Atlétika: a 16 éves Illovszky Dominik az ifjúsági olimpiára koncentrál

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.17. 11:21
Címkék
Hogy Illovszky Dominik nem véletlenül nyerte el a Mol Új Európa Alapítvány támogatását, azt fényesen bizonyítja: a 16 éves rövidtávfutó eddig szinte minden korosztályban kiemelkedett versenytársai közül 60 és 100 méteren egyaránt. Dominiket a világ legjobb sprintereinek egyikeként tartják számon az utánpótláskorúak között, de nemsokára meg kell mutatnia magát a felnőttmezőnyben is.

Bognár Domokos− utanpotlassport.huMásfél éve már annak, hogy Illovszky Dominik a felnőtt országos bajnokság döntőjében 10.59-es korosztályos világcsúccsal ezüstérmet szerzett – mindössze 14 évesen. Az ifjú ígéret azóta is szorgosan edz, de időközben más kötelességeknek is eleget kellett tennie.Bognár Domokos− utanpotlassport.huMásfél éve már annak, hogy Illovszky Dominik a felnőtt országos bajnokság döntőjében 10.59-es korosztályos világcsúccsal ezüstérmet szerzett – mindössze 14 évesen. Az ifjú ígéret azóta is szorgosan edz, de időközben más kötelességeknek is eleget kellett tennie.

„A múlt évem nem sikerült túl fényesen, kisebb sérülésekkel bajlódtam és a tanulásra is több időt kellett fordítanom, ami nem feltétlenül volt baj, sőt… Viszont így a versenyeken nem nyújtottam kiemelkedőt, amit idén megpróbálok többszörösen is pótolni.”

Illovszky Dominik az ifjúsági olimpiát tekinti az év fő eseményének
Illovszky Dominik az ifjúsági olimpiát tekinti az év fő eseményének

Illovszky Dominik az ifjúsági olimpiát tekinti az év fő eseményének

A Mol támogatottja az idén több világversenyen is a dobogós helyezést, illetve az egyéni csúcs megjavítását célozza meg. Nem lesz könnyű dolga, a felnőttmezőnyhöz közeledve ugyanis jóval „sűrűbb” a nemzetközi élvonal.

„Jelenleg nem versenyzem, kicsit vissza kell fognom magam, mert nagyon hosszúra nyúlik a szezon. Lesz ifjúsági Európa-bajnokság Győrben, azután jön a felnőtt Eb Berlinben, végül pedig októberben az év számomra legfontosabb eseménye, az argentínai ifjúsági olimpia. Ott mindenképpen szeretnék dobogóra állni. Tűkön ülök, hogy végre elkezdődjék az idény, de egyelőre a felkészülésnél tartok, úgyhogy még türelmesnek kell lennem.”

Október óta új edzővel készül, sokévnyi közös munka után hagyta el a hajdani kiváló sprintert, Könye Irmát, mert úgy érezte, megújulásra van szüksége. Klubot nem váltott, új edzőjével, Karlik Pállal továbbra is a Budapesti Honvédban készül a szezonra.

Jól érzi magát a Tüzér utcában, és meggyőződése, hogy hasznára válik az edzőcsere:
„Nem lehet több olimpiai ciklust ugyanazzal a trénerrel végigdolgozni. A szakmai fejlődésemhez már ilyen fiatalon is szükségem van más edzésformákra; másik szakemberrel teljesen más ingerek érnek, ami újabb motivációt adhat. Karlik Pállal az ősszel kerestük meg egymást, és hamar megtaláltuk a közös hangot. Annyiban mindenképpen hasonlít Irma nénihez, hogy ő sem hajszol túl az edzéseken.”

Dominik figyelmét nagyrészt az idei esztendő köti le, de nem felejti el, hogy néhány év múlva szintet kell lépnie, és a bombaerős felnőttmezőnyben kell megmutatnia: képes a továbbfejlődésre.

„Próbálok mindig az adott évre összpontosítani, persze közben a fejemben motoszkál a távolabbi jövő is. A felnőttek között a legnépszerűbb számban, száz méteren szeretném megmutatni magamat a leginkább, de természetesen a fedett pálya legrövidebb távjáról, a hatvan méterről sem teszek le, már csak azért sem, mert a rajtolást kifejezetten szeretem. És az hatvanon még többet számít, mint százon.”

A Mol Új Európa Alapítvány támogatását Dominik külföldi edzőtáborokra használja fel, mivel télen meleg éghajlaton, ideálisabb körülmények között készülhet, mint idehaza.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik