Birkózás: a kadét vb- és Eb-győztes a felnőttválogatottal edz

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.14. 12:20
Címkék
Szőke Alex 2018-tól már eggyel magasabb korosztályban, a junior birkózók között küzdhet meg a hazai és − ha minden jól alakul − a nemzetközi kötöttfogású mezőnnyel. A kadétévei több, mint remeknek mondhatók: világ- és Európa-bajnok lett.

Krasznai Bence –utanpotlassport.huSzőke Alex tiszteletre méltó két esztendőt tudhat maga mögött. Az ESMTK birkózójának azonban a látszat ellenére nem ment minden zökkenőmentesen. Elsőévesként meg tudta szerezni a válogatottságot, az azóta egy súlycsoporttal feljebb már korosztályos Európa-bajnok, világbajnoki második Vátzi Bálint előtt. Ám ebben a sportágban nem adhat okot az elégedettségre önmagában az a tény, hogy valaki válogatott.Krasznai Bence –utanpotlassport.huSzőke Alex tiszteletre méltó két esztendőt tudhat maga mögött. Az ESMTK birkózójának azonban a látszat ellenére nem ment minden zökkenőmentesen. Elsőévesként meg tudta szerezni a válogatottságot, az azóta egy súlycsoporttal feljebb már korosztályos Európa-bajnok, világbajnoki második Vátzi Bálint előtt. Ám ebben a sportágban nem adhat okot az elégedettségre önmagában az a tény, hogy valaki válogatott.

Szőke Alex így ünnepelte világbajnoki győzelmét
Szőke Alex így ünnepelte világbajnoki győzelmét

Szőke Alex így ünnepelte világbajnoki győzelmét

Bebizonyosodott, hogy Alexnek jobban kell koncentrálnia, hiszen az Eb-n kiesett. Nehezen tette túl magát rajta:
„Az Európa-bajnokságot megelőzően sok felkészülési versenyen vettem részt, és rendre érmet nyertem. Így pozitívak voltak a várakozásaim a kontinensviadal előtt is. Mindenképpen dobogóra szerettem volna állni. De nem sikerült. Az első vereségemet az akkor már kadét világ- és Európa-bajnok, orosz Alekszandr Komarov ellen szenvedtem el. Ő döntőbe jutott, én pedig azzal a vigaszágra. Ott a finn Juho Pahikaniennel találkoztam. Jól ismertem, hiszen abban az évben már sikerült legyőznöm a dorogi Fekete Gyémánt-kupán. Itt nem sikerült, kiestem. Nagyon mélyre kerültem lelkileg, még az is megfordult a fejemben, hogy abbahagyom a birkózást.”

Végül összeszedte magát, és az egy hónap múlva kezdődő tbiliszi világbajnokságon már a dobogó legtetejére állhatott fel. Végigsuhant a mezőnyön, majd a döntőben a nagyon szívós, osztrák Markus Ragginger ellen is győzött, 2−1-re.

Az ifjú bajnok másodévesként majdnem belebotlott a hazai válogatóba. Papíron három versenyből állt a sorozat. A fonyódi NIKÉ SE színeiben versenyző, egykori csapattársa, Fulai Bence nagyon megrezegtette Alexnek a lécet. Az első megmérettetésen, Kaposváron Bence győzött 1−1-re, vagyis az utolsó pontot a balatoni fiú szerezte, azzal lett övé a meccs. A Fekete Gyémánt-kupán Alex egyenlített, 5−2-re nyert. A harmadik, elméletben mindent eldöntő versenyen, Kiskőrösön ismételten kikapott a pesterzsébeti bajnok. A meccs végeredménye 2−1 lett, csakúgy, mint az összesített mérlegük. A szakvezetés azonban úgy döntött, hogy még egyszer összemérik őket a zágrábi nemzetközi versenyen. Bence nem jelent meg, így továbbra is Szőke maradt 85 kiló válogatottja.

Élt is a lehetőséggel. 2017 nyarán, Szarajevóban rendezték meg a korosztály Európa-bajnokságát, ahol a döntőben majdhogynem könnyen győzött az ESMTK birkózója, a török Muhammed Dursun ellen. Végig a magyar dominált és irányított, és 2−0-s, sima győzelmet aratott. Európa legjobbja lett.

A szeptemberi világbajnokságon viszont az első meccs elment a későbbi ezüstérmes, orosz Muhammad Jevlojev ellenében. A mi versenyzőnk a vigaszágon nagyon megrázta magát. Kazahot, görögöt győzött le, így kiharcolta a jogot a bronzmérkőzésre. A grúz Luka Zakariadze ellen, jó szokásához híven, ismét élt a lehetőséggel, és fantasztikus mérkőzésen, 7−4-re múlta felül az ellenfelét. A vitrinjébe ezzel a győzelemmel nagyon értékes bronzérmet tehetett.

Az élet különös fintoraként az aranyérmet nem az Alexet legyőző, orosz Jevlojev szerezte meg, hanem a török Dursun, akit a mi fiúnk megvert az Európa-bajnokság fináléjában.

Négy világversenyéről, három érmet gyűjtött a magyar kötöttfogás egyik reménysége, aki most váltott korosztályt. A lehető legmagasabb fokozaton dolgozik, immár a felnőttválogatottal. Elsődleges célja juniorként, hogy ebben a korosztályban is válogatott tudjon lenni, immáron 87 kilóban. Ehhez viszont a hazai nagy ellenfelét, Fulai Bencét kell legyőznie. Amennyiben ezen túl van, ismét dobogóra szeretne állni világversenyen.

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik