Öttusa: Olimpiai Reménységek Versenye Prágában

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.19. 09:00
Címkék
Prágában, az Olimpiai Reménységek Versenyén vesz részt az U17-es és az U19-es öttusa-válogatott a hét végén. Szloboda József utánpótlás szövetségi kapitány olyan fiataloknak is lehetőséget kíván adni a viadalon, akik eddig még nem szerepeltek a nemzeti együttesben. A szakember szerint a sportág hazai bázisa olyan erős, hogy bőven volt kikből válogatnia, és az újoncokkal is ütőképes csapatot tudott felállítani.

gy. sz. cs.Sűrű hétvége elé néznek a korosztályos öttusa-válogatottak. Az U24-esek szerdán már el is utaztak Lengyelországba, az első alkalommal megrendezett Európa-bajnokságra, az U17-es és U19-es kategória legjobbjai pedig csütörtökön fogták a csomagjaikat, és vágtak neki a prágai utazásnak. A fiatalabbak az Olimpiai Reménységek Versenyén vesznek részt a cseh fővárosban, s bár a viadal időpontja nekik sem ideális, az ORV esetében megszokott a kései rendezés. Ami a helyzetet nehezíti, hogy korántsem lesz tét nélküli a viadal. Szloboda József utánpótlás szövetségi kapitány ennek ellenére új versenyzőknek is lehetőséget kíván adni a hétvégi erőpróbán.gy. sz. cs.Sűrű hétvége elé néznek a korosztályos öttusa-válogatottak. Az U24-esek szerdán már el is utaztak Lengyelországba, az első alkalommal megrendezett Európa-bajnokságra, az U17-es és U19-es kategória legjobbjai pedig csütörtökön fogták a csomagjaikat, és vágtak neki a prágai utazásnak. A fiatalabbak az Olimpiai Reménységek Versenyén vesznek részt a cseh fővárosban, s bár a viadal időpontja nekik sem ideális, az ORV esetében megszokott a kései rendezés. Ami a helyzetet nehezíti, hogy korántsem lesz tét nélküli a viadal. Szloboda József utánpótlás szövetségi kapitány ennek ellenére új versenyzőknek is lehetőséget kíván adni a hétvégi erőpróbán.

A KSI-s Gáll András is először húzhatja fel a címeres mezt Prágában Fotó: MÖSZ/Búza Virág
A KSI-s Gáll András is először húzhatja fel a címeres mezt Prágában Fotó: MÖSZ/Búza Virág

A KSI-s Gáll András is először húzhatja fel a címeres mezt Prágában  •  Fotó: MÖSZ/Búza Virág

„A különböző korosztályos világversenyek árnyékában, az ORV-nek általában nincs különösen nagy jelentősége, azon túl, hogy kiváló alkalmat kínál a tapasztalatszerzésre. Ezúttal ez kicsit másképp lesz, s mégis fontos versennyé lép elő. Az ifjúsági olimpiára nemcsak a közvetlen kvalifikációs versenyekkel lehet ugyanis indulási jogot szerezni, hanem ranglista alapján is, amelyen Prágában szintén lehet pontokat gyűjteni. Éppen ezért, bár nem kimondottan kvalifikációs verseny, a győztesek értékes pontokkal térhetnek haza Prágából. Ez elsősorban a fiúk esetében lenne fontos, hiszen a lányoknál Gulyás Michelle a nyáron már szerzett egy helyet Magyarországnak az európai kvalifikációs versenyen, a fiúknak azonban ez akkor nem sikerült” − nyilatkozta honlapunknak Szloboda József indulás előtt.

A résztvevőket illetően ugyan nem voltak pontos adatai az utánpótlás szövetségi kapitánynak, de az olimpiai pontszerzés miatt úgy gondolja, hogy szép mezőny gyűlik össze Prágában. Esélylatolgatásra azonban a késői rendezés miatt nem vállalkozhatott. Ahogyan az U24-es válogatott tagjai, úgy a fiatalok is a téli felkészülés legelején járnak, mindenki messze van a nyárra időzített csúcsformájától. De ez a többi ország öttusázóira is minden bizonnyal igaz, az erőviszonyok tehát igen kiegyenlítettek lesznek. Szloboda József a kvalifikációs pontszerzés jelentette tét ellenére igen fiatal csapatot állított össze.

„Olyan versenyzőket próbáltam behívni a válogatottba, akik korábban nem kaptak lehetőséget a nemzeti együttesben. Szerencsére nagyon jó a magyar utánpótlás, nem esett nehezemre a válogatás. Úgy érzem, ezzel a nagyon fiatal együttessel is helyt tudunk állni. A lányok között Kaiser Luca és Deák Melinda még csak tizennégy évesek, a fiúk mezőnyében pedig ki kell emelnem Gáll Andrást és Szakály Bencét, mint fiatal tehetségeket. Az ő karrierjük szempontjából igen komoly állomás lehet ez a nemzetközi bemutatkozás.”

A tizenhét év alattiak három-, a tizenkilenc év alattiak pedig négy tusában mérik majd össze tudásukat. Pénteken a leány, szombaton pedig a fiú egyéni küzdelmeket rendezik meg, míg vasárnap a vegyes váltók csapnak össze. Szloboda József elképzelése szerint mindenkinek indulási lehetőséget ad, a váltók összeállítását azonban csak a helyszínen jelöli ki az egyéni versenyeken mutatott teljesítmények alapján.

Magyar csapat
U17. Fiúk: Gáll András, Horváth Barnabás, Koleszár Mihály, Szakály Bence. Lányok: Csizmazia Rita, Deák Melinda, Kaiser Luca, Szűcs Dóra
U19. Fiúk: Gábor Gergely, Gyurka Márk Manó, Katona Bálint, Viczián Bence. Lányok: Bánki Adél, Dallos Lilla, Kovács Eszter, Turbucz Anna

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik