Labdarúgás: 2017 az angol utánpótlás esztendeje volt

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.15. 11:22
Címkék
Négy korosztályban rendeztek kontinens- és világbajnokságot a labdarúgó-utánpótlás idei évében. Meglepetésekből nem volt hiány, hiszen korábban háttérbe szorult, vagy frissen fejlődésnek indult válogatottak is remekeltek. Az elmúlt időszakban gyengélkedő angolok fantasztikus teljesítménye is meglepetésnek számít, a háromoroszlánosok két világbajnoki, illetve egy Európa-bajnoki címmel gazdagodtak 2017-ben.

Leiner Soma – utanpotlassport.huBőséges kínálat várt a utánpótlásfutball híveire 2017-ben, hiszen három Európa-bajnokságot, illetve két világbajnokságot rendeztek. A legfiatalabb, vagyis az U17-es korosztályban mindkét viadal helyet kapott a naptárban, az U19-ben és az U21-ben az öreg kontinens, az U20-as évjáratban pedig a földkerekség legjobb fiatal labdarúgói mérték össze tudásukat.Leiner Soma – utanpotlassport.huBőséges kínálat várt a utánpótlásfutball híveire 2017-ben, hiszen három Európa-bajnokságot, illetve két világbajnokságot rendeztek. A legfiatalabb, vagyis az U17-es korosztályban mindkét viadal helyet kapott a naptárban, az U19-ben és az U21-ben az öreg kontinens, az U20-as évjáratban pedig a földkerekség legjobb fiatal labdarúgói mérték össze tudásukat.

Remek teljesítményt nyújtott a horvátországi Eb-n Szélesi Zoltán együttese Forrás: mlsz.hu
Remek teljesítményt nyújtott a horvátországi Eb-n Szélesi Zoltán együttese Forrás: mlsz.hu

Remek teljesítményt nyújtott a horvátországi Eb-n Szélesi Zoltán együttese  •  Forrás: mlsz.hu

A magyar szurkolóknak az U17-es, horvátországi Eb adta a legnagyobb örömöt, hiszen bő tíz év után kvalifikáltak a mieink a korosztály kontinensviadalára. Utoljára 2006-ban a Gulácsi Péter, Koman Vladimir, Németh Krisztián fémjelezte generáció jutott el a legjobb nyolc közé, akkor azonban nem sikerült túlélni a csoportkört. Szélesi Zoltán együttese viszont nem csupán túlélte, hanem megnyerte kvartettjét, legyőzte a nyitómeccsen franciákat (!), három pontot szerzett a feröeriek ellen is, míg a skótokkal döntetlent játszott. Sajnos, a törökök a negyeddöntőben a végállomást jelentették Szoboszlaiéknak, s miután a helyosztót a franciák nyerték – ezzel keretbe foglalva a magyar csapatnak az Eb-t – a mieink a hatodik helyen zártak. A helyezés nem, de ami azzal járt, az fájt: az őszi világbajnokságra ugyanis csak az öt legjobb kvalifikált. A teljesítményre ettől függetlenül nem panaszkodhattunk, ígéretes generációt ismerhettünk meg. Visszatérve az Eb-re: a döntőben a spanyolok és az angolok 2−2-re végeztek, a tizenegyeseket követően pedig az Armada örülhetett.

Az imént említett világbajnokságot októberben Indiában rendezte a FIFA, a legjobb európai országok mellett további öt térségből érkeztek együttesek. A legérdekesebb résztvevő Új-Kaledónia volt, a francia fennhatóság alá tartozó terület sokkal inkább népszerű a lehengerlő tájai, mint futballja révén. Ennek ellenére nem lehetett kifogásolni az óceániai együttes teljesítményét, hiszen a japánok ellen a hajrában egy gólt begyömöszöltek, és az döntetlent ért. Ennél többre nem volt esélyük.

Szót érdemel továbbá Mali útja, a Sasok ugyanis magabiztosan jutottak tovább a csoportból, majd Irakot és Ghánát kiejtve meneteltek az elődöntőig. A tündérmese azonban a négy között véget ért, a spanyolok az útjukat állták, majd a bronzmeccsen a brazilok is. A spanyolokra ezúttal is az angolok vártak, Steve Cooper együttesének megadatott az esély a visszavágásra. A szigetországiak éltek is vele, és nem akárhogyan: a gólkirály, Rhian Brewster, illetve a vébé legjobbjának megválasztott Phil Foden vezetésével 5−2-re nyertek, és felértek a világ tetejére.

Az eggyel idősebb, az U19-es generációnak„csak” Európa-bajnokság jutott az idén, amelynek Grúzia adott otthont. Ebben a korosztályban mindössze nyolc csapat kvalifikált, így a csoportkör után egyből az elődöntők következtek. A négy között portugál–holland, illetve angol–cseh párharcot rendeztek, mindkét mérkőzés 1−0-val ért véget. A fináléban a luzitánok ugyan gyorsan egyenlítettek Keith Downing legénysége ellen a második félidőben, de Nmecha góljának köszönhetően az angolok ebben a korosztályban is diadalmaskodtak.

Anglia 1966 óta az első világbajnoki címét ünnepelhette a nyáron Forrás: Daily Express
Anglia 1966 óta az első világbajnoki címét ünnepelhette a nyáron Forrás: Daily Express

Anglia 1966 óta az első világbajnoki címét ünnepelhette a nyáron  •  Forrás: Daily Express

És hol volt még a vége?... Az U20-as vébét a Koreai Köztársaságban rendezték, hagyományosan ezt tartják az utánpótlástornák csúcsának, hiszen ennél idősebbeknek már nem rendeznek korosztályos világbajnokságot. A huszonnégy csapatos tornán az óceáni térségből – Új-Zéland mellett – Vanuatu tette tiszteletét, de nem sok vizet zavart. Ellentétben a zambiai válogatottal, amely legyőzte a portugálokat a csoportkörben, és a kvartett élén zárt. A nyolcaddöntőben aztán a németeket is kiütötte. A Chipolopolóknak, azaz „a rézgolyókként” emlegetett afrikaiaknak az olaszok jelentették a végállomást a nyolc között.

A legnagyobb meglepetést azonban mégsem ők, hanem a venezuelai fiatalok okozták. A dél-amerikai együttes maximális pontszámot gyűjtött a csoportkörben, majd a japán, az amerikai és az uruguayi válogatottat búcsúztatta az egyenes kieséses szakaszban, így eljutott a fináléig. Rafael Dudamel tanítványainak teljesítménye önmagában is mesébe illő volt, de a hazájukban kitört politikai belháború fényében még inkább elismerést érdemel; 66 fiatal halt meg a nyáron kormányellenes tüntetéseken.

Nem meglepő, hogy a skarlátvörösökre az angolok vártak a döntőben, kiélezett mérkőzésnek lehettünk szemtanúi. Az evertonos Dominic Calvert-Lewin góljával a szigetországiak előnybe kerültek, és bár a dél-amerikaiak tizenegyest is rúghattak a hajrában, Adalberto Penaranda hibázott, így a háromoroszlánosok nyerték a vébét, történetük során először.

Az U21-es korosztályban már kész futballistákat vehettünk górcső alá a lengyelországi Európa-bajnokságon. Főleg, hogy a korhatárt a selejtezők kezdetére állapították meg, így 23 évesek is szép számmal vettek részt.

Lelőjük a poént... Itt nem nyertek az angolok. De közel voltak hozzá, hiszen az elődöntőben csak tizenegyesekkelbizonyultak jobbnak a németek. A másik ágon a spanyolok 3−1-re győztek az olaszok ellen a négy között. Az Armada mindhárom gólját Saúl Niguez, az Atlético Madrid felnőttválogatottja, míg az Azzurri szépítő találatát a Juventus kiválósága, Federico Bernardeschi szerezte. Az ismerős nevek is jelzik: az Eb-n remek volt a felhozatal.A német–spanyol finálét végül Mitchell Weiser gólja döntötte el, így a Nationalelf legalább egy komoly sikert elkönyvelhetetett erre az esztendőre.

Hiba lenne azonban azt állítani, hogy felborultak az utánpótlás-labdarúgás erőviszonyai. Bár az angolok szereplése meglepetésként hatott, az európai országok továbbra is uralták a világ élvonalát. Viszont jó volt új országokat felhelyezni a futballtérképre, megismerni új kultúrákat, amelyek változatosabbá tették a világversenyeket.

Jövőre ennél szűkösebb lesz a program, hiszen világbajnokságot nem rendeznek, az U17-es, illetve az U19-es korosztályra viszont kontinensviadal vár. A magyar válogatott még mindkét eseményre kvalifikálhat, hiszen csapataink a tavaszi elitkörbe jutottak.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik