Asztalitenisz: jó passzban a 13 éves Tölgyes Dorottya

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.15. 09:07
Címkék
Még csak 13 éves volt júliusban Tölgyes Dorottya, a Nyírbátori ASE asztaliteniszezője, amikor részt vehetett a portugáliai Guimaraesben rendezett ifjúsági és serdülő Európa-bajnokságon, ráadásul az idősebbek, az U18-asok mezőnyében. De nemcsak emiatt marad emlékezetes az éve, hanem azért is, mert a legsikeresebb újonckorú játékosként a felsőbb korosztályokban is begyűjtött jó néhány skalpot. Az álma – mint minden ambiciózus sportolónak –, hogy egyszer olimpián, vb-n meg Eb-n szerepelhessen. És ezért meg is tesz mindent.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A még csak 13 éves Tölgyes Dorottya az Eb előtt a hagyományosan Franciaországban tartott Euro minichampsen, a nem hivatalos újonc Európa-bajnokságként jegyzett viadalon a hetedik helyen végzett. A Nyírbátori ASE asztaliteniszezője rangos nemzetközi eseményt nyert meg Szlovákiában, idehaza öt ranglistaversenyen győzött, csupán az országos bajnokságon nem lett az övé az arany. A serdülők, vagyis az U15-ösök között harmadik lett a legjelentősebb viadalok egyikén a top 12-n.Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A még csak 13 éves Tölgyes Dorottya az Eb előtt a hagyományosan Franciaországban tartott Euro minichampsen, a nem hivatalos újonc Európa-bajnokságként jegyzett viadalon a hetedik helyen végzett. A Nyírbátori ASE asztaliteniszezője rangos nemzetközi eseményt nyert meg Szlovákiában, idehaza öt ranglistaversenyen győzött, csupán az országos bajnokságon nem lett az övé az arany. A serdülők, vagyis az U15-ösök között harmadik lett a legjelentősebb viadalok egyikén a top 12-n.

A szakemberek kivétel nélkül azt mondják, ő az utóbbi évek legnagyobb tehetsége a leánymezőnyben.

Csekő Sándor, a nyírbátori asztalitenisz lelke, egyben a helyi szakosztályvezetője, nem mellékesen Dorottya edzője sem mond ennek ellent:
„Persze, hogy elfogult vagyok vele, ezzel együtt azt gondolom, van valóságalapja, hogy a legígéretesebb játékosnak tartják. Ahhoz azonban, hogy valóra is váljanak a remények, még rengeteget kell fejlődnie. Dodó – mert mi így hívjuk – agilis, a korához képest kivételes tudású, remek állóképességű kislány; igazi nyerő típus. A kudarctűrő képességén azért lenne mit faragni, bár az utóbbi időben ebben a tekintetben is javult a helyzet. Ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan tervezte, megesik, hogy szélsőségesen reagál, amivel önmagának okoz kárt. A képességein kívül nagy előnyt jelent neki, hogy fiúkkal tréningezik. Ez azt jelenti, hogy sokkal dinamikusabb, kreatívabb pingpongot játszik. Már most napi négy-öt órát edz, miközben nagyon jó tanuló.”

A 13 éves Tölgyes Dorottya nemcsak a nyírbátori szakosztály, hanem az egész magyar asztaliteniszsport legígéretesebb játékosainak egyike
A 13 éves Tölgyes Dorottya nemcsak a nyírbátori szakosztály, hanem az egész magyar asztaliteniszsport legígéretesebb játékosainak egyike

A 13 éves Tölgyes Dorottya nemcsak a nyírbátori szakosztály, hanem az egész magyar asztaliteniszsport legígéretesebb játékosainak egyike

Amúgy van kiváló elődje a nyírségi városban, a 20 éves Majoros Bence ma már a német második vonalban szereplő Borussia Dortmund első számú játékosa. Mi sem volt természetesebb, mint hogy a Csekő, Tölgyes „páros” a hét elején Budapestre utazott, hiszen Bence a Marczibányi téren, a felnőtt top 12-bajnokságon szerepelt. „Dodó” úgy tekint az év nagy részében az Európa vezető sportági központjában, Ochsenhausen készülő Majorosra, mint a testvérére.

„Amikor még itthon edzett, rengeteget törődött velem, nagyon sok időt töltöttünk együtt. Felnézek rá, és mire annyi idős leszek, mint ő, szeretnék hasonló eredményeket elérni. A példaképemnek tekintem, és nagyon örülök, hogy láthattam végre itthon versenyezni, mert az utóbbi időben sajnos nem sokszor találkoztunk.”

Dorottya a saját versenyei közül a nyári korosztályos Európa-bajnokságot tartja a legemlékezetesebbnek:
„Az Eb-t sosem fogom elfelejteni. Először el sem hittem, hogy eljuthatok oda, ráadásul, mivel számomra szerencsésen alakultak a dolgok, az ifik között játszhattam. Minden egyes szettnek rettenetesen örültem, amelyet megnyertem. Volt, hogy 3:0-ról fordítottam meg a meccset. Úgy érzem, sikerült kihoznom magamból a maximumot, és a portugáliai napok megerősítettek abban, hogy jó úton járok.”

További korosztályos hírek ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik