Jégkorong: négy szapporói hős a Vasas-utánpótlásért

Vágólapra másolva!
2017.12.17. 09:39
Címkék
Szapporó, 2008. A magyar jégkorong-válogatott korábban elképzelhetetlennek hitt sikert ért el, feljutott a világbajnoki A csoportba. A földkerekség tizenhat legjobbja közé. Az akkori főszereplők közül – a hazai sportéletben alighanem egyedülálló módon – négyen is egy klubban dolgoznak, méghozzá utánpótlásedzőként. Szuper Levente, Ladányi Balázs, Horváth András és Peterdi Imre nap mint nap a káposztásmegyeri Jégpalotában adja át a tudását a Vasas fiataljainak.

Bruckner Vince − utanpotlassport.huA magyar jégkorongsport minden bizonnyal legemlékezetesebb sikerét aratott csapatának tagjai a legkevésbé sem szakadtak el a sportágtól. A legjobb példát erre a Vasas mind dinamikusabban fejlődő szakosztálya szolgáltatja: a piros-kékek hokirészlegét a korábbi klasszis kapus, Szuper Levente vezeti, edzőként pedig Ladányi Balázs, Horváth András és Peterdi Imre is a piros-kékek fiataljaival dolgozik.Bruckner Vince − utanpotlassport.huA magyar jégkorongsport minden bizonnyal legemlékezetesebb sikerét aratott csapatának tagjai a legkevésbé sem szakadtak el a sportágtól. A legjobb példát erre a Vasas mind dinamikusabban fejlődő szakosztálya szolgáltatja: a piros-kékek hokirészlegét a korábbi klasszis kapus, Szuper Levente vezeti, edzőként pedig Ladányi Balázs, Horváth András és Peterdi Imre is a piros-kékek fiataljaival dolgozik.

Peterdi Imre (balról) és Szuper Levente Forrás: Vasas SC
Peterdi Imre (balról) és Szuper Levente Forrás: Vasas SC

Peterdi Imre (balról) és Szuper Levente  •  Forrás: Vasas SC

Káposztásmegyeren természetesen senkinek nem kell őket bemutatni. Ha végigmennek a csarnokon, mindenki tudja róluk, korábban mit értek el. Ők a „szapporói hősök”, akik 2008-ban a világbajnokság A csoportjába segítették a magyar válogatottat.

„Kezd vicces lenni a helyzet, hiszen a legkisebbek már nem láthattak minket játszani, legfeljebb a szüleiktől hallottak az eredményeinkről. Ebből is látszik, hogy öregszünk… – mondja mosolyogva Szuper. – Persze a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki megadja nekünk a tiszteletet, öröm ezekkel a gyerekekkel együtt dolgozni. Azon vagyunk, hogy átadjuk nekik az évtizedek alatt megszerzett tudásunkat; szeretnénk, ha egyszer ők is átélnék azt, amit mi annak idején.”

Szuper szavaiból kisüt, egy pillanatig sem volt kérdés, hogy a sportág közelében maradnak-e. Ő például már egészen fiatalon készült a pályafutása utáni időszakra.

„Kisgyerekként lenyűgözött, hogy korábbi remek játékosok, szakemberek képeznek minket. Én már akkor elhatároztam, hogy edző lesz belőlem is. A pályafutásunk vége felé aztán sokat beszélgettünk Ladányi Balázsékkal, hogy milyen jó lenne majd a profi játék után megosztani a tapasztalatainkat a fiatalokkal. Szerencsére, úgy hozta az élet, hogy négyen is újra egy célért dolgozunk.”

Horváth András régebben nem gondolta, hogy edző lesz Forrás: Vasas SC
Horváth András régebben nem gondolta, hogy edző lesz Forrás: Vasas SC

Horváth András régebben nem gondolta, hogy edző lesz  •  Forrás: Vasas SC

A legendás csapat kőkemény védője, Horváth András is Szuper Levente megkeresésére érkezett a piros-kékekhez. Az ő szerepvállalása azért különleges, mert akadt az életében olyan időszak, amikor úgy gondolta, esze ágában sincs edzősködni. Ma már azonban a Vasas U18-as együttesét irányítja, miközben a korosztályos válogatott trénereként is dolgozik.

„Remek közeg alakult ki a szakosztályban, mindenféle udvariaskodás nélkül mondhatom, hogy remek főnökeim vannak – magyarázza Horváth. – Annak idején örömmel mondtam igent Levente felkérésére. És minden úgy is történt, ahogyan arra számítottam: akárcsak korábban a pályán, most is remekül együtt tudunk működni, fél szavakból megértjük egymást.”

Szapporóban, az ukránok elleni sorsdöntő meccsen gólt is szerző csatár, a jelenleg az U16-os csapatot irányító Peterdi Imre tisztában van vele: nekik nemcsak a gyerekek edzőjeként, hanem példaképként is meg kell felelniük.

„Tényleg felnéznek ránk a srácok, akik – felvételről legalábbis – valamennyien láttak minket játszani. Mi persze soha nem hangoztatjuk, hogy mit értünk el, egyszerűen csak tesszük a dolgunkat.”

Szuper és Ladányi ma már apuka is. Méghozzá jégapuka! Gyermekeik – a három és fél éves Barnabás meg a nyolcesztendős Balázs – korongoznak. Hol másutt: a Vasasban. A szülők büszkék rá, hogy a fiúk is a hokit választották, s hogy mennyire beléjük ivódott a játék szeretete, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egyikük sem hagyna ki egy edzést sem.

Az éppen az U20-as együttes tréningjére siető Ladányi a szakosztály eredményes jelenéről és még biztatóbb jövőjéről beszél.

Ladányi Balázs és játékosai Forrás: Vasas SC
Ladányi Balázs és játékosai Forrás: Vasas SC

Ladányi Balázs és játékosai  •  Forrás: Vasas SC

„Az országban a legmodernebb létesítmények egyike a miénk. Az U8-as korosztálytól egészen az U20-asig vannak játékosaink, a legfiatalabbak különlegesen nagy számban. Ezen máris meglátszik Levente és a vezetőség munkája. A következő évek kihívása a felnőttcsapat létrehozása. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy az utánpótlásból kiöregedő játékosainknak perspektívát tudjunk mutatni.”

Szuper a sportág általános hazai helyzetét is reménykeltőnek tartja. A tengerentúli bajnokságokat is megjárt ex-kapus szerint az adatok mindenképpen biztatóak:
„Amíg a mi időnkben huszonöt-harminc játékos közül kerültek ki a válogatottak, addig ez a szám ma már biztosan száz fölött van. Mind több gyerek kezd jégkorongozni, vagyis a mennyiség már megvan, most a minőséget kell mellé tenni. Mindenképpen sokra hivatott sportág itthon a hoki, látható, hogy a közönség mennyire szereti, az úgynevezett látványsportágak között vagyunk. Mi pedig igyekszünk meghálálni a bizalmat, hiszen nekünk ma már a gyerekekről és a szurkolókról szól ez az egész történet.”

További korosztályos hírekJÉGKORONGBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik