Motorsport: két kamasz főszerepben a szezonnyitón

Vágólapra másolva!
2018.04.18. 14:49
Címkék
Remekül kezdte a gyorsaságimotoros országos bajnokságot a H-Moto Team két fiatalja, a 16 éves Kovács Bálint és a 15 esztendős Kakuszi Ádám. Előbbi versenyző megnyerte élete első felnőtt 1000 köbcentis futamát, míg utóbbi pilóta a debütáló Supersport 300-as sorozatban a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

K. N. utanpotlassport.huAz időjárás, és a H-Moto Team két ifjú titánja játszotta a főszerepet a gyorsaságimotoros országos bajnokság szezonnyitó futamán, a Hungaroringen. A tavasz meglehetősen zord arcát mutatta a nap során, az edzéseket és az első kvalifikációt még száraz körülmények közepette teljesítette a mezőny, ám aztán megérkezett az eső, ami a motorosoknál talán még nagyobb rizikófaktort jelent, mint az autósportban.K. N. utanpotlassport.huAz időjárás, és a H-Moto Team két ifjú titánja játszotta a főszerepet a gyorsaságimotoros országos bajnokság szezonnyitó futamán, a Hungaroringen. A tavasz meglehetősen zord arcát mutatta a nap során, az edzéseket és az első kvalifikációt még száraz körülmények közepette teljesítette a mezőny, ám aztán megérkezett az eső, ami a motorosoknál talán még nagyobb rizikófaktort jelent, mint az autósportban.

A H-Moto Team 16 esztendős pilótája, Kovács Bálint csapatának köszönhetően a teljes téli szezont végigversenyezhette a katari nemzetközi Superstock 600-as bajnokságban, ahol két dobogós helyet is szerzett a korábbi Superbike-világbajnokságot valamint Moto2-őt is megjárt versenyzők közt. Bálint a hungaroringi időmérőedzés első felvonásában az egész nap leggyorsabb körét motorozta (1:52.413), amivel természetesen megszerezte az első rajtkockát a futamra. A verseny már csuromvizes aszfalton kezdődött, és Bálint az ezerköbcentis Suzukival beragadt a startnál. Hárman is megelőzték, ám amint ráérzett a körülményekre, úgy tudott méterről-méterre feljönni riválisaira, majd a kockás zászló előtt elsőként elhaladva boldogan nyilatkozott.

A 15 éves Kakuszi Ádám a dobogó harmadik fokán Fotó: Molnár Ádám
A 15 éves Kakuszi Ádám a dobogó harmadik fokán Fotó: Molnár Ádám

A 15 éves Kakuszi Ádám a dobogó harmadik fokán  •  Fotó: Molnár Ádám

„Először indulhattam az első rajtkockából a felnőtt ezres mezőnyben, és már a második körömben sikerült megfutnom a legjobb időt. A változó körülmények között folyamatosan próbálgattuk a különböző beállításokat, ami olyannyira jól sikerült, hogy a vizes aszfalton is stabilan tudtam menni az elrontott rajtomat követően. Kellett ez a verseny, mert Rizmayer Gábor segítségével sikerült újra a megfelelő íveken motoroznom az ezres géppel. Összességében tehát pozitív napot zártunk a Hungaroringen” - mondta Bálint a leintést követően.

A Bálintnál is fiatalabb, 15 esztendős Kakuszi Ádám épp ezen a versenyen debütált az új kategóriában, a Supersport 300-ban. Ádám számára ez kiváló tesztverseny volt a hétvégi ADAC Junior Cup szezonnyitó futama előtt, amelyen idén is versenyezni fog. Ám, ha már részt vett az ob-futamon, villantott is egyet: a verseny végén felállhatott a dobogó harmadik fokára.

„Sikerült kipréselnem magamból a maximumot, ami azért is jó, mert hétvégén már kezdődik Assenben az ADAC Junior Cup, ráadásul rögtön dupla futammal. A hungaroringi esős körülmények kiváló felkészülési lehetőséget teremtettek számomra, ugyanis az asseni versenyhétvége vasárnapján az előrejelzések szerint szintén csapadékos idő várható”- értékelt Ádám a verseny után.

A 15 éves pilóta számára egyáltalán nem lesz újdonság az ADAC Junior Cup, a tavalyi szezont ugyanis ebben a sorozatban versenyezte végig, és egy versenyt leszámítva minden futamon pontszerző helyen ért célba.

Kovács_Bálint-Kakuszi_Ádám
Kovács_Bálint-Kakuszi_Ádám

A H-Moto Team sportigazgatója, Rizmayer Gábor szerint a két fiatal pilóta fejlődése szempontjából ennél jobb körülmények nem is adódhattak volna, mint amilyen a Hungaroringen volt a verseny során. Miután mindketten olyan sorozatban állnak rajthoz (Kakuszi az ADAC Junior Cupban, míg Kovács a német Suzuki GSX-R Cupban), ahol nem ritkák az esős versenyek, nagyon kellenek az ilyen csapadékos napok, hogy a magyar pilóták még alaposabban fel tudjanak készülni a nemzetközi versenyekre.

Kakuszi Ádámra tehát már a hétvégén versenyek várnak, míg Kovács Bálint előbb részt vesz a GSX-R Cup hivatalos, szezon előtti tesztjén, majd jövő hétvégén már ő is „élesben” húzhatja 1000 köbcentis motorja gázkarját az oscherslebeni versenypályán.

További korosztályos hírekMOTORSPORTBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik