik meg Brazíliában az U8-as, az U10-es és az U12-es sakkvilágbajnokságot. Zsóka világranglista-vezetőként ül asztalhoz az év főversenyén, amelyen megszerezheti harmadik érmét hagyományos, egyéni világversenyen.

L. G. Három magyar részvételével rendezik meg az U8-as, az U10-es és az U12-es sakkvilágbajnokságot a brazíliai Pocos de Caldas-ban keddtől egészen jövő csütörtökig. A helyszín a dél-amerikai ország középső részén található, Sao Paulótól 250 km-re északra. A résztvevők tizenegy fordulós, svájci rendszerű megméretésen döntik el a világbajnoki cím sorsát.L. G. Három magyar részvételével rendezik meg az U8-as, az U10-es és az U12-es sakkvilágbajnokságot a brazíliai Pocos de Caldas-ban keddtől egészen jövő csütörtökig. A helyszín a dél-amerikai ország középső részén található, Sao Paulótól 250 km-re északra. A résztvevők tizenegy fordulós, svájci rendszerű megméretésen döntik el a világbajnoki cím sorsát.

Gaál Zsóka,2
Gaál Zsóka,2

Gaál Zsóka a szüleivel

Magyarországról hárman utaztak el Brazíliába, az U8-as lányok között Tóth Lili most debütál a nemzetközi porondon, az U10-es lányok között Gaál Zsóka méreti meg magát, az U12-es lányok között pedig Hegedüs Luca szerepel. A legnagyobb esélyes az U8-as világbajnoki ezüstérmes és U10-es Európa-bajnok Gaál Zsóka, aki első kiemeltként vesz részt a világbajnokságon, de Hegedűs Luca hetedik kiemelése is kifejezetten biztató.

Gaál Zsókának bevallottan a világbajnokság az idei főversenye, a tízéves kislány – szüleivel együtt – már pénteken útra kelt Dél-Amerikába, hogy legyen ideje akklimatizálódni. A Tapolcai VSE játékosa szokás szerint nagy hangsúlyt fektetett a fizikai felkészülésre, futással és teniszezéssel tartotta formában magát.

A világbajnokságon komoly sorozatterhelésnek lesznek kitéve a versenyzők, hiszen a második és az utolsó napon is dupla fordulót rendeznek, miközben mindössze egyetlen szabadnapot kapnak: szombaton nem kell asztalhoz ülniük.

Zsóka és a két szülő az interneten keresztül tartja a kapcsolatot az edzőkkel a verseny alatt. A kislány év közben személyesen Istvándi Lajos nemzetközi mesterrel, Kosztolánczi Gyula FIDE-mesterrel és Varga Zoltán nemzetközi nagymesterrel készül, Skype-on pedig a Dél-Dakotában élő Kustár Sándor nemzetközi mesterrel gyakorol.

A korosztályos világranglista első helye mindenképpen ígéretes, de Zsóka szülei igyekeznek levenni a terhet lányukról, éppen ezért az első tíz hely valamelyikének megszerzését tűzték ki célul. Érdekesség, hogy az ajkai lányt meghívták a 12 éven aluliak rapid csapat-világbajnokságán szereplő magyar válogatottba, ahol három fiú csapattársa lesz. A viadalt szeptember végén rendezik Kínában, így rövid időn belül az egész világot bejárhatja.

További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik