Foci: a 20 éves Maitland-Niles az Arsenal alapembere lehet

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.08. 19:49
Címkék
Kevés olyan sokoldalú, fiatal labdarúgó bukkant fel mostanában, mint a 20 esztendős Ainsley Maitland-Niles. Az Arsenal saját nevelésű játékosa türelmesen várt az esélyre, és megragadta: az U20-as válogatottal világbajnok lett, a most futó szezonban pedig remek teljesítményt nyújt. Ha így folytatja, rövidesen az ágyúsok egyik alapembere lehet.

Leiner Soma - utanpotlassport.huA futballszurkoló számára mindig örömteli, ha kedvenc csapatában a klub saját nevelésű játékosai kapnak meghatározó szerepet. Az Arsenalban nem újdonság, hogy az akadémiáról érkező fiatalok rendre szerepet kapnak az első csapatban, még ha ez olykor az eredményesség rovására is megy.Leiner Soma - utanpotlassport.huA futballszurkoló számára mindig örömteli, ha kedvenc csapatában a klub saját nevelésű játékosai kapnak meghatározó szerepet. Az Arsenalban nem újdonság, hogy az akadémiáról érkező fiatalok rendre szerepet kapnak az első csapatban, még ha ez olykor az eredményesség rovására is megy.

Ainsley Maitland-Niles stabil helyet harcolt ki magának az Arsenalban Forrás: Metro
Ainsley Maitland-Niles stabil helyet harcolt ki magának az Arsenalban Forrás: Metro

Ainsley Maitland-Niles stabil helyet harcolt ki magának az Arsenalban  •  Forrás: Metro

Az észak-londoni gárda legújabb büszkesége a 20 esztendős Ainsley Maitland-Niles, aki hatévesen csatlakozott a klub akadémiájához. Ahogy az lenni szokott, tehetségét hamar kiszúrták az edzők, hiszen az ifjú labdarúgó már 16 esztendősen az U21-es keretbe tartozott. Teljesítményének elismeréseképpen egy évvel később az első profiszerződését is aláírhatta, ahonnan egyenes út vezetett az első csapatba.

A 2014-15-os szezonban mutatkozott be a felnőttek között, mégpedig rögtön a Bajnokok Ligájában, a Galatasaray elleni decemberi csoportmérkőzésen. A londoniak 4−1-re nyertek, Maitland-Niles pedig Jack Wilshere után a második legfiatalabb Arsenal-debütáns lett a nemzetközi porondon. Négynappal később a Premier League tűzkeresztségen is átesett a Newcastle elleni – szintén 4−1-es ágyús sikert hozott – angol bajnoki mérkőzésen.

A fiatal játékosok esetében a kulcsszó a türelem. Ugyan a bemutatkozás nem sikerült rosszul, sőt világossá vált, hogy a villámléptű játékosnak helye lesz a jövő Arsenaljában, de az az idő akkor még nem jött el. A következő szezont a másodosztályú Ipswichben kezdte, ahol a remek, ír válogatott futballista Mick McCarthy keze alatt fejlődhetett tovább. A Championshipben bekezdett az akkor főként szélsőként szereplő futballista, szeptemberben rögtön a hónap játékosának választották. Sérülései ellenére is sikeres évet futott a kelet-angliai klubban, harminckét tétmérkőzésen két gólig jutott a 2015-16-os idényben.

Visszatérését követően Arsene Wenger a középpálya közepén, illetve a védelem jobb oldalán is bizalmat szavazott neki, de a vártnál kevesebb játéklehetőséghez jutott. Az előző szezonban mindössze egy alkalommal léphetett pályára a Premier League-ben, többnyire a Ligakupában, illetve az FA Kupában jutott szóhoz. Utóbbit megnyerte az ágyúsokkal,összesen háromszor lépett pályára a sorozatban.

Arsene Wenger is elismerően szólt fiatal játékosa teljesítményéről Forrás: tribuna.com
Arsene Wenger is elismerően szólt fiatal játékosa teljesítményéről Forrás: tribuna.com

Arsene Wenger is elismerően szólt fiatal játékosa teljesítményéről  •  Forrás: tribuna.com

A várt áttörést az U20-as világbajnokság hozta, amelyet a Koreai Köztársaságban rendeztek tavaly nyáron. A vébé összes mérkőzésén pályára lépett Paul Simpson csapatában, és részese volt a Háromoroszlánosok az 1966 óta első, világbajnokságon elért sikerének. Ha van összefüggés, ha nincs, az észak-londoniak menedzsere ekkor látta meg benne igazán a lehetőséget.

„Olyan képességekkel rendelkezik, amilyenekkel a középpályán is hasznos futballra képes, de közben védekezésben is kiváló teljesítményt nyújt. Nagyon jól oldja meg az egy az egy elleni szituációkat, bátran játszik. Türelmesnek kellett lennie, de kiváló mentalitással rendelkezik. Nagyon pozitívan értekelem a teljesítményét” – nyilatkozta Wenger.

A dicséretet bizalom követte. A francia menedzser remekül vette észre, hogy Maitland-Niles beleillik az Arsenal által újonnan favorizált, háromvédős rendszerbe. A most futó szezonban az utánpótlás-válogatott játékos főleg a bal oldalon kap szerepet, szárnyvédő szerepkörben. A modern futball egyik legösszetettebb feladatát látja el, hiszen egyszerre kell védekezésben és támadásban is hasznos játékot hoznia. Wenger kívánalmait eddig maradéktalanul teljesíti, kiváló alternatívát biztosít a nyáron szerződtetett Sead Kolasinacnak, és már tizenhat mérkőzésen szerepet kapott az idén.

A hosszú várakozás és az alázatos munka úgy tűnik kifizetődött, és ha így folytatja Ainsley Maitland-Niles, hamar kulcsemberré válhat Észak-Londonban.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik