Kosárlabda: mérlegen a korosztályos válogatottak

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.22. 09:00
Címkék
Összeállításunkban szemügyre vesszük a nagypályás korosztályos kosárlabda-válogatottak nyári szereplését, és megvonjuk az összesen nyolc világverseny mérlegét.

Lakner Gábor Hat Európa-bajnokság, egy világbajnokság és két csapat részvételével megrendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál: ez volt a nagypályás magyar korosztályos kosárlabda-válogatottak nyári menetrendje. Mozgalmas volt, pláne azoknak, akik mind a nyolc rendezvényt végigkövették, akár honlapunk rendszeres, napi tudósításain keresztül. Írásunkban összegezzük, hogyan teljesítettek a csapataink a különböző tornákon.Lakner Gábor Hat Európa-bajnokság, egy világbajnokság és két csapat részvételével megrendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál: ez volt a nagypályás magyar korosztályos kosárlabda-válogatottak nyári menetrendje. Mozgalmas volt, pláne azoknak, akik mind a nyolc rendezvényt végigkövették, akár honlapunk rendszeres, napi tudósításain keresztül. Írásunkban összegezzük, hogyan teljesítettek a csapataink a különböző tornákon.

Studer Ágnes
Studer Ágnes

Studer Ágnes az U20-as Eb All Star-csapatában is helyet kapott  •  Forrás: FIBA

Kezdjük a sort a lányokkal, méghozzá életkor szerint fölülről lefelé haladva! Az U20-as női válogatott remekül szerepelt a portugáliai Matosinhosban megrendezett A divíziós Európa-bajnokságon. Cziczás László együttese kiváló játékkal nyűgözte le a kontinens élvonalát, és az értékes ötödik helyet szerezte meg. Talán ha a negyeddöntőben nem a spanyolokkal kerül szembe a csapat, még az érem sem lett volna elképzelhetetlen, de hiányérzetünk nem lehet a tornával kapcsolatban.

Az U18-as leányválogatott duplázott, hiszen a tavalyi Eb-ötödik helyének köszönhetően pályára léphetett az U19-es világbajnokságon az olaszországi Udinében. Balogh Judit együttese bevallottan felkészülésre használta fel a tornát a hazai rendezésű U18-as kontinensviadal előtt, de a kilencedik helynél több volt a csapatban. Az elrontott csoportkör miatt a nyolcaddöntőben a franciák következtek, az ellenük elszenvedett vereség után pedig a kilencedik hely volt a maximum, amit ki lehetett hozni a tornából – ezt legalább sikerült is.

U18 Juhász Dorka 2
U18 Juhász Dorka 2

Juhász Dorka kiválását nem bírta el az U18-as leányválogatott  •  Forrás: FIBA

A Sopronban megrendezett U18-as A divíziós Eb-n az éremszerzés volt a cél, és megkockáztatjuk, hogy a végső győzelemre is esélyes volt a magyar válogatott. A negyeddöntőben azonban elszálltak az érmes remények. Sajnos a csapat legeredményesebb játékosának, Juhász Dorkának a találkozó 24. másodpercében elszenvedett, súlyos térdsérülése megbontotta az egységet, és két negyeden keresztül nem sikerült megtalálni a megoldást a pótlására. A hajrára összeállt a játék, de akkor már késő volt. A csapat a folytatásban Dorka nélkül is becsülettel behúzta az ötödik helyet, megismételve ezzel tavalyi teljesítményét, de amíg az bravúr volt, ez most némiképp csalódás. Az Eb-t egyébként a negyeddöntőben minket legyőző belgák nyerték…

Dombai Réka
Dombai Réka

Dombai Réka az U16-os Eb All Star-csapatában is szerepelt  •  Forrás: FIBA

A nyár legkellemesebb meglepetése az U16-os leányválogatott szereplése volt. Mészárosné Kovács Andrea – egyébként sérülésektől sújtott – együttese a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon és a Bourges-ban tartott A divíziós kontinensviadalon egyaránt ezüstérmet nyert, ami nagyon ritkán fordul elő magyar csapattal. A teljesítményről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, a szövetségi edző honlapunknak hosszabban is értékelte a fantasztikus nyári szereplést.

És most jöjjenek a fiúk, akik mindhárom korosztályban a B divíziós Európa-bajnokságon szerepeltek! Az U20-as férfiválogatott a tizenegyedik helyet szerezte meg Nagyváradon, ami jó eredménynek számít. Forray Gábor ugyanis zömében a felső korhatárnál egy évvel fiatalabb játékosokkal utazott el az Eb-re, így jövőre még ennél is jobb szereplésben bízhatunk. Kevésen múlt ráadásul a nyolc közé jutás, a portugálok ellen hosszabbításra engedett, majd elbukott mérkőzés hiányzott csak hozzá.

U16 Fekete Dávid
U16 Fekete Dávid

Az U16-os fiúválogatott szépen helytállt mindkét tornáján  •  Forrás: FIBA

Az U18-as fiúválogatott nagyon rossz kezdés után magára talált Tallinnban, és szintén a középmezőnyben, a tizenkettedik helyen fejezte be a kontinensviadalt. Ferenczi Tamás csapata két éve a tizenharmadik helyen zárt az U16-osok között, így sikerült előrelépni egy helyezést. Amennyiben a fiúk a szoros végjátékokban koncentráltabbak, a nyolc közé jutás sem lett volna elérhetetlen a csoportkörben, ebben mindenképpen fejlődni kell a következő időszakban.

Az U16-os fiúk a lányokhoz hasonlóan dupláztak, Váradi Attila együttese az EYOF-on és a szokás szerint Szófiában megrendezett Eb-n lépett pályára. A legfiatalabb korosztály kellemes meglepetést okozott, a csapat Győrött – többek között az A divízióban szereplő olaszokat is legyőzve – a hatodik helyet szerezte meg, a kontinenstornán pedig nyolc közé jutott, míg a helyosztókon újabb mérkőzést nyerve a hetedik helyen zárt. Ígéretes bemutatkozás.

Összességében nem lehetünk elégedetlenek a teljesítménnyel, csupán az U18-as lányok szerencsétlen körülmények között elmaradt érme miatt munkálhat bennünk némi hiányérzet.

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik