Öttusa: két magyar érem az U24-es Eb-ről

Vágólapra másolva!
2017.10.19. 22:20
Címkék
Aranyérmet nyert a magyar női öttusacsapat az első alkalommal megrendezett U24-es Európa-bajnokságon. Simon Sarolta aranyéremmel felérő ezüstöt szerzett. A kontinensviadalon jó közepes nemzetközi mezőny gyűlt össze a válogatott szövetségi kapitánya, Kállai Ákos szerint, azonban hivatalos világversenyen győzni mindig értékes tapasztalatot jelent a versenyzőknek.

Gy. Sz. Cs.A korosztályos magyar női öttusacsapat beírta nevét a sportág történelemkönyvébe, az első győztesek neve ugyanis mindig sokáig fennmarad. A lengyelországi Drzonkowban csütörtökön megkezdődött U24-es Európa-bajnokság pedig az első a maga nemében, hiszen ennek a korosztálynak korábban nem rendeztek kontinensviadalt. Az első győztes pedig a Simon Sarolta, Zs. Tóth Anna, Palkovics Karolina összetételű magyar válogatott. S bár a viadal előtt szakemberek és versenyzők mind egyetértettek abban, hogy a nemzetközi szövetség a lehető legrosszabb időpontot találta a rendezésre a zsúfolt nyári szezon után, s a már éppen megkezdett téli alapozás közben, azért jó közepes mezőny csak összegyűlt a lengyel városban.Gy. Sz. Cs.A korosztályos magyar női öttusacsapat beírta nevét a sportág történelemkönyvébe, az első győztesek neve ugyanis mindig sokáig fennmarad. A lengyelországi Drzonkowban csütörtökön megkezdődött U24-es Európa-bajnokság pedig az első a maga nemében, hiszen ennek a korosztálynak korábban nem rendeztek kontinensviadalt. Az első győztes pedig a Simon Sarolta, Zs. Tóth Anna, Palkovics Karolina összetételű magyar válogatott. S bár a viadal előtt szakemberek és versenyzők mind egyetértettek abban, hogy a nemzetközi szövetség a lehető legrosszabb időpontot találta a rendezésre a zsúfolt nyári szezon után, s a már éppen megkezdett téli alapozás közben, azért jó közepes mezőny csak összegyűlt a lengyel városban.

Kállai Ákos női szövetségi kapitányt kértük meg arra, hogy a nyitónapon lezajlott női egyéni és csapatversenyről honlapunknak beszámoljon. A szakember elégedetten értékelte a debütáló kontinensviadalt, hiszen versenyzői egy arany és egy ezüstérmet szereztek a nyitónapon.

Az Európa-bajnok csapat Zs. Tóth Anna, Palkovics Karolina és Simon Sarolta ( balról jobbra) Forrás: facebook
Az Európa-bajnok csapat Zs. Tóth Anna, Palkovics Karolina és Simon Sarolta ( balról jobbra) Forrás: facebook

Az Európa-bajnok csapat: Zs. Tóth Anna, Palkovics Karolina és Simon Sarolta (balról jobbra)  •  Forrás: Facebook

„Mit is mondhatnék a győzelem után, gratulálok a lányoknak a szép teljesítményükhöz. A verseny előtt is elmondtam, bármilyen rossz időpontban is van, bármilyen is a mezőny, az Európa-bajnokság mindig Európa-bajnokság lesz. A versenyzőnek pedig nincs nagyobb elégtétel, mint a dobogóra állni, különösen annak a legfelső fokára. Az az igazság, hogy ezt is gyakorolni kell, mint minden mást. Amikor valaki egyszer győzni tud, olyan dolgot tanul meg, amit később is hasznosítani tud, s egyszer, talán a következő alkalommal épp ez a tapasztalat segíti majd az újabb diadalhoz. Ami a mai nap eseményeit illeti, Anna és Saci egyaránt nagyon jól vívott, aminek kifejezetten örülök, aztán a lovaglás is jól ment, jóllehet ez a két szám mindig nagyon kockázatos. A lányok nem voltak igazán felkészültek, alapozásból jöttek ide az Eb-re, mégis nagyon jó és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak. Simon Sarolta ezüstérmét azért kell külön kiemelnem, mert az egyéni versenyben szerzett érmek mindig különösen értékesek.”

A női egyéni versenyt a lengyel Natalia Dominiak nyerte, a második helyen pedig Simon Sarolta végzett, aki az elutazás előtt azt nyilatkozta honlapunknak, hogy mindig feldobja a versenyhelyzet, ezért nem is bánkódik amiatt, hogy az alapozás kellős közepén kellett Lengyelországba utaznia. Nagyon várta a versenyt, amely számára végül nagyszerűen sikerült.

„A lövészet kivételével minden nagyon jól ment. A vívást megnyertem, de mivel ez az egyik erősségem, erre kicsit számítottam is. Az úszás sem volt rossz, a hibátlan lovaglásom azonban még engem is meglepett. Borzasztóan örültem neki, hiszen a korábbi világversenyeken sokszor emiatt nem jött össze a jobb szereplés. Első helyről vághattam neki a kombinált számnak, s a futás nem is volt rossz, a lövészeten azonban egy kicsit elcsúsztam. De legalább most tudjuk, hogy ebben kell fejlődnöm. Minden helyzetben örülnék az ezüstéremnek, most mégis különösen fontos ez a második hely. Lassan két éve, hogy avilágversenyen rendszeresen lemaradok a dobogóról. És minden alkalommal pár másodpercen múlt csupán, hogy nem tudtam érmet szerezni. Ezért számomra most a győzelemmel is felér ez az ezüstérem. Végre kijött annak a sok munkának az eredménye, amit edzőimmel elvégeztem. Köszönöm nekik, hogy bíztak bennem, s úgy érzem, hogy ez a siker nagyon nagy motivációt ad a további munkához.”

További korosztályos hírekÖTTUSÁBANa sportági aloldalunkon.

U24-es Európa-bajnokság, Lengyelország
Nők. Egyéni: 1. Natalia Dominiak (Lengyelország) 1325, 2. Simon Sarolta 1317… 4. Zs. Tóth Anna 1284… 7. Palkovics Karolina 1271.
Csapatverseny: 1. Magyarország (Simon Sarolta, Zs. Tóth Anna, Palkovics Karolina) 3872, 2. Lengyelország 3814, 3. Nagy- Britannia 3809.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik