Korcsolyasportok: világversenyek egész sora előtt az utánpótlás is

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.09. 09:07
Címkék
Egy hónap múlva, február 9-én kezdődik a téli olimpia a dél-koreai Pjongcsangban. A magyar korcsolyasportok képviselői – köztük az utánpótláskorú versenyzők – sűrű időszak előtt állnak. Természetesen az olimpia áll a középpontban, de egyéb világversenyek sora is vár a válogatottakra. Ráadásul minden készen áll a jövő zálogát jelentő Nemzeti Korcsolyázó Központ építésének megkezdésére.

Krasznai Bence –utanpotlassport.hu Éppen egy hónappal a téli olimpia február 9-i rajtja előtt Orendi Mihállyal, a sportági szövetség ügyvezető igazgatójával – nem mellékesen a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökével – volt miről beszélgetni. Már csak azért is, mert a hazai sportvezetés emblematikus alakja minden idők legsikeresebb olimpiai szereplését várja a korcsolyázóktól (elsősorban persze az utánpótlásból csak nemrégiben kiöregedett Liu testvérek fémjelezte short trackesktől); úgy véli, egy érem, illetve 12 olimpiai pont reálisan tervezhető.Krasznai Bence –utanpotlassport.hu Éppen egy hónappal a téli olimpia február 9-i rajtja előtt Orendi Mihállyal, a sportági szövetség ügyvezető igazgatójával – nem mellékesen a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökével – volt miről beszélgetni. Már csak azért is, mert a hazai sportvezetés emblematikus alakja minden idők legsikeresebb olimpiai szereplését várja a korcsolyázóktól (elsősorban persze az utánpótlásból csak nemrégiben kiöregedett Liu testvérek fémjelezte short trackesktől); úgy véli, egy érem, illetve 12 olimpiai pont reálisan tervezhető.

A dél-koreai ötkarikás seregszemlén három, még utánpótláskorú lány is jégre: rövid pályás gyorskorcsolyában az egyaránt 19 esztendős Jászapáti Petra és Bácskai Sára Luca, míg műkorcsolyában vagy a 19 éves Tóth Ivett, vagy a nála alig fiatalabb Medgyesi Fruzsina lehet a befutó.

Jászapáti Petra (balról) és Bácskai Sára Luca utánpótláskorúként készül a téli olimpia rövid pályás gyorskorcsolya-versenyeire FORRÁS: MOKSZ.HU
Jászapáti Petra (balról) és Bácskai Sára Luca utánpótláskorúként készül a téli olimpia rövid pályás gyorskorcsolya-versenyeire FORRÁS: MOKSZ.HU

Jászapáti Petra (balról) és Bácskai Sára Luca utánpótláskorúként készül a téli olimpia rövid pályás gyorskorcsolya-versenyeire FORRÁS: MOKSZ.HU

De lesz még feladat az olimpia előtt is: a rövid pályásokra a drezdai felnőtt Európa-bajnokság vár, a moszkvai felnőtt műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság pedig január 15-én kezdődik. A játékok után, márciusban folytatódik a nagyüzem: short trackban junior-világbajnokság Lengyelországban, felnőtt-vb Kanadában, míg műkorcsolyában és jégtáncban junior-, illetve felnőtt-világbajnokság szerepel a programban Bulgáriában, illetve Olaszországban, miközben a hosszúpályás korisok az Egyesült Államok-beli junior-vb-re készülnek.

Habár nagyon sok reményteljes fiatal versenyzőnk van, rengeteg a teendőnk az utánpótlás-nevelésben – összegez Orendi. – A válogatott kerettagoknak igyekszünk minden feltételt megteremteni, garantálni a színvonalas központi felkészülést, hasonlóképpen az olimpiai csapatéhoz. Valamennyi szakágunkban jó az esély arra, hogy fiataljaink a jövőben ne csak ott legyenek a nemzetközi élvonalban, hanem eredményesen is szerepeljenek a világversenyeken. Ezzel együtt a fő feladatunknak azt tekintjük, hogy növeljük a létszámot a legalsó korosztályokban. Csupán a példa kedvéért: a műkorcsolyát meglehetősen kevés fiú választja jelenleg, úgyhogy nagy erőket kell mozgósítanunk a népszerűbbé tételéért.

A hazai korcsolyasportok forradalmi változáson mehetnek át, hiszen – a tervek szerint – 2021-ig elkészül a Nemzeti Korcsolyázó Központ a mostani Millenáris Velodrom és a Kisstadion területén. A tízezer néző befogadására alkalmas centrum központi létesítménye a 400 méteres fedett gyorskorcsolyapálya lesz. Emellett kialakítanak négy, egyenként 60x30 méteres gyakorló jégpályát is. Ami a sportszakmát illeti: a szövetség komplett akadémia rendszer bevezetését határozta el, amelynek keretében a legtehetségesebb versenyzők kollégiumi rendszerben sportolhatnak, tanulhatnak.

A korcsolyasport palotájával kapcsolatban természetesen felfokozottak a várakozásaink, és aligha szorul magyarázatra, hogy mit jelent majd egy ilyen létesítményegyüttes az egyes szakágaknak – tette hozzá az ügyvezető igazgató.Egyszersmind abban is bízunk, hogy a nemzetközi színvonalú központban rendszeresen megfordulnak külföldi sportolók, akik nálunk készülnek fel következő feladataikra. A legfontosabb cél azonban az, hogy az eddigieknél vonzóbbá váljanak a korcsolyasportok a hazai gyerekek számára. Semmi kétségem sincs afelől, hogy rohamosan gyarapszik a jeges sportokat választó fiatalok száma, és az utánpótláskeretünk létszáma is hamarosan a duplájára nő.”

További korosztályos hírek aKORCSOLYASPORTOKBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik