Karate: temérdek érmet nyert az utánpótlás a Szlovák GP-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.13. 11:30
Címkék
Nemesfém-behozatali szabályt tán nem sértettek, de hogy az eddigi sportági „aranyhatárt” átlépték a javarészt az utánpótlás-korosztályba tartozó karatésaink a hét végi medálhalmozással, az egészen bizonyos. Tudniillik a poggyászukat 65 éremmel megterhelve tértek haza Pozsonyból, a Szlovák Nagydíról: a szállítmányba nem kevesebb mint 18 aranyat pakolva.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu A felnőttek mellett zömmel a tinédzser korosztályt megmozgató Szlovák Grand Prix-n Magyarország karatés csapata az országok összevetésében a második helyen végzett a házigazdák együttese mögött, s ez már önmagában nagy szó, hiszen a 26-ból összesen 22 ország szerzett érmet a nem mellesleg csaknem másfél ezer harcművészt felsorakoztató küzdősporteseményen.Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu A felnőttek mellett zömmel a tinédzser korosztályt megmozgató Szlovák Grand Prix-n Magyarország karatés csapata az országok összevetésében a második helyen végzett a házigazdák együttese mögött, s ez már önmagában nagy szó, hiszen a 26-ból összesen 22 ország szerzett érmet a nem mellesleg csaknem másfél ezer harcművészt felsorakoztató küzdősporteseményen.

A karatét sem lehet elég korán kezdeni... Forrás: starline.sk
A karatét sem lehet elég korán kezdeni... Forrás: starline.sk

A karatét sem lehet elég korán kezdeni...  •  Forrás: starline.sk

Amely pedig nem pusztán az egyik legjelesebb versenyük minden évben a karatésoknak – lévén a víkenden lezajlott szlovákiai GP már a 38-as sorszámot viselte –, hanem a mostani az egyik állomása is volt a májusi újvidéki Európa-bajnokság előtti pontszerző sorozatnak. Utóbbi tény a felnőttekre hathatott különösen pezsdítően, az ifjabb nemzedék jeles reprezentánsait pedig a leginkább az ösztönözhette, hogy a különböző korosztályok megannyi tehetsége egymással szemben mérhette fel, hol tart a japán eredetű, és a 2020-as tokiói olimpián a hivatalos programban is bemutatkozó sportág műhelytitkainak elsajátításában. Kevésbé fennkölt stílusban: ki-ki megtapasztalhatta, hányan jobbak nála (legalább is egyelőre) a kategóriájában.

A szervezők dolgát alaposan megnehezíthette, hogy a monstre mezőnyben már-már megszámlálhatatlanul sok – azért némi utánajárás után csak kiderült, hogy 90 (!) – eredményhirdetés zajlott, miután mind a hölgyeknél, mind az uraknál formagyakorlatban (kata) és küzdelemben (kumite), egyéniben és csapatban is rendeztek versenyeket, a gyermek-, kadét- és junior-korcsoportban egyaránt. Fiataljaink egymást múlták felül a karatés kincsfelhalmozásban, s a tatamin véget ért egyéni döntők után tizenkettőnek – köztük 8 és 21 évesnek is – a kezét emelték a magasba.

Nyugodtan beszélhetünk akár a bőség zavaráról is, hiszen külön mellékletet kéne kibocsátanunk – még a felnőtt sikeremberek „mellőzése” esetén is –, ha valamennyi magyar dobogóst felsorolnánk. A dicsőséglistára bizony csupán a tinédzserek – és az U21-esek – győzői fértek, a „feliratkozáshoz” már az ezüst is kevés volt ezúttal...

Említsük még meg, hogy a Szlovák GP-n klubsorrendet is hirdettek, s ott sincs szégyellnivalónk, sőt: a 116 egyesület rangsorában az MTK a második, az UTE pedig hatodik lett, emellett az is figyelemre méltó, hogy a Vasas formagyakorlatos gárdája aranyérmes lett a kadét/junior csapatok küzdelmében.

A végső összesítés szerint pedig – a felnőttek és a para-karatésok eredményeit is figyelembe véve:– a magyar harcművészek együttesen 18 aranyat, 17 ezüstöt és 30 bronzot hoztak haza a szlovák fővárosból.

SZLOVÁK GRAND PRIX, POZSONY
A magyar egyéni győztesek
Leányok
Formagyakorlat
U12: Takács Eszter (MTK)
Küzdelem
U10, 27 kg: Dalnoki Szofi (MTK)
U12, 30 kg: Hecker Bojana (UTE)
U12, 40 kg: Bogdán Panna (UTE)
Kadét, 54 kg: Ilankovic Aleksandra (MTK)
U21, 68 kg: Takács Virág Vivien (Toriki Team)
U21, 68 kg: Czagány Dóra (MTK)
Fiúk
Küzdelem
U8, 22 kg: Fischer Ádám Hunor (MTK)
U12, 30 kg: Nagy Levente (KSI)
U14, 40 kg: Istók Márk (MTK)
U14, +55 kg: Bartos Norbert (MTK)
U21, 75 kg: Erdős Martin (MTK)

Egyéb korosztályos hírek KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik