Kajak-kenu: mérlegen a 141 érmet hozó utánpótlás

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.10. 09:09
Címkék
Az utánpótláskorú kajak-kenusok az idén is remek eredményeket értek el, a hat korosztályos világversenyen összesen 141 érmet szereztek. Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány szerint fontos kiemelni, hogy a fiatalok valamennyi szakágban jól teljesítettek. Az utánpótlás szövetségi kapitány, Dónusz Éva fontosnak tartja, hogy a legjobbak mögötti, úgymond második vonalnak is folyamatosan lehetőséget adjanak.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.hu A magyar kajak-kenu jövőjéért úgy tűnik, nem kell aggódniuk a sportág vezetőinek. Az utánpótlás-válogatottak az idén is sikert sikerre halmoztak a nyári világversenyeken. A számok magukért beszélnek: hat korosztályos világversenyen összesen 141 érmet szereztek a magyar egységek. A gyorsasági, valamint a maratoni világ- és Európa-bajnokságokon, az Olimpiai Reménységek Versenyén és az EYOF-on 62 arany, 47 ezüst és 32 bronz volt a termés. Az országok közötti pontversenyt mind a hat viadalon a magyar küldöttség nyerte.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.hu A magyar kajak-kenu jövőjéért úgy tűnik, nem kell aggódniuk a sportág vezetőinek. Az utánpótlás-válogatottak az idén is sikert sikerre halmoztak a nyári világversenyeken. A számok magukért beszélnek: hat korosztályos világversenyen összesen 141 érmet szereztek a magyar egységek. A gyorsasági, valamint a maratoni világ- és Európa-bajnokságokon, az Olimpiai Reménységek Versenyén és az EYOF-on 62 arany, 47 ezüst és 32 bronz volt a termés. Az országok közötti pontversenyt mind a hat viadalon a magyar küldöttség nyerte.

Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány nem is értékelhette másként az utánpótláskorú versenyzők idei teljesítményét, mint csillagos ötösre.

„Ha a számszerű eredmények mögé nézünk, ki kell emelnem azt a tényt, hogy valamennyi szakágban jók voltak a fiatalok. A lányok különösen meggyőző teljesítményt nyújtottak, közöttük ráadásul alkatilag és technikailag is kiemelkedő versenyzőink vannak. Nagy öröm volt a Slihoczki Ádám, Szőke Attila kenupáros szerepelése, az idén végre azt hozták a fiúk, amit tudnak,sokat várok tőlük jövőre, a huszonhárom éven aluliak között. Talán a fiú kajakosok szerepeltek kicsit halványabban, Varga Ádám kivételével, aki egyéni világbajnokságot nyert, de mindig vannak ilyen korosztályok. A lány kenuban már most látszik, milyen nagy motivációt jelent az, hogy olimpiai szám lett, egyre több a jó versenyző. Nagy Biankát és Molnár Csengét kell itt külön kiemelnem, a kajakos lányok mezőnyében Gazsó Dorka, valamint a Bakó Olga, Biben Karina kettős emelkedett ki a többiek közül. A fiú kenusok versengésében pedig Zombori Dominik, Zupkó Balázs és Kocsis Ádám zárt nagyszerű évet. Felnőttkapitányként megkönnyíti a dolgomat, hogy az utánpótlás ilyen jól áll, nagyon sok fiatalt tudtam az idén beépíteni a nagyválogatottba is. Jól működik nálunk az ifjúság menedzselése, ez a későbbi sikereink záloga is”− értékelte az évet honlapunknak Hüttner Csaba.

Zombori Dominik (elől) jövőre esélyesként vághat neki a korosztályos világversenyeknek
Zombori Dominik (elől) jövőre esélyesként vághat neki a korosztályos világversenyeknek

Zombori Dominik (elől) jövőre esélyesként vághat neki a korosztályos világversenyeknek

A Magyar Kajak-kenu Szövetség pénteken, Egerben tartja őszi közgyűlését, egyben szakmai konferenciáját, ahol Dónusz Éva utánpótlás szövetségi kapitány is beszámol a legfiatalabbak idei teljesítményéről. S mivel az eredmények ismertek, inkább mindezek hátteréről kérdeztük a szakembert, aki szintén kiemelte azt, hogy a magyar fölény valamennyi szakágra érvényes.

„Az utánpótlás-világversenyeken hatvannégy ország kajakosai vettek részt, és csupán négynek sikerült valamennyi szakágban érmet szereznie. Mi vagyunk az egyik, gyakorlatilag minketüldöznek a többiek. Ez persze öröm, de kemény munka áll mögötte. Világviszonylatban egyre kiegyenlítettebb a mezőny, nagyon nehéz nyerni. Azon vagyunk, hogy ne elégedjünk meg a pillanatnyi sikerekkel, és mindig előbbre lépjünk. A klubokban folyik a felbecsülhetetlen munka, a szövetség részéről ahol tudjuk segítjük őket. A versenyeztetési rendszerünk nagyon jó, a kilenc éveseknél kezdődik, s a korosztályok szépen egymásra épülnek. Most fejeztük be például a tizenkét-tizenhárom évesek őszi táboroztatását, és jó volt látni, milyen tehetséges, lelkes gyerekek vannak közöttük”− vélekedik a legfiatalabbakról Dónusz Éva.

A kajak-kenu az egyik legnépszerűbb és legsikeresebb sportág Magyarországon, így a vízitelepekre nem kell sokáig csábítgatni a gyerekeket. Az eredményekhez ugyanakkor nagyon sok munka kell, amihez motivációra is szükség van. Megtartani mindig nehezebb a fiatalokat, mint megszerezni.

„Tisztában vagyunk ezzel a problémával, éppen ezért fordítunk nagy figyelmet az úgymond második vonalra is. Jövőre például hét világverseny lesz, ami egyrészt nagy terhet ró a legjobb fiatalokra, ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy nagyobb létszám versenyezhessen. Az Európa-bajnokságra például nagy valószínűséggel a B csapatunk utazik, ami persze nem jelenti azt, hogy nem lesznek jó eredményeink. A válogatókon nálunk még a második helyért is nagy küzdelem folyik. A válogatott edzőtáborokba is pontosan azért próbálunk minél több gyereket meghívni, hogy érezzék a törődést, a figyelmet, s így kellőképpen motiváltak maradjanak.”

Dónusz Évát a sikeres évvel kapcsolatban arra kértük, azokról a fiatalokról beszéljen, akik az idén váltak igazán ismertté, és a jövőre okozhatnak kellemes meglepetéseket.

„A fiú kenusok közül mindenképpen Zombori Dominiket kell említenem, aki az ORV-n öt számot vállalt, és mind az ötöt megnyerte. Jövőre nagyon komoly eredményeket érhet el. Az egyik legkedvesebb meglepetés számomra a Gönczöl Laura, Opavszky Réka kenupáros győzelme volt ötszáz méteren. Ráadásul fiatal koruk ellenére olyan lányokról beszélünk, akiket nem kell nógatni, tudják mi a dolguk. A kajakosok között Rendessy Eszter és Szellák Szabina remekelt, aztán az ORV-n Kőhalmi Emesével és Rugási Csillával a kajak négyesben is meglepetést okoztak. A fiú kajakosok mezőnyében Kiss Ádámtól, Majoros Mátyástól és Kós Benedektől várok kiugró eredményeket jövőre” –latolgatta az esélyeket Dónusz Éva.

További korosztályos hírekKAJAK-KENUBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik