Műugrás: nincs szakember, az idén nem lesz korosztályos és felnőtt ob sem

Vágólapra másolva!
2017.12.14. 19:25
Címkék
Veisz Ábel, Veres Kamilla, Abay Dániel, Hais Dorottya. Négyen azok közül, akik a műugrók tavalyi korosztályos országos bajnokságán aranyérmet vehettek át. Az idén sem ők, sem társaik nem állhatnak fel a dobogóra, mert – noha az előzetes versenynaptárban december 16-17-i dátummal szerepelt – elmarad a sportág legjelentősebb hazai eseménye. Természetesen szerettük volna megtudni a „sporttörténeti” annullálás okait – szerény sikerrel jártunk.

Munkatársunktól – utanpotlassport.hu Az minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy nem szokványos, ha egy sportágban nem tartják meg az adott esztendő emblematikus eseményét, az országos bajnokságot. Olyannyira nem az, hogy az általunk megkérdezett tapasztalt sportolók, sportvezetők nem is emlékeznek hasonlóra a futballtól a dartsig. Magától értetődő tehát, hogy szerettünk volna tájékozódni az illetékeseknél, mi vezetett odáig, hogy – az EMMI Sportért Felelős Államtitkárságától szerkesztőségünkbe eljuttatott szakvélemény szerint a Sporttörvény szellemével is szembe menve – elmarad az idei ob. Nos, csak részsikerről tudunk beszámolni. Hiába próbáltunk ugyanis feltenni kérdéseket – melyekből lett volna néhány azok közül is, amelyekkel sportolók, szülők és edzők fordultak hozzánk – a Magyar Műugró Szövetség munkatársainak, eredménytelen volt a próbálkozásunk. Két nap elteltével aztán Simon Tamás, a szervezet főtitkára udvarias hangú e-mail üzenetet küldött, amelyben rávilágít a sportág jelenlegi lehetetlen – a gyanítottnál is súlyosabb – állapotaira. Közleményét tartalmi változtatás nélkül adjuk tovább.Munkatársunktól – utanpotlassport.hu Az minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy nem szokványos, ha egy sportágban nem tartják meg az adott esztendő emblematikus eseményét, az országos bajnokságot. Olyannyira nem az, hogy az általunk megkérdezett tapasztalt sportolók, sportvezetők nem is emlékeznek hasonlóra a futballtól a dartsig. Magától értetődő tehát, hogy szerettünk volna tájékozódni az illetékeseknél, mi vezetett odáig, hogy – az EMMI Sportért Felelős Államtitkárságától szerkesztőségünkbe eljuttatott szakvélemény szerint a Sporttörvény szellemével is szembe menve – elmarad az idei ob. Nos, csak részsikerről tudunk beszámolni. Hiába próbáltunk ugyanis feltenni kérdéseket – melyekből lett volna néhány azok közül is, amelyekkel sportolók, szülők és edzők fordultak hozzánk – a Magyar Műugró Szövetség munkatársainak, eredménytelen volt a próbálkozásunk. Két nap elteltével aztán Simon Tamás, a szervezet főtitkára udvarias hangú e-mail üzenetet küldött, amelyben rávilágít a sportág jelenlegi lehetetlen – a gyanítottnál is súlyosabb – állapotaira. Közleményét tartalmi változtatás nélkül adjuk tovább.

A gyerekek a hét végén a parton maradnak Forrás: Toronymagas Műugró SE
A gyerekek a hét végén a parton maradnak Forrás: Toronymagas Műugró SE

A gyerekek a hét végén a parton maradnak  •  Forrás: Toronymagas Műugró SE

„A Magyar Műugró Szakszövetség versenyirodája a jelen pillanatban nem működőképes. A pályafutásukat befejező versenyzőkkel együtt az állandó szervezők is befejezték tevékenységüket. A legutóbbi versenyen már a versenyiroda-vezető egyben bíráskodott is, illetve a bírók többsége a versenyen résztvevő versenyzők edzői közül került ki.

A 2017. évi felnőtt és korosztályos országos bajnokság megrendezéséhez kértük a tagegyesületek segítségét a szükséges versenyirodai és személyi követelményekre vonatkozó előírások betarthatóságához. A beérkezett felajánlások alapján a felelős megrendezéshez nem áll rendelkezésre valamennyi feltétel. Különösen aggasztó a gyakorlott versenyiroda-vezető hiánya. Nem kockáztathatjuk, hogy a gyakorlatlan csapat- és irodavezető mellett vagy nélkül a verseny elvárható színvonalon történő lebonyolítása sérüljön, illetve a bíráskodás tisztasága megkérdőjelezhető legyen a bíró-edzők többsége miatt.

Fentiek alapján az elnökség egyhangúlag a 2017. évi felnőtt és korosztályos országos bajnokság elhalasztását támogatta.

A műugrósport új vezetése tisztában van a sportág kezdetleges állapotával, amely az elmúlt húsz évben is fennállt. A családi sportágból valódi versenysportágat kíván létrehozni. Az elnökség új stratégia készítését határozta el. A PricewaterhouseCoopers Könyvvizsgáló Kft. ezt jelenleg is végzi, előkészíti, az edzők, egyesületi vezetők meghallgatása folyik. Ez évben elkezdődött egy OKJ-s edzőképzés, 2018-ban a LEN által szervezett edzőképzést az MMSZ vállalta fel, hogy minél több magyar érdeklődő vehessen azon részt.”

Kikértük az EMMI Sportért Felelős Államtitkárságának a véleményét is az ügy kapcsán, és a következő választ kaptuk.
„Az országos sportági szakszövetségek alapvető feladata a sportról szóló 2004. évi I. törvény 22. § (1) bekezdésében foglaltak alapján, hogy a sportág nemzetközi szabályaival összhangban kialakítsa a sportág versenyrendszerét, e versenyrendszer alapján szervezze a sportág versenyeit (pl. megrendezze az országos bajnokságot, a Magyar-kupát stb.), meghatározza a sportág hazai versenynaptárát és nemzetközi versenyeken, mérkőzéseken való részvételét. A sportág versenyrendszerének működtetése, azaz a versenyeinek megszervezése magában foglalja az utánpótlás-korosztály versenyrendszerben szervezett viadalait is, amelyhez hozzátartozik a versenyiroda, vagy annak feladatai ellátó egyéb egység vagy szervezet működtetése.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik