Leiner Soma – utanpotlassport.hu Nincs egyszerű helyzetben a magyar U21-es labdarúgó-válogatott, ami az Európa-bajnoki kvalifikációt illeti. Michael Boris együttesét minden bizonnyal a legnehezebb csoportba sorsolták: a 2015-ös kontinensbajnok svédek mellett a belgák és a törökök is a mieinkkel egy hatosba kerültek, kiegészülve a máltai és a ciprusi együttessel.

Még inkább árnyalja az esélyeket, hogy a hatosból mindössze egy válogatott jut el biztosan a 2019-es, olasz–san marinói, közös rendezésű Európa-bajnokságra. A kilenc csoportmásodik közül a négy legjobb is kvalifikálja magát, így alakul ki a tizenkét csapatos mezőny.

Bár megvolt az esélye a győzelemre a magyar U21-es válogatottnak, végül be kellett érnie egy ponttal Törökországban Fotó: mlsz.hu

Bár megvolt az esélye a győzelemre a magyar U21-es válogatottnak, végül be kellett érnie egy ponttal Törökországban  •  Fotó: mlsz.hu

Azt, hogy két meccs után mennyire áll jól a magyar válogatott, nehéz megmondani. Az eredmények szempontjából nem lehetünk csalódottak, hiszen a máltaiakat – ha nyögvenyelősen is – de sikerült legyőzni hazai pályán, míg októberben a törökök ellen idegenben, jó meccsen szereztek egy pontot a mieink. Nem egyszerű azonban kiigazodni a tabellán, hiszen a többi csapat már legalább három meccset játszott, a belgák és a ciprusiak pedig már négy találkozón vannak túl.

Ha a selejtezősorozat eddigi eredményeit, illetve az együttesek közelmúltját vizsgáljuk, kijelenthető: a csoport papíron legerősebb együttese érkezik pénteken a Szusza Ferenc Stadionba. A svédek két esztendővel ezelőtt megnyerték az U21-es Európa-bajnokságot, és az idei kontinensviadalon is részt vettek, igaz, már a csoportkörben búcsúra kényszerültek. Az együttes vezetőedzője a korábbi 116-szoros válogatott Roland Nilsson, aki az előbb említett, csúfosra sikerült Európa-bajnokság után vette át az irányítást. A kötelező győzelmeket eddig hozta a csapat a kvalifikáció során: a ciprusi és a máltai válogatottat is három góllal verték a svédek, míg a hasonlóan erős belgákkal idegenben játszottak döntetlent. A mieink szempontjából szerencsés körülmény, hogy Alexander Isak, a Borussia Dortmund támadója térdproblémái miatt kihagyja a találkozót.

Sérülésekből a magyar válogatottnak is kijutott az elmúlt hetekben, több alapember is kidőlt, illetve vannak játékosok, akiknek szereplése erősen kérdéses. Biztosan nem lesz ott a pénteki csapatban Vida Máté, Spandler Csaba és Horváth Dániel, előbbit a keretben klubtársa, Kleisz Márk váltotta, de Zima Dániel és Nagy Zsombor is utólag kapott meghívót. Kisebb sérüléssel bajlódik Kecskés Ákos és Zsótér Donát is, de az ő szereplésükben még bizakodhat Michael Boris. A keretben ezúttal is az NB I-es labdarúgók dominálnak, több olyan játékos került be az együttesbe, aki ebben az évadban vált alapemberré csapatában, így az újpesti Pávkovics Bence vagy a mezőkövesdi Szalai Attila. A légiósok közül szót érdemel az Egyesült Államokban remek szezont zárt Sallói Dániel, vagy az Ausztriában remeklő Szoboszlai Dominik.

A selejtezősorozat eddigi legnagyobb kihívása előtt áll tehát U21-es labdarúgó-válogatottunk, a találkozó pénteken, 17 órakor kezdődik a Szusza Ferenc Stadionban. A mérkőzésre ingyenes a belépés.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport