Öttusa: kettős magyar siker az U24-es Eb-n

Vágólapra másolva!
2017.10.21. 21:40
Címkék
Összesen öt érmet nyert Lengyelországban a magyar öttusa-válogatott az első ízben megrendezett U24-es Európa-bajnokságon. A zárónapon kettős sikert könyvelhetett el küldöttségünk, a mix váltóban Simon Sarolta és Horváth Norbert az első, Zs Tóth Anna és Farkas Martin pedig a második helyen végzett. A két szövetségi kapitány, Kállai Ákos és Martinek János egyaránt elégedetten értékelte versenyzői szereplését a kontinensviadalon.

Gy. Szabó Csilla Aranyéremmel kezdte és aranyéremmel zárta a magyar öttusa-válogatott a Lengyelországban megrendezett U24-es Európa-bajnokságot. A két fényesen csillogó érem mintegy keretbe zárta a közben megszerzett három ezüstöt, sokáig emlékezetessé téve így a korosztálynak első ízben kiírt kontinensviadalt.Gy. Szabó Csilla Aranyéremmel kezdte és aranyéremmel zárta a magyar öttusa-válogatott a Lengyelországban megrendezett U24-es Európa-bajnokságot. A két fényesen csillogó érem mintegy keretbe zárta a közben megszerzett három ezüstöt, sokáig emlékezetessé téve így a korosztálynak első ízben kiírt kontinensviadalt.

Pedig az Eb előtt senki sem tudta pontosan mi is vár majd rá Drzonkówban, túl a zsúfolt nyári szezonon, éppen megkezdve a téli alapozást, így esélylatolgatásba sem mert senki bocsátkozni. A szakvezetők úgy gondolták, ha másra nem, tapasztalatszerzésre biztosan jó lesz az új verseny. A magyar csapatnak azonban végül ennél sokkal többet hozott a konyhára, hiszen az öt éremmel büszkén térhetnek haza.

A háromnapos viadalra a mix váltók tették fel a koronát a kettős magyar győzelemmel. A Simon Sarolta, Horváth Norbert kettős rajt-cél győzelmet aratva nyerte meg a versenyt, a Zs Tóth Anna, Farkas Martin magyar páros előtt, akik a másik duónál kalandosabb úton léphettek fel a dobogóra.

Simon Sarolta és Horváth Norbert a mix váltó győztesei Forrás: Facebook
Simon Sarolta és Horváth Norbert a mix váltó győztesei Forrás: Facebook

Simon Sarolta és Horváth Norbert a mix váltó győztesei  •  Forrás: Facebook

A női szövetségi kapitány, Kállai Ákos ezt így látta, a pálya széléről:
„A Simon, Horváth kettős győzelmét a fantasztikus vívásuk alapozta meg. Sacit gyakorlatilag két ember tudta csak megszúrni, összesen három meccset veszített. Önmagához képest is nagyon jó teljesítményt ért el. Számomra igen tanulságos volt, ahogyan Saci az egyéniben az első helyről indult neki a kombinak, és nem lőtt elég stabilan ahhoz, hogy megőrizze vezető pozícióját. A mai napon azonban már másképp reagált ugyanarra a helyzetre, nem remegett meg a keze, és nyerni tudtak. Ezt a tanulási folyamat nagyon fontos állomásának tartom. Ezt a tapasztalatot pedig csak éles helyzetben, világversenyen lehet megszerezni. Ezért örültem ennek a viadalnak a rossz időpont ellenére is, Saci példája nekem a legjobb bizonyíték erre. Teljesen mindegy milyen volt a mezőny, ebben a pillanatban, itt kellett megoldaniuk a helyzetet. A versenyző alapvetően mindig önmagát győzi le, és a csapatnak ez most tökéletesen sikerült. A téli alapozásnak neki lehet menni kissé fásultan is, mondván hogy na, megint kezdjük a munkát, de neki lehet menni arany és ezüstérmekkel is, mint most az Eb után. Azok a válogatottak akik távol maradtak, hibát követtek el, mi pedig nagyon jól tettük, hogy eljöttünk, mert az önbizalom, amit fiatal versenyzőink itt szerezhettek, semmi mással nem pótolható.”

A zárónap hőse kétségtelenül Simon Sarolta volt, aki már az első napon is remekelt, hiszen a női csapat aranyérme mellé egyéniben ezüstöt szerzett. De ahogy Kállai Ákos is említette, akkor az első helyről indulva végül második lett. A mix váltóban Horváth Norbert volt a partnere, aki csak elismeréssel tudott beszélni a csepeli öttusázónő szombati teljesítményéről.

„Nem volt könnyű végig az első helyről versenyezni, de olyan partnerem volt, aki mellett gyakorlatilag csak statisztálnom kellett a győzelemhez. Egyáltalán nem szégyellem ezt kimondani, mert Saci egész nap szenzációs volt, amikor holtpontra kerültem, mindig ő lendített tovább. Egyébként is szeretem a mix váltót, de a mait biztosan örökre a szívembe zárom, mint az egyik legszebb emléket” – mondta honlapunknak Horváth Norbert.

Amikor Simon Saroltát arról kérdeztük, hogy jött össze ez a mai szenzációs vívás, maga sem igen találta a magyarázatot.

Zs. Tóth Anna és Farkas Martin ezüstérmet szerzett az utolsó napon a mix váltóban Forrás: Facebook
Zs. Tóth Anna és Farkas Martin ezüstérmet szerzett az utolsó napon a mix váltóban Forrás: Facebook

Zs. Tóth Anna és Farkas Martin ezüstérmet szerzett az utolsó napon a mix váltóban  •  Forrás: Facebook

„Megmondom őszintén, hogy mindig a következő asszóra koncentráltam, nem foglalkoztam az eredménnyel. Amikor egyet megnyertem, nagyon figyeltem arra, hogy el ne kényelmesedjek, s ugyanazzal a lendülettel folytassam. Nagyon sokat edzettem korábban, s úgy gondolom, hogy elsősorban edzőimnek tartozom köszönettel a mostani eredményemért. Hogy az egyéniben az első helyről végül is második lettem, nem keserített el, mert tudom, hogy az öttusa olyan sport, amelyben nagyon nehéz tökéletes napot produkálni. Az ezüstnek ugyanúgy örültem” – mondta Simon Sarolta, aki szombaton ennek ellenére igencsak megközelítette a tökéletest. Mi több, el is érte azt.

Martinek János férfi szövetségi kapitány azért azt is hozzátette, hogy a Simon, Horváth páros győzelme nem is olyan nagy meglepetés.

„A két legjobb vívót tettük egymás mellé, hiszen ez a szám egyébként is fontos, a váltóban pedig a legfontosabb. Itt mindenben féltáv van, akik nem olyan jók a fizikai számokban, azok is fel tudják magukat szívni. A víváson áll vagy bukik tehát minden. S bár Norbi nem vívott nagyon jól, de pozitív mérleggel zárt, s amikor jött az úszás, tudtuk, hogy nem lehet baj. Ő az egyik legjobb úszó a mezőnyben, most is hozta a számot. A lovaglás már kicsit trükkösebb volt, mert Wulkant már ismertük, Norbinak rajta ment el az egyéni érme. Végül a lányokra osztottuk ezt a nehéz lovat, s mindketten remekül megoldották a helyzetet vele. Azt hiszem, ennek is nagy része volt abban, hogy kettős magyar győzelem született a végén. Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel, s úgy gondolom, hogy ennek a huszonnégy éven aluli korosztálynak szüksége van erre a versenyre, mert nem elég érettek még a felnőttmezőnyre, de már kinőtték a juniorversenyeket. Örülök, hogy részt vettünk rajta"– összegzett Martinek János.

További korosztályos hírekÖTTUSÁBANa sportági aloldalunkon.

U24-es Európa-bajnokság, Lengyelország
Mix Váltó: 1. Simon Sarolta, Horváth Norbert 1418, 2. Zs. Tóth Anna, Farkas Martin 1402, 3. Jessica Varley, James Harper (Nagy-Britannia) 1384

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik