Ökölvívás: ifjúsági évnyitó emlékverseny a Madárfészekben

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.20. 11:44
Címkék
A tragikus sorsú olimpiai aranyérmes és Európa-bajnok Énekes István emlékére rendezett tornával indították az évet legjobb ifjúsági korú ökölvívóink. Tíz fiú- mellett hat leánysúlycsoportban hirdettek győztest, akiknek a teljesítményével alapvetően a szakágvezetők is elégedettek lehettek.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu A fiatal ökölvívóknak minden év elején, hagyományosan az Énekes István-emlékverseny az első nagy, országos eseményük. A fiatalokra a nemzetközi mezőnyben minőségi sorozatvizsga vár az idén: az ifjúsági olimpia előtt világbajnokság, azt megelőzően pedig – április végén – Európa-bajnokság. Az Énekes-emlékverseny az újpesti Madárfészek Akadémia központjában, a Pozsonyi utcai sportcsarnokban az első komoly „szűrővizsgálatot” is jelentette a szakvezetőknek, akik árgus szemmel figyelték az utánpótlás legígéretesebb tagjainak a szereplését.Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu A fiatal ökölvívóknak minden év elején, hagyományosan az Énekes István-emlékverseny az első nagy, országos eseményük. A fiatalokra a nemzetközi mezőnyben minőségi sorozatvizsga vár az idén: az ifjúsági olimpia előtt világbajnokság, azt megelőzően pedig – április végén – Európa-bajnokság. Az Énekes-emlékverseny az újpesti Madárfészek Akadémia központjában, a Pozsonyi utcai sportcsarnokban az első komoly „szűrővizsgálatot” is jelentette a szakvezetőknek, akik árgus szemmel figyelték az utánpótlás legígéretesebb tagjainak a szereplését.

„A srácok kitettek magukért harcosságban, győzni akarásban egyaránt, fizikailag nem volt probléma, taktikai és technikai hibákból viszont akadt jócskán – kezdte kritikus értékelését honlapunknak ifj. Balzsay Károly férfikapitány, hozzáfűzve, hogy a tűz, a nagy akarás sokakban olykor csapkodásba ment át.

„Akadt azért egy-két üdítő kivétel is, volt, aki betartotta a taktikát, amellett jó technikát, kiforrott ökölvívást tudott bemutatni” – fogalmazott az egykori kiváló bokszolóból lett szakvezető, aki konkrét nevekkel nem szolgált, fontosabbnak gondolta, hogy inkább általános helyzetképet adjon az egyénre bontott jellemzések helyett.

„Összességében nincs gond a fiatalok harcos felfogásával, akarnak, s nyilván – a klubedzők segítségével – még jelentősen javulnak az áprilisi Európa-bajnokságig. Az az első, közeli nagy feladat, a válogatott keret nagyjából megvan, egy-két fővel bővülhet még a csapat, úgy 15-16 srácra számítok.”

Hozzátette: az Énekes-torna után rögtön folytatódik a közös munka, hiszen ezen a héten a tatai edzőtáborban tevékenykedik a társaság. „Itt vannak velünk a franciák, tizenkét fiatal öklözővel, meg még két svájci is, vagyis két nap bemelegítés, könnyű átmozgatás után jókat tudunk kesztyűzni velük.” Március első hetében pedig már jön az újabb megméretés, a Bornemissza-torna, majd ismét edzőtáborozás, s következhet az Eb.

Az egyik legígéretesebb tehetség, Lakotár Hanna ezúttal is győzött Forrás: boxing.hu
Az egyik legígéretesebb tehetség, Lakotár Hanna ezúttal is győzött Forrás: boxing.hu

Az egyik legígéretesebb tehetség, Lakotár Hanna ezúttal is győzött  •  Forrás: boxing.hu

A kontinensviadal lesz az első kiemelkedő nemzetközi erőpróbájuk a lányoknak is. „Akiktől vártam, azok hozták is az eredményt – szögezte le a Madárfészekben látottakat értékelve a szintén jeles bokszmúltú Kovács Mária női szövetségi kapitány, aki viszont nevesített is. – Amióta, közel két éve a válogatottal dolgozom, és külön is foglalkozunk velük, az Énekes-emlékversenyen is bizonyítottak, így Lakotár Hanna, Hámori Luca, Matesz Viktória, Ambrus Viktória, ők nyerték súlycsoportjukat. Hasonlóra számítottam Villás Veronikától is, de vele valami gond volt. Talán a fogyasztás okozta, de már az első meccsén kikapott a tavalyi vb-n legjobban szerepelt magyar lány.”

A szakvezető szerint a torna jó felmérő volt az ifi Eb-re, amelyre nagyjából megvan a keret, de új reménységek is felbukkantak, úgyhogy a korosztályos kontinensviadalon induló válogatott névsora még nem végleges. „Az összkép mindenesetre pozitív, s ha előbbre tekintek, két-három lányban benne van a lehetőség, hogy akár az ifjúsági olimpiára is eljusson. Ha már egynek sikerülne, annak is nagyon örülnénk” – tette hozzá Kovács Mária.

Egyéb korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

IFJÚSÁGI ÉNEKES ISTVÁN-EMLÉKVERSENY, BUDAPEST
A súlycsoport-győztesek
Leányok
48 kg: Bere Mónika, 51 kg: Lakotár Hanna, 57 kg: Matesz Viktória, 60 kg: Hámori Luca, 64 kg: Szabó Réka, 69 kg: Ambrus Viktória
Fiúk
49 kg: Bernáth Attila, 52 kg: Borsos Tamás, 56 kg: Báki Alex, 60 kg: Danyi Dániel, 64 kg: Szamkó Zsolt, 69 kg: Barbosu Tibor, 75 kg: Kóczián Dávid, 81 kg: Egervári Richárd, 91 kg: Suki József, +91 kg: Fehér Koppány

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik